Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Behåll Jämställdhets­myndigheten

17 december, 2018

Skrivet av

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under 2019.

Beslutet är en uppvisning i politisk arrogans. Förutom att jämställdhetsarbetet kraftigt försvåras är det ett slöseri med skattemedel att först bygga upp en myndighet för att året därpå lägga ned den.

Vår tid med metoo-upprop och skrämmande hedersförtryck är inte betjänt av en höger som verkar ha noll koll på vikten av effektiv samordning av jämställdhetsarbetet i landet. Att detta drastiska budgetbeslut tas utan att någon regering finns som kan hantera det är också mycket illa. För de anställda på myndigheten är det en trist besked inför julledigheten. Många har just lämnat sina bostadsorter runtom i Sverige för att i Göteborg etablera sina familjer och börja nytt jobb på Jämställdhetsmyndigheten. Staten uppvisar särdeles dåligt arbetsgivarskap med denna kortsiktighet.

På onsdag ska riksdagen diskutera de olika sakämnena i budgeten. Då lär Liberalen Barbro Westerholm markera sitt motstånd och föreslå att Jämställdhetsmyndigheten räddas kvar. Det har hon i så fall stort stöd för – i dagarna har ett upprop cirkulerat som nu undertecknats av flera än 27.000 personer. Jämställdhetsforskare liksom folkrörelser och kvinnoorganisationer har vädjat.

Riksdagen gör klokt i att ändra sitt ogenomtänkta beslut.  Barbro Westerholm och hennes liberala partivänner borde dessutom se till att det kan bildas en S+mittenregering som kan fortsätta driva jämställdhetsarbetet. Bevara Sverige från en brunblå backlash.

En kommentar till “Behåll Jämställdhets­myndigheten

  • Behåll jämställdhetsmyndigheten: den är ett viktigt symbolvärde för stadsdelen Angereds invånare + det är ett fruktansvärt resursslöseri med ingångna avtal som måste fullföljas + anställdas bopålar som nu ska dras upp

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.