Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Bra för Sverige

16 januari, 2019

Skrivet av

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige.

Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid onsdagens presskonferens. Samtidigt betonade han att Vänsterpartiet nu går i aktiv opposition och kommer att driva fram ett misstroendevotum mot regeringen om den lägger fram skarpa förslag om arbetsrätten och marknadshyror.

Sjöstedt och Vänsterpartiet agerar klokt. De inser att deras väljare absolut inte vill se ett SD-inflytande över svensk politik och samtidigt kan de nu bli en vänsteropposition som kan ta besvikna S-väljare i nästa val.

Fredagens statsministeromröstning sätter punkt för decennier av traditionell blockpolitik. Den borgerliga alliansen var i uppluckring sedan länge men är nu definitivt död. De hårda ord som Moderaterna och Kristdemokraterna använder i sin kritik mot Centern och Liberalerna kan knappast bygga några allianser på lång tid framöver.

I detta svåra parlamentariska läge blir det att driva politik i besvikelsens epok. Ingen blir riktigt nöjd. I grunden handlar det om att ta ansvar för att landet kan regeras och att ett rasistiskt och högernationalistiskt parti som SD inte ska få inflytande. Det är värt mycket.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tar nu detta ansvar liksom Centern och Liberalerna Det innebär smärtsamma politiska eftergifter för alla. Överenskommelsen är en kompromiss där partierna fått ge och ta. Allt är inte dåligt. Inte minst på miljöområdet kommer denna regerings budget bli betydligt bättre än den rådande M+KD-budgeten. På regional- och infrastrukturområdena finns också kloka förslag.

Däremot är fördelningspolitiken ur ett jämlikhetsperspektiv djupt problematiskt liksom delarna om arbetsmarknadspolitiken. Här finns all anledning för fackföreningsrörelsen att bilda opinion. Rimligen är det inte bra heller för Centern och Liberalerna att få hela den samlade fackföreningsrörelsen – LO, TCO och SACO – emot sig i frågan om arbetsrätten.

Januaripakten kan å ena sidan tolkas strikt politiskt som en högergir, å andra sidan som ett första steg mot att ett socialliberalt block kan komma att formas i svensk politik. Det vore bra för samförståndskulturen. Samarbeten när de fungerar förtroendefullt leder också till att partikulturer kan förändras. Förhoppningsvis kan den socialliberala själen växa inom C och L. Och inom S kan gamla tiders maktstöddighet slipas av. I en tid av en framväxande auktoritär höger och ökande nationalism behöver både socialdemokrater och liberaler forma en frihetlig politik för öppenhet, jämlikhet och mångfald.

Sverige går nu en annan väg än sina nordiska grannländer och många länder runtom i Europa, där de konservativa gör upp med extremhögern. Det är stort och något att vara stolt över. Dessutom visar Sverige vägen när det gäller att försöka stärka den tillitskultur som trots allt den liberala demokratin springer ur.

Den hårda polariseringen i Brexitkaosets Storbritannien och i Trumps USA förskräcker. Den gagnar bara antidemokratiska strömningar och politikerförakt. Är det någon som skulle tro på samförståndskulturen är det en gammal IF Metallare som Stefan Löfven. Han har nu visat att den kan bestå även i denna oroliga tid.

Det är hoppfullt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.