Industriarbetarnas tidning

Riksdagens väktare får inte utbilda om vapen

18 mars, 2019

Skrivet av

Sveriges riksdag vaktas av ett bolag som inte längre får vapenutbilda sina väktare och skyddsvakter. Avarns behörighet har dragits in eftersom de slarvat med sin vapenutbildning och struntat i att anmäla ett vådaskott.

Ett av Sveriges största bevakningsföretag, Avarn Security, har tillstånd för en lång rad olika bevakningstyper  – allt från väktare och hundförarutbildning till butiksbevakning till livvaktsskydd. Men man får vända sig till sina konkurrenter för att få vapenutbildning. Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för Sveriges bevakningsföretag har slagit fast att ”bristerna är allvarliga och kan innebära betydande risker för allmän säkerhet”.

– Det är väldigt besvärande för ett företag att få en auktorisation återkallad. Det är ett mått på att man inte nått upp till de krav som ställs, säger Lars Sjöberg, processledare på Polismyndighetens enhet för förvaltningsrätt.

Avarn har skickat ut beväpnad personal som inte fått sin årliga fortbildning i ”handhavande av skjutvapen.” Personal som saknat utbildning har alltså utfört beväpnad bevakning på flera olika objekt. Exakt var är sekretesskyddat men väktare och skyddsvakter med skjutvapen finns ofta på civila och militära skyddsobjekt. Men känt är att Avarn vaktar Sveriges riksdag och Riksbanken.

Redan 2014 upptäcktes brister i vapenutbildningsmaterialet. Trots flera chanser att omarbeta materialet har bolaget inte nått upp till länsstyrelsen krav. Den senaste uppdateringen gjordes i mars 2018 men där fanns ändå felaktigheter i hur patron ur ska göras, brister i hur taktisk omladdning av vapnen utförs och där fanns också information från Rikspolisstyrelsens föreskrifter som inte länge gäller.

– Vi gjorde en sammanvägd bedömning av flera brister. Men upprepade brister, som de som fanns i Avarns utbildningsmaterial, kan i sig vara tillräckliga skäl för att återkalla en auktorisation,  säger Elisabeth Åkesson, jurist på enheten för tillsyn på länsstyrelsen i Stockholm.

Strax efter att länsstyrelsen inlett sin inspektion på Avarn så anmälde bolaget ett vådaskott som inträffade sju månader tidigare, och bevakningsföretag ska rapportera vådaskott skyndsamt. Det rörde sig om en incident där ett skott gått igenom i en vägg i en vaktlokal.

Polismyndigheten står bakom länsstyrelsens beslut att dra in auktorisationen för vapenutbildning.

– Grundkravet för auktorisation är att man ska agera sakkunnigt och omdömesgillt enligt de regler som gäller. Här har länsstyrelsen gjort ett bra jobb eftersom man fångat upp bristerna, säger Lars Sjöberg.

Länsstyrelsen var också på gång att granska om den person på Avarn som var föreståndare för vapenutbildningen var lämplig på positionen. Men sedan Avarn meddelat att den personen avslutat anställningen på företaget valde länsstyrelsen att inte gå vidare.

– Företaget har in nuläget ingen auktorisation för att utbilda sin personal i handhavande av skjutvapen. De får vända sig till andra företag för att utbilda sin personal, säger Elisabeth Åkesson.

”En lösning som passar oss väl”

Avarns säkerhetsschef Marcus Uggeldahl kommenterar det indragna tillståndet för vapenutbildning.

– Länsstyrelsen satt begränsning i vår auktorisation specifikt för utbildning av skjutvapen den 3 april 2018 – och vi tycker det är bra med en aktiv tillsynsmyndighet – så vi har förståelse för deras beslut.

Ni har haft brister i ert vapenutbildningsmaterial sedan 2014, varför löste ni inte problemen?

– 2014 hanterades inte frågan på ett optimalt sätt.

Varför väntade ni sju månader med att anmäla ett vådaskott?

– Som vi har redogjort i vår anmälan till länsstyrelsen juli 2017 har dröjsmålet berott på ett missförstånd mellan huvudvapenredogörare och säkerhetschef och att roll och ansvarsbeskrivningen för huvudvapenredogörare har förtydligats efter denna händelse.

Hur löser ni er vapenutbildning när ni inte själva får utbilda?

– Vi har samarbete med ett utbildningsföretag – vilket är en lösning som passar oss väl.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.