Nu ska branschen kollas
18 mars, 2019
Skrivet av Marcus Derland
Personer med kriminell bakgrund får inte jobba på bevakningsföretag. Men branschen har dålig koll. Därför har länsstyrelserna sjösatt en nationell granskning.
– Det händer att företag har personal som inte är godkänd vilket innebär att de anställda kan förekomma i belastningsregistret säger Elisabeth Åkesson, jurist på enheten för tillsyn på Länsstyrelsen i Stockholm.
Alla som jobbar på bevakningsföretag, från sekreterare till väktare och personer i ledande ställning, måste godkännas av länsstyrelsen, en så kallad laglydnads- och lämplighetskontroll. Totalt rör det sig om cirka 34 000 personer i hela Sverige, varav runt 14 000 i Stockholm och angränsande län.
– De senaste tre åren har branschen växt med 500-600 personer varje år bara i de fem län Länsstyrelsen i Stockholm har ansvar för, säger Elisabeth Åkesson.
Personer som anställs i bevakningsföretag ska i huvudsak vara helt ostraffade fem år före anställningstillfället.
– Om det finns särskilda anledningar, som grov brottslighet kan vi gå längre bakåt i tiden, säger Elisabeth Åkesson.
Varför väljer ni nu att fokusera på om bolagen har personer anställda som inte är godkända?
– Det är en brist vi kommit fram till att vi vill titta närmare på. Hela syftet med prövningen av laglydnad och lämplighet går förlorad om företagen inte söker godkännande för sin personal. Det är viktigt att företag som anlitar bevakningsföretag ska kunna känna sig säkra, säger Elisabeth Åkesson.
Om det visar sig att företag i bevakningsbranschen har personal som inte är godkänd kan de bli av med sin auktorisation.
Länsstyrelsen nationella tillsyn om personal som inte är godkänd startade 2018 och pågår under hela 2019. Ännu finns inte någon sammanställning av vad som hittills kommit fram i granskningen.
Förfalskat intyg gav indraget tillstånd
De senaste tre åren har fem bevakningsföretag i Mälarregionen fått behörigheter indragna från länsstyrelsen.
Förra året blev ett företag i Stockholm med 15 anställda av med sin auktorisation sedan länsstyrelsen funnit att bolagets väktare saknade väktarlegitimationer. Bevakningsföretaget hade också marknadsfört tjänster de inte hade auktorisation för. Det framkom vidare att ordningsvakternas uniformer saknade företagsemblem och bolaget kunde inte vid en inspektion visa att vakterna hade giltiga förordnanden från polisen.
Samma år förlorade ett annat bevakningsföretag i Stockholm sin auktorisation sedan det i en polisutredning kommit fram att en av bolagets ordningsvakter bland annat haft ett förfalskat förordnande. Länsstyrelsen slog också fast att verksamheten inte bedrivits sakkunnigt och omdömesgillt.
2017 blev ett företag i Västerås av med sin auktorisation efter att länsstyrelsen kommit fram till att föreståndaren inte var lämplig.
Samma år fick ett Stockholmsföretag sin auktorisation indragen. Företaget hade bland annat avlönat personer som inte var godkända för anställning i bevakningsföretag.
2016 förlorade ett bevakningsföretag i Stockholm sin auktorisation eftersom man inte skickat in någon redogörelse för bolagets verksamhet.