Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

13 januari, 2019

Skrivet av

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt.

Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den är enbart en formulering till för att blidka centerpartister och liberaler som fortsätter hävda att V är ett lika extremt parti som SD. Det är i sak felaktigt och bidrar till en relativisering av SD:s fascistiska och kulturrasistiska ideologi.

Det gamla kommunistpartiet hölls länge utanför svensk politiks finrum på goda grunder. Socialdemokratin ägnade stora delar av 1900-talet åt att göra upp med kommunisterna ibland lite väl överdrivet med IB-affärer och annat. Men försvaret för den parlamentariska demokratin var avgörande och sakta men säkert gjorde VPK sig av med sin antidemokratiska vurm. Uppgörelsen med kommunismen tog decennier men till slut slängdes K:et på historiens skräphög.

I dag kan ingen på fullt allvar hävda att Jonas Sjöstedt och hans partikollegor utgör ett hot mot demokratin. Vänsterpartiet har konstruktivt bidragit till bra reformpolitik och gjort upp om regeringsbudgetar tillsammans med S-regeringar i olika konstellationer där även Centerpartiet ingått tidvis.

På den så kallade gal-tan-skalan som statsvetare numera gärna tolkar politiken utifrån ligger Centern i stora delar närmare Mp och V än sina borgerliga forna allianskollegor. C och V drev exempelvis ett gemensamt yttrande i riksdagen förra mandatperioden om familjeåterförening. Om Annie Lööf verkligen anser att V är ett lika extremt och farligt parti som SD borde hon inte ha ägnat en del av valrörelsen åt att hålla en debatturné tillsammans med Jonas Sjöstedt.

Nej det allvarliga hotet mot den liberala demokratin kommer i dag inte från vänster utan från höger. Det är inte Vänsterpartiet som gång på gång avslöjas med att ha nazister och fascister bland sina företrädare utan Sverigedemokraterna. Det är inte Vänsterpartiets medlemmar som hatar och hotar journalister och förtroendevalda. Det är inte Vänsterpartiet som har en människosyn som gör skillnad på riktiga svenskar och judar. Allt detta vet förstås Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna.

Meningen om V i överenskommelsen borde därför strykas. Den gör mer skada än nytta.

Att sen Vänsterpartister är upprörda över det politiska innehållet i överenskommelsen delar de med många inom arbetarrörelsen. Men där måste de betänka att alternativet är en M+KD-regering med Ulf Kristersson som statsminister och stöd av SD.

Nyval, ropar någon yrvaket. Om det alls skulle gå så långt vore det ett enormt risktagande då högervindar blåser. Liberalernas Jan Björklund var dessutom mycket tydlig efter förtroenderådets omröstning på söndagkvällen, att de inte vill ha något nyval. I första hand vill de släppa fram Löfven men faller han får de tänka om, för ”en regering måste vi ju ha”.

Det borde få varenda vänsterpartist att svälja förtreten och inse att Löfven måste bli statsminister. Sen kan V vara en hård vänsterkritiker av mittenpolitiken och samtidigt göra upp med S och Mp i frågor som inte överenskommelsen gäller. Det är egentligen ett guldläge för Sjöstedt som kan bygga en stark vänsterrörelse inför nästa val.

Partiegoistiskt kan det verka lockande att markera och säga nej till Löfven nu på onsdag men V riskerar då att slänga Sverige till de blåbruna vargarna. Det vore direkt idiotiskt.

 

3 kommentarer till “Tänk efter nu, Vänsterpartiet

  • Glöm aldrig att C och L är livrädda för ett extraval och de skulle ta en enorm risk om de röstade nej till Löfvén, SD vill väldigt gärna ha nyval och kan mycket väl komma att fälla även en M-KD-regering, speciellt med den beryktade anti-SD-klasulen. Därför bör V kräva mycket betalt för att tolerera den här *höger*-regeringen. (Absolut inte mitten, sluta kalla markandsfundamentalisterna i C för ”mitten”, de är ett av våra absolut mest ideologiska nyliberala högerpartier)

    Börja med strejkrätten, stoppa lagen som nu är ute på remiss redan imorgon! Sen behövs ett helt paket av åtgärder som mildrar de fördelningspolitiska konsekvenserna av en högerregering som gynnar de rikaste och bokstavligt talat pissar på arbetarklassen.

    Kan C få igenom halva sitt partiprogram med 8% så kan V åtminstone få igenom 1% av Sossarnas egna partiprogram!

  • Om inte V och S (+C+L+MP) kommer överens bör V släppa röstandet i fredagens statsministeromröstning släppa fritt, så det får det bli vad det blir.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.