Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Hög tid att stoppa NMR

28 juni, 2019

Skrivet av

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles för dyrt och alldeles för dominerat av PR- och lobbyfirmor. Men för en del handlar det också om att extremhögern och nazisterna på senare år tillåtits kapa arrangemanget. RFSL stannar hemma av just det skälet.

Erfarenheterna från NMR:s hatattacker och härjningar tidigare år är något vi alla som varit med i Almedalen har inristat i våra själar. Obehagskänslan har ökat med åren. Det som tidigare känts som den perfekta illustrationen av svensk idyll, där näringslivstoppar sida vid sida med politiker, journalister, fackföreningsledare och biskopar går sida vid sida i det gemytliga Visby, har förbytts till en bild av hur hat och hot numera är vardagsmat för många av oss i offentligheten. Antalet poliser och livvakter har ökat markant med NMR:s framflyttade positioner.

Är det verkligen i demokratins intresse att låta en nazistisk antidemokratisk terrororganisation kapa ett arrangemang som handlar om den politiska demokratins essens, nämligen mötet och åsiktsbrytningen mellan demokratiskt sinnade personer? NMR:s medverkan innebär de facto en begränsning av RFSL:s, människorättsorganisationers, handikapporganisationers, opinionsbildares, politikers och journalisters möjlighet att verka fritt.

Signalerna från statens sida kan tyvärr inte uppfattats som annat än att NMR får härja fritt utan att det får rättsliga följder. Nazister har slagit ner folk, förstört montrar och spridit sitt antisemitiska hat under Almedalsveckan i flera år nu. Men nästan inga av dessa brott har lett till åtal, än mindre till rättegång. Det är inte klokt.

Statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson har vid ett flertal tillfällen betonat vikten av att bekämpa antisemitism och nazism. De har försökt få till en lag som skulle förbjuda NMR. Det är inte en lätt fråga då det handlar om grundlagsskyddade rättigheter såsom rätten att bilda förening, yttrandefrihet etc. Samtidigt finns det redan i dag begränsningar – det är exempelvis inte tillåtet att hetsa mot folkgrupp.

Det finns jurister som menar att det skulle gå att få fram en lag mot nazistiska organisationer som inte skulle stå i strid med grundlagen. I regeringsformen 2 kap. paragraf 24 finns ett utrymme som handlar om att inskränka föreningsfriheten för organisationer vars verksamhet innebär förföljelse av folkgrupp. Justitieminister Morgan Johansson gör rätt i att försöka utreda vidare denna väg.

Ett förbud skulle kraftigt försvåra NMR:s ekonomiska verksamhet. Nackdelen är möjligen att de går under jorden och blir svårare att hålla koll på. Samtidigt blir det i sig ett hinder för rekrytering av nya nazister. Finland har förbjudit NMR. Och det finns all anledning att utreda frågan även i vårt land.

Nu är det upp till bevis för Januariavtalets parter om de vackra orden om att bekämpa extremism ska få politiska konsekvenser. NMRs härjningar är ett hot mot demokratin och måste stoppas.

En kommentar till “Hög tid att stoppa NMR

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.