”När samhällets hälsa sviktar får vi tukta oss med smoothies”Daniel Mathisen om hur hälsan blivit en fråga var och en ska lösa på egen hand.

”Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar”Helle Klein om civilsamhällets roll i motståndet mot nazismen.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år.

Söndag 30 juni 
17.30 – 19.00 – Sveriges tidskrifters mingel
Plats: Dagens Samhälles tält

19.00 – Talare: Per Bolund, Miljöpartiet
Jag kommenterar i Sveriges radio direkt efter talet cirka 19.30

Måndag 1 juli
08.00-09.00 –Frukostsamtal om liberalismen och arbetarrörelsen
Leder samtal mellan IF Metalls ordförande Marie Nilsson och liberalen  Bengt Westerberg på temat ”Vad kan arbetarrörelsen och liberalismen lära av varandra?”
Plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2

10.00-12.00 –Sveriges tidskrifters seminarium
Plats: Donnerska huset

13.30-14.30 –Samtal om skuld, skam och nåd
Jonas Mosskin, Organisationskonsult
Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare Equmeniakyrkan
Helle Klein, chefredaktör och präst
Moderator: Eva Staxäng
Plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43

17.00-18.30 –LO:s kvinnomaktsmingel
Plats: Cramérgatan 2

17:30–19:30 –Styrelsemöte med Utgivarna och därefter middag

Tisdag 2 juli
08.00-09.00 –Frukostsamtal om samarbete mellan fack och arbetsgivare
Leder  samtal mellan IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Volvos VD Martin Lundstedt på temat ”Kan en företagsledare och fackordförande samarbeta?”.
Plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2

13.30-14.30 – Arbetslös – vem bryr sig?
Leder IF Metalls A-kassa och Akademikernas A-kassas seminarium om synen på arbetet och arbetslöshet.
Paneldeltagare: Per Schlingmann. kommunikatör, Göran Arrius SACO-ordf. Tomas With,vice ordf IF Metall samt Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister.
Plats: sal D22 D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1.

Onsdag 3 juli
08.00-09.00 – Frukostsamtal om systerskap
Leder samtal mellan IF Metalls ordförande Marie Nilsson och socialdemokraten Veronica Palm som skrivit boken ”Systerskap” – på temat ”Varför behövs systerskap†i facket och politiken?”
Plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2

09.15 –Intervju hos Jan Scherman om arbetsmarknadsjournalistikens läge
Plats: Nygatan 1, arrangör Ramudden

10.00-11.00 –Tidningen Dagens seminarium ”G som i Gud”¨ – Vilken framtid har folkrörelserna?¨
• Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom
• Helle Klein, journalist och präst
• Johan Arenius, pastor i Örebro inom Evangeliska Frikyrkan, och tidigare aktiv inom
kommunpolitik.
• Johan von Essen, forskare kring civilsamhälle och folkhögskolefrågor, Ersta sköndals
högskola, Stockholm.
• Karin Karlsson, verksamhetschef för medlemsutveckling på Riksidrottsförbundet.
Moderator: Joakim Hagenius, tidningen Dagen
Plats: i Krukmakarens hus –Frälsningsarméns lokal, Mellangatan 21.

11.45-12.45 –Tidningsutgivarna (TU)  lunchseminarium om hot och hat mot journalister
• Johan Fernquist, Forskare, FOI
• Helle Klein, VD/chefredaktör, Dagens Arbete
• Thomas Mattsson, Chefredaktör, Expressen
• Eva Sund, Kommissarie/verksamhetsutvecklare, NOA UC Stockholm
• Ängla Eklund, Ordförande, Institutet för Juridik och Internet SU
• Linnéa Kihlström, tf ansvarig utgivare, Medievärlden, moderator
Plats: Trädgården, Mellangatan 22

13.00-13.45 –Jonsereds Herrgård håller seminarium på temat ”Chefen som vallhund¨-
– Jonas Hinnfors professor statsvetenskap Göteborgs universitet
– Helle Klein, chefredaktör Dagens arbete, präst
– Marcus Gustavsson, chef inom äldreomsorgen och tidigare ordf West Pride
– Lotta Dellve professor i arbetsvetenskap Göteborgs universitet
Moderator: Lena Ulrika Rudeke
Plats: Bildascenen/Katolska kyrkan Drottensgatan 12

Torsdag 4 juli
9.45-10.45 –Tidens seminarium tillsammans med Friedrich Ebert Stiftung på temat ”Ett tudelat Europa – EU:s och nationalstaternas framtid mellan högerextremism och progressiva vägval”¨-

Panelsamtal 1
Hans Dahlgren, EU-minister
Helle Klein, Dagens Arbete
Anders Lindberg, Aftonbladet
Kalle Sundin, Gröna Folkhemmet
Moderator: Elin Ylvasdotter, Tiden
Plats: Antons på Hamnplan 5

14.15-15.00 –Högskolan i Väst har seminarium ”Massmedias frihet och ansvar i polariseringens tidsålder”.

Fredrik Sjögren, universitetslektor, statsvetare
Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete
Csaba Bene Perlenberg, Expressen
Brit Stakston, sociala medierdebattör
Moderator: Ulf Dalnäs
Plats: Strandvägen, H551 / . https://vastsvenskaarenan.se/hitta-till-oss/ Lokal Havet

Fredag 5 juli
11.30 – 12.30 Svenska Dagbladets seminarium om ”Vart är ordningsmakten på väg?” – Helle Klein i samtal med polisen Nadim Ghazale.
Plats: Svenska Dagbladets scen, Hamnplan H 232

13.00-14.00 – Tidskriften Tidens och Liberal Debatts seminarium om liberalismen och socialdemokratin
Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete
Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden
Gabriel Ehrling, Dalarnas Tidning
Evelyn Schreiber, Nerikes Allehanda
Plats: LO:s scen, Antons Hamnplan 5

 


hk@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ...

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fö...

1

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vå...

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles fö...

1

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling fö...

1

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

EU-valet blev ungefär lika splittrat och svårtolkat som riksdagsvalet i höstas. Å ena sidan kan resultatet läsas i jämförelse med förra EU-valet för fem år sedan. Då ser man en rejäl tillbakagång för ...

1

Fira rösträtten 100 år – rösta på söndag

I dag är det exakt 100 år sedan som riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Den 24 maj 1919 infördes demokratin på riktigt, kan man säga. Men det skulle dröja ...

Den fria journalistiken är hotad

Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa. Vi har ett gemensamt ansvar för att stå upp för det fria ordet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på DN Kultur. I dag, ...

Låt 1:a maj bli vår längtans manifestation

...

Rejäl debatt om vaktbolagen

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en hö...

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är fö...

1

Prata politik utanför parlamentet

I spåren av den långa regeringsbildningsprocessen kan nu skönjas ett ökat politiskt intresse bland medborgarna. Många riksdagspartier vittnar om att fler vill bli medlemmar. Socialdemokraterna kunde redan i valrörelsen märka detta och genom aktivt dörrknackande och folkrörelsearbete ...

1

Löfvens ledarskap behövs

Stefan Löfven valdes som väntat till statsminister av riksdagen. Nu kan äntligen en regering tillträda och landet börja styras på riktigt. Det har varit en skakig tid i svensk politik och det lär bli skakigt framöver också. Men är ...

4

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade ...

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om ...

3

Politik i besvikelsens epok

Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk, sjöng Monica Zetterlund en gång Tage Danielssons politiskt melankoliska visa. Just politisk melankoli är väl det som utmärker ä...

Behåll Jämställdhetsmyndigheten

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under ...

1

Fira demokratin och lär av historien

Statsminister Stefan Löfven ägnade större delen av sitt jultal i Avesta åt att betona vikten av att alltid stå emot högerextremismen. ”I varje tid och på varje plats när högerextremismen mobiliserar står varje demokrat inför ett beslut: Att ...

1

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2

Rädda Lärarnas tidning

Diskussionen om självständiga fackförbundstidningar tog fart när Lärarförbundet påbörjade sitt förändringsarbete för ett år sedan. Tidningen Journalisten har i sitt senaste nummer en djuplodande granskning av det som hittills hänt. Det är en ...

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i ...

1

Vad händer med Moderaterna?

Valet blev inte den jordbävning som hade befarats men det mullrar betänkligt i den svenska parlamentarismen. Moderatledarens uppträdande på valnatten efter en milt sagt katastrofal valrörelse får en att undra hur det egentligen står till inom det stora borgerliga ...

Håll SD utanför makten

...

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till ...

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och ...

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Stoppa den sociala dumpningen

I våras skrev vi om Skuggsamhället – det laglösa arbetsliv som växer fram i spåren av politiska beslut som skapat Vilda Västern på arbetsmarknaden. Vi fortsätter att granska arbetslivskriminaliteten och i nya numret av DA berättar arbetaren Wilder ...

Bekänn färg, Kristersson

Jag brukar älska valrörelser då det ökade politiska engagemanget bland medborgare och medier oftast har visat på demokratins storhet och styrka. I år känner jag mest olust. Det är hårdare än någonsin och sällan har jag upplevt en så polariserad ...

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.