”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år.

Söndag 30 juni 
17.30 – 19.00 – Sveriges tidskrifters mingel
Plats: Dagens Samhälles tält

19.00 – Talare: Per Bolund, Miljöpartiet
Jag kommenterar i Sveriges radio direkt efter talet cirka 19.30

Måndag 1 juli
08.00-09.00 –Frukostsamtal om liberalismen och arbetarrörelsen
Leder samtal mellan IF Metalls ordförande Marie Nilsson och liberalen  Bengt Westerberg på temat ”Vad kan arbetarrörelsen och liberalismen lära av varandra?”
Plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2

10.00-12.00 –Sveriges tidskrifters seminarium
Plats: Donnerska huset

13.30-14.30 –Samtal om skuld, skam och nåd
Jonas Mosskin, Organisationskonsult
Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare Equmeniakyrkan
Helle Klein, chefredaktör och präst
Moderator: Eva Staxäng
Plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43

17.00-18.30 –LO:s kvinnomaktsmingel
Plats: Cramérgatan 2

17:30–19:30 –Styrelsemöte med Utgivarna och därefter middag

Tisdag 2 juli
08.00-09.00 –Frukostsamtal om samarbete mellan fack och arbetsgivare
Leder  samtal mellan IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Volvos VD Martin Lundstedt på temat ”Kan en företagsledare och fackordförande samarbeta?”.
Plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2

13.30-14.30 – Arbetslös – vem bryr sig?
Leder IF Metalls A-kassa och Akademikernas A-kassas seminarium om synen på arbetet och arbetslöshet.
Paneldeltagare: Per Schlingmann. kommunikatör, Göran Arrius SACO-ordf. Tomas With,vice ordf IF Metall samt Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister.
Plats: sal D22 D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1.

Onsdag 3 juli
08.00-09.00 – Frukostsamtal om systerskap
Leder samtal mellan IF Metalls ordförande Marie Nilsson och socialdemokraten Veronica Palm som skrivit boken ”Systerskap” – på temat ”Varför behövs systerskap†i facket och politiken?”
Plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2

09.15 –Intervju hos Jan Scherman om arbetsmarknadsjournalistikens läge
Plats: Nygatan 1, arrangör Ramudden

10.00-11.00 –Tidningen Dagens seminarium ”G som i Gud”¨ – Vilken framtid har folkrörelserna?¨
• Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom
• Helle Klein, journalist och präst
• Johan Arenius, pastor i Örebro inom Evangeliska Frikyrkan, och tidigare aktiv inom
kommunpolitik.
• Johan von Essen, forskare kring civilsamhälle och folkhögskolefrågor, Ersta sköndals
högskola, Stockholm.
• Karin Karlsson, verksamhetschef för medlemsutveckling på Riksidrottsförbundet.
Moderator: Joakim Hagenius, tidningen Dagen
Plats: i Krukmakarens hus –Frälsningsarméns lokal, Mellangatan 21.

11.45-12.45 –Tidningsutgivarna (TU)  lunchseminarium om hot och hat mot journalister
• Johan Fernquist, Forskare, FOI
• Helle Klein, VD/chefredaktör, Dagens Arbete
• Thomas Mattsson, Chefredaktör, Expressen
• Eva Sund, Kommissarie/verksamhetsutvecklare, NOA UC Stockholm
• Ängla Eklund, Ordförande, Institutet för Juridik och Internet SU
• Linnéa Kihlström, tf ansvarig utgivare, Medievärlden, moderator
Plats: Trädgården, Mellangatan 22

13.00-13.45 –Jonsereds Herrgård håller seminarium på temat ”Chefen som vallhund¨-
– Jonas Hinnfors professor statsvetenskap Göteborgs universitet
– Helle Klein, chefredaktör Dagens arbete, präst
– Marcus Gustavsson, chef inom äldreomsorgen och tidigare ordf West Pride
– Lotta Dellve professor i arbetsvetenskap Göteborgs universitet
Moderator: Lena Ulrika Rudeke
Plats: Bildascenen/Katolska kyrkan Drottensgatan 12

Torsdag 4 juli
9.45-10.45 –Tidens seminarium tillsammans med Friedrich Ebert Stiftung på temat ”Ett tudelat Europa – EU:s och nationalstaternas framtid mellan högerextremism och progressiva vägval”¨-

Panelsamtal 1
Hans Dahlgren, EU-minister
Helle Klein, Dagens Arbete
Anders Lindberg, Aftonbladet
Kalle Sundin, Gröna Folkhemmet
Moderator: Elin Ylvasdotter, Tiden
Plats: Antons på Hamnplan 5

14.15-15.00 –Högskolan i Väst har seminarium ”Massmedias frihet och ansvar i polariseringens tidsålder”.

Fredrik Sjögren, universitetslektor, statsvetare
Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete
Csaba Bene Perlenberg, Expressen
Brit Stakston, sociala medierdebattör
Moderator: Ulf Dalnäs
Plats: Strandvägen, H551 / . https://vastsvenskaarenan.se/hitta-till-oss/ Lokal Havet

Fredag 5 juli
11.30 – 12.30 Svenska Dagbladets seminarium om ”Vart är ordningsmakten på väg?” – Helle Klein i samtal med polisen Nadim Ghazale.
Plats: Svenska Dagbladets scen, Hamnplan H 232

13.00-14.00 – Tidskriften Tidens och Liberal Debatts seminarium om liberalismen och socialdemokratin
Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete
Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden
Gabriel Ehrling, Dalarnas Tidning
Evelyn Schreiber, Nerikes Allehanda
Plats: LO:s scen, Antons Hamnplan 5

 

Läs mer: Helle Kleins blogg


hk@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste ...

4

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ...

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare ...

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut ...

Alltid minnas, aldrig normalisera

Aldrig mer, är mantrat vid varje manifestation och högtidlighållande av Förintelsens offer. Upprepningen har varit som ett sätt att upprätthålla anständighetens och civilitetens gräns. Det har känts enklare att andas efter att vi samfällt, oavsett ...

2

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under ...

1

Äntligen rättegång!

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter. Högerextrema rörelser sätter ...

1

Svensk industri för klimatets skull

Det nya året börjar oroligt med en amerikansk presidents vettlösa utrikespolitik som kan leda till storkrig i Mellanöstern. Den eskalerande konflikten mellan USA och Iran är mardrömslik. Just som världen borde samlas i krafttag i miljöomställningen verkar storpolitikens ...

2

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ...

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fö...

1

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vå...

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles fö...

1

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling fö...

1

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

EU-valet blev ungefär lika splittrat och svårtolkat som riksdagsvalet i höstas. Å ena sidan kan resultatet läsas i jämförelse med förra EU-valet för fem år sedan. Då ser man en rejäl tillbakagång för ...

1

Fira rösträtten 100 år – rösta på söndag

I dag är det exakt 100 år sedan som riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Den 24 maj 1919 infördes demokratin på riktigt, kan man säga. Men det skulle dröja ...

Den fria journalistiken är hotad

Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa. Vi har ett gemensamt ansvar för att stå upp för det fria ordet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på DN Kultur. I dag, ...

Låt 1:a maj bli vår längtans manifestation

...

Rejäl debatt om vaktbolagen

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en hö...

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är fö...

1

Prata politik utanför parlamentet

I spåren av den långa regeringsbildningsprocessen kan nu skönjas ett ökat politiskt intresse bland medborgarna. Många riksdagspartier vittnar om att fler vill bli medlemmar. Socialdemokraterna kunde redan i valrörelsen märka detta och genom aktivt dörrknackande och folkrörelsearbete ...

1

Löfvens ledarskap behövs

Stefan Löfven valdes som väntat till statsminister av riksdagen. Nu kan äntligen en regering tillträda och landet börja styras på riktigt. Det har varit en skakig tid i svensk politik och det lär bli skakigt framöver också. Men är ...

4

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade ...

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om ...

3

Politik i besvikelsens epok

Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk, sjöng Monica Zetterlund en gång Tage Danielssons politiskt melankoliska visa. Just politisk melankoli är väl det som utmärker ä...

Behåll Jämställdhetsmyndigheten

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under ...

1

Fira demokratin och lär av historien

Statsminister Stefan Löfven ägnade större delen av sitt jultal i Avesta åt att betona vikten av att alltid stå emot högerextremismen. ”I varje tid och på varje plats när högerextremismen mobiliserar står varje demokrat inför ett beslut: Att ...

1

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.