”Demokratin behöver sina försvarare”Vår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver fundera över vilken makt vi har över teknologin – och den över oss”Daniel Mathisen om digital ensamhet.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Fira demokratin och lär av historien

Statsminister Stefan Löfven ägnade större delen av sitt jultal i Avesta åt att betona vikten av att alltid stå emot högerextremismen.

”I varje tid och på varje plats när högerextremismen mobiliserar står varje demokrat inför ett beslut: Att släppa fram – eller sätta emot”, sa Löfven och slog fast att för honom och svensk socialdemokrati är det självklart att sätta emot för människovärdet måste alltid försvaras.

Hoten mot demokratin är i dag många runtom i Europa och även i vårt eget land. Den auktoritära nationalismen är på frammarsch. För alla demokrater torde inget vara viktigare än att stå emot denna nynationalistiska högerextrema våg.

Vår demokrati fyller 100 år. 1918 stod det och vägde men liberalernas och socialdemokraternas gemensamma mod ledde till att beslutet om allmän och lika rösträtt kunde klubbas av riksdagens dåvarande två kamrar. Visserligen dröjde det några år innan kvinnorna fick praktisera sitt fullvärdiga medborgarskap. Men det var då för 100 år sedan liberaler och socialdemokrater stod emot de konservativa och den icke-demokratiska högern och tillsammans värnade människovärdet.

Det hör till historiens svartaste ironi att denna 100årsdag firas med att Sverige står utan regering och att liberaler och centerpartister just låtit en högerbudget vinna med SD:s hjälp. Politiskt och strategiskt är det obegripligt med tanke på att just dessa partier har benhårt lovat sina väljare att aldrig någonsin ge SD inflytande.

Dessutom är servettskissen till budget ett hån mot allt av seriös statsförvaltning, där varken myndigheter eller medborgare vet hur budgetramarna kommer att slå mot grundläggande samhällsområden. Att fira 100 årsdagen av rösträtten med att dra in anslagen till jämställdhetsmyndigheten, kraftigt strama åt på miljö- och klimatpolitiken samt försvåra omställningen för de arbetslösa är ett destruktivt högerbeteende.

Varför Centern och Liberalerna inte i slutomröstningen valde den neutrala övergångsbudgeten istället för M+KD-budgeten är sannerligen en gåta. Tyvärr säger det något om de konvulsioner som svensk borgerlighet befinner sig i.

De borgerliga partierna måste nu hantera allt starkare interna spänningar. En tydlig spricka har uppstått mellan dem som håller fast vid liberalismens ideologiska arv att aldrig gå den auktoritära högerns ärenden och dem som hellre vill anamma den nationalistiska konservatismen. Och så finns det de inom borgerligheten som enbart ser till makten och som tror att det går att tämja högerextremismen genom att ge den regeringsinflytande. Historien borde dock ha lärt alla, att högerextremismen låter sig inte tämjas. Den sliter istället sönder partier och i grunden hela demokratier.

I detta spänningsfält fördes regeringsförhandlingar mellan S+Mp och mittenpartierna. Tyvärr bestämde sig Centerpartiet för att säga nej till den kompromiss som trots allt hade gjorts mellan S, L, C och Mp. Det var djupt olyckligt men förhoppningsvis är inte sista ordet sagt.

Det finns ändå en väsentlig skillnad mellan Centerns nej till Ulf Kristersson som statsminister för en M+KD-regering som behöver stöd av SD och partiets nej till Löfven som statsminister för en mittenregering. I det förra fallet finns en avgrundsdjup ideologisk skiljelinje i synen på SD. I det senare fallet handlar det om att förhandlingsresultatet inte var tillräckligt bra, enligt Centerledningen. Det går ju att göra något åt. Bara man förhandlar.

Liberalerna är också djupt splittrade men de borde inse att ett extraval definitivt inte skulle gynna ett parti som ligger farligt nära fyraprocentsspärren. Jan Björklund har liksom Annie Lööf gång på gång hållit lysande tal om varför Sverigedemokraterna aldrig någonsin bör normaliseras. Om de menar allvar, vilket vi är många som hittills trott att de gör, kan de inte annat än börja förhandla med Socialdemokraterna igen.

Socialdemokratin måste självklart uppvisa största möjliga ödmjukhet men är till skillnad mot vad somliga försöker ge sken av ett parti som alltid kunnat samarbeta för landets bästa. Och är det någon som vet vad förhandlingskultur är är det Stefan Löfven.

Demokratin fyller 100 år. Förutom rösträtten bör vi fira en sekellång politisk kultur av kompromisser och samarbeten. Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan. Lär av historien.

 


hk@da.se

1Kommentarer

Thorsten Schütte:

En förflugen tanke om regeringsbildningen: Om det (mot min önskan) blir så att C och L kryper till kors och tillsammans med SD släpper fram en M+KD-regering, då vore det ju i alla fall roligare med rivjärnet Ebba Busch Thor än med torrbollen Ulf Kristersson som statsminister. Det gick ju i Norge med kristdemokraten Kjell-Magne Bondevik 2001 – 2005 som statsminister trots att Höyre var större än KRF.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Den fria journalistiken är hotad

Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa. Vi har ett gemensamt ansvar för att stå upp för det fria ordet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på DN Kultur. I dag, ...

Låt 1:a maj bli vår längtans manifestation

...

Rejäl debatt om vaktbolagen

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en hö...

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är fö...

1

Prata politik utanför parlamentet

I spåren av den långa regeringsbildningsprocessen kan nu skönjas ett ökat politiskt intresse bland medborgarna. Många riksdagspartier vittnar om att fler vill bli medlemmar. Socialdemokraterna kunde redan i valrörelsen märka detta och genom aktivt dörrknackande och folkrörelsearbete ...

1

Löfvens ledarskap behövs

Stefan Löfven valdes som väntat till statsminister av riksdagen. Nu kan äntligen en regering tillträda och landet börja styras på riktigt. Det har varit en skakig tid i svensk politik och det lär bli skakigt framöver också. Men är ...

4

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade ...

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om ...

3

Politik i besvikelsens epok

Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk, sjöng Monica Zetterlund en gång Tage Danielssons politiskt melankoliska visa. Just politisk melankoli är väl det som utmärker ä...

Behåll Jämställdhetsmyndigheten

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under ...

1

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2

Rädda Lärarnas tidning

Diskussionen om självständiga fackförbundstidningar tog fart när Lärarförbundet påbörjade sitt förändringsarbete för ett år sedan. Tidningen Journalisten har i sitt senaste nummer en djuplodande granskning av det som hittills hänt. Det är en ...

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i ...

1

Vad händer med Moderaterna?

Valet blev inte den jordbävning som hade befarats men det mullrar betänkligt i den svenska parlamentarismen. Moderatledarens uppträdande på valnatten efter en milt sagt katastrofal valrörelse får en att undra hur det egentligen står till inom det stora borgerliga ...

Håll SD utanför makten

...

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till ...

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och ...

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Stoppa den sociala dumpningen

I våras skrev vi om Skuggsamhället – det laglösa arbetsliv som växer fram i spåren av politiska beslut som skapat Vilda Västern på arbetsmarknaden. Vi fortsätter att granska arbetslivskriminaliteten och i nya numret av DA berättar arbetaren Wilder ...

Bekänn färg, Kristersson

Jag brukar älska valrörelser då det ökade politiska engagemanget bland medborgare och medier oftast har visat på demokratins storhet och styrka. I år känner jag mest olust. Det är hårdare än någonsin och sällan har jag upplevt en så polariserad ...

1

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära ...

Det är allvar nu

Vänner, vi har en kort stund på jorden. Det är upp till var och en av oss att besluta vad vi vill göra av den, inledde Stefan Löfven sitt tal i Almedalen. Solen strålade och Lasse Winnerbäck hade värmt ...

1

Kvinnorna som bryter industrins gubbkultur

Vädret i Visby har hittills varit sisådär. Kanske vill vädergudarna varna för de politiska iskalla vindar som blåser och som tenderar att nå stormstyrka i valet i höst? Hur som helst tittade solen fram igen i dag lagom ...

Moderat dubbelmoral

Först ut i Almedalen att hålla partiledartal var Moderaternas Ulf Kristersson. Det var dessutom hans premiär som Almedalstalare. Talet var på många sätt lite udda för att vara ett partiledartal mitt i brinnande valrörelse. Kristersson vill ju framstä...

1

Mitt Almedalen 2018

...

Pappers Kongress

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Till tonerna av det medryckande bandet Panetoz öppnade Pappers sin kongress i Gävle. Det är fullt ös i pappersbranschen kan man säga. Framtidstron är det inte fel på - fackförbundet satsar nu på att få de unga att bli fackligt aktiva och till ...

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Valrörelsen börjar lika kallt som våren. De invandringspolitiska utspelen haglar från politikerna. Tävlan i hårdare tag pågår. Socialdemokraternas nya migrationsförslag var föga förvånande utan följer logiken alltsedan migrationspolitiken svängde 180 grader ...

6

Dags för en social demokrati

Om demokratin inte ska tvina bort så krävs en engagerad debatt om hur den ska utvecklas, skriver Jan Scherman på debattplats i Dagens Arbete. Hans serie ”Länge Leve Demokratin” har nyligen visats i SVT. Där framkommer att våra folkvalda politiker är ...

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.