Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Knarket i industrin

Foto: David Lundmark

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Företag letar knark med hjälp av hundar – och när misstänkta droger har hittats slängs det bort eller sparas. I dag inleder Dagens Arbete en stor granskning av knarket i industrin.

Bakom grindarna på svenska industrier och lager finns en stor marknad. En del tar droger på grund av smärta och högt tempo medan andra partyknarkar. Drogerna som säljs är framför allt narkotikaklassade tramadol, cannabis, amfetamin och kokain.

– Det är en skyddad miljö, de kan hålla på med langning utan att vi kommer åt det, säger Per-Erik Lundberg, chef för polisens gatulangningsgrupp i Västerås.

Anders Weihe.

Teknikföretagens tidigare förhandlingschef nu senior rådgivare Anders Weihe, säger att han själv har besökt arbetsplatser där det pågår narkotikaförsäljning.

– Det finns en tendens från polisen att det som hänt på arbetsplatsen får arbetsgivaren hantera själv. Många gånger finns en känsla av att polisen tycker att det som sker på arbetsplatsen i första hand är arbetsgivarens bekymmer.

Företag svarar med att själva ta in knarkhundar. När arbetsgivare hittar droger i deras lokaler hanteras det på olika sätt. En del slänger knarket i sopkorgen, andra sparar misstänkt narkotika.

I Dagens Arbetes stora granskning av knarket i industrin kommer vi även att berätta om organiserad brottslighet på arbetsplatser.

– Snart har vi kanske skjutningar på arbetsplatsen, säger Carlos Rebelo Da Silva, huvudskyddsombud på Volvo Cars.


Så berättar anställda om drogerna

Tramadol. Foto: David Lundmark

Tramadol

  • Narkotikaklassat läkemedel som kan skrivas ut av läkare men också säljs illegalt.
  • Används för smärtlindring och har delvis liknande effekt som morfin. Beroendeframkallande.

”Skulle kunna sälja hur mycket som helst”

”Jag får tramadol utskrivet på grund av en tidigare skada. Jag har tagit det i snart tio år. Det finns flera på arbetsplatsen som vill köpa av mig. Jag skulle kunna sälja hur mycket som helst.

Jag har också blivit erbjuden på jobbet att köpa stora partier med tramadol från ett annat land men de flesta som köper vill ha tabletter som är tillverkade i Sverige. De drogtestar på företaget, men eftersom jag har mitt på recept så går det bra.

Jag och några andra åkte fast i ett drogtest för en annan drog. Men det enda som hände var att jag fick jobba på en annan avdelning ett par veckor och sedan återgå till min vanliga avdelning.

Bara vid något enstaka tillfälle har fast anställda blivit erbjudna rehabilitering från arbetsgivaren. Bemanningsanställda brukar åka ut.

En person som jag känner till fick sparken härifrån på grund av sitt drogmissbruk. Han lever inte i dag.”

”Jag var tvungen för att orka”

”Vi lyfte 12 ton varje dag med kroppen och hade ingen arbetsrotation. Jag mikrodoserade tramadol för att orka och jag hade ont i ryggen. Jag blev pigg och orkade mer. Jag kunde ge 120 procent med energi som jag egentligen inte hade. Dagen efter kände jag mig död och jag blev tvingad att ta mer tramadol för att ens orka gå till jobbet.

Så höll jag på ett par år. Jag var tvungen för att orka. Vi bemanningsanställda behandlades som hundar. Om jag ska uppskatta så var det 80 procent av dem som var bemanningsanställda som tog droger på jobbet. Flera sålde. Det var riskfritt. De hade slumpmässiga drogtester, men under mina sju år så testades jag aldrig. Jag fick utskrivet tramadol av läkare. Det var lätt, jag hade så ont i ryggen. Men de som inte fick utskrivet köpte av arbetskompisarna på lagret.

I dag är jag drogfri och arbetar i en annan bransch.”

 

”Kan köpa av anställd på parkeringen”

”Allt du vill ha kan du köpa av en anställd på parkeringen. Han tar även beställningar. Jag mikrodoserade cannabis. Blev avstängd utan lön i tre månader och fick rehabilitera mig själv.

Jag blev deprimerad och fick utskrivet medicin för det.

Facket försökte hjälpa mig men misslyckades.

I dag arbetar jag i en annan bransch och använder fortfarande cannabis.”

 

 

Tog tramadol och svimmade på jobbet

Från en tingsrättsdom:

Han var trött när han skulle gå på nattskiftet. Axeln värkte. Den hade hoppat ur led flera gånger. Tramadol hjälpte. Tidigare hade han fått det utskrivet men receptet var tre år gammalt och läkaren restriktiv. För att klara arbetet hade han börjat självmedicinera. Natten innan hade varit sömnlös och det dröjde inte länge förrän golvet på arbetsplatsen började snurra och benen skakade. Han minns inte hur han hamnade på marken, men när han vaknade befann han sig i en ambulans.

Polisen hade kallats till arbetsplatsen eftersom man först misstänkte att det rörde sig om en arbetsplats-olycka. När det uteslöts drogtestades han.

Blodprovet visade på spår av tramadol och cannabis.

Han dömdes av tingsrätten till dagsböter för ringa narkotikabrott. Han arbetar i dag kvar på samma arbetsplats, med värkande axel.

 


Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se.

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

 

Läs mer: DA granskar

Marcus Derland och Johanna Edström

2Kommentarer

David:

Företag som har så pass dålig arbetsmiljö så att de anställda/inhyrda känner att de måste använda smärtstillande för att orka måste sättas åt med grova böter.
Vi kan inte ha företag verksamma i vårt land som skiter i att ordna bättre arbetsmiljö.

Att stänga av någon från jobbet utan lön pga ”missbruk” för att arbetsmiljön är så kass är inte rätt väg att gå.

Jag är inte ett dugg drogliberal för den delen men när det kommer till företag som skiter i arbetsmiljön så blir jag förbannad!

Nogard:

Har haft mina jobb där jag lyft 12 ton till 100 ton om dagen, axlar och rygg tog stryk, men med hjälp av massage så löste det sig, att ta droger mot smärtan är ingen lösning och jag skulle absolut inte vilja stå bredvid en drogpåverkad människa då det är risk för mitt liv.
Om arbetsmiljön är under all kritik så dra igång ett förbättringsarbete med hjälp av skyddsombud för att förbättra arbetsplatsen.
Även om man är bemanning som jag var så drog jag igång sådant, hade jag fått sparken pga det så hade det vart så, min kropp går före arbete om jag ska vara ärlig.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Maries son dog av en överdos

Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

DA dokumentärMarie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

”Jag vill försöka vara drogfri”

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

1

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

DEBATTUnder för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

GÄSTKRÖNIKADet är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

Måste jag kissa när andra ser på?

Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten? Vad är du skyldig att göra – och vad händer om någon testar positivt?

7

SKR: Hindrar lagen att missbrukare söker vård?

I 31 år har det varit olagligt att använda droger i Sverige. Men effekterna av lagen blev inte vad man önskade. Nu vill Sveriges Kommuner och Regioner att lagen utreds igen.

1

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

Polisen om knarket innanför industri­grindarna

Arbetsgivarens tillstånd är inte tillräckligt för att polisen ska kunna bekämpa droger inne på arbetsplatser. Klas Johansson, regionchef för polisregion Väst, svarar på DA:s frågor om knarket i industrin.

”Jag var ständigt rädd för att åka på ett drogtest”

Vägen tillbakaChristoffer fick ett ultimatum: Behandlingshem eller sparken. SSAB hade fått nog av hans knarkande. Men redan när Christoffer packade väskan tänkte han på att bli hög igen.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

DEBATTLagen säger att arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för ”Alkohol och andra berusningsmedel”. Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

1

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

Missbrukaren måste få hjälp

LEDAREArbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

7

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

Läs mer från Dagens Arbete:

Foto: Adam Daver

En sista vända med svarven

ÖgonblicketKlockan är 13.41 på Xylem Emmaboda

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

GasutsläppSkyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv. – Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Så får du rätt pengar

Koll på Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

MBL får liv i poesin

Ombudsmannen Tomas Lundmark vet vad som rimmar på bemanningsanställd. Nu bokdebuterar han med en samling dikter om arbetet. Alla på rim såklart.

Avtal 2020

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Industriarbetsgivarnas svar till Pappers: Märket gäller

Pappers kan glömma fyraprocentiga lönelyft. Åtminstone om Industriarbetsgivarna får bestämma, som menar att löneökningstakten snarare måste ner under dagens märke på 2,17 procent.

3

Arbetstid en stridsfråga i avtalskraven

Större möjligheter att variera arbetstiden och höjt övertidsuttag. Det vill Teknikarbetsgivarna se. IF Metall möter med krav på det motsatta.

Kampen om flexibiliteten har börjat – igen

PERSPEKTIVArbetstid, bemanning, lön. Där står slaget om flexibiliteten. Om den handlar avtalsrörelsen, skriver DA:s Harald Gatu.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

4

Läroböckerna i ekonomi stämmer inte längre

PerspektivVi har sett det förr i avtalsrörelsens upptakt. Dagarna före jul överlämnar parterna detaljerade krav till varandra. Men den här gången är ingenting är som förut. Läroböckerna stämmer inte längre, skriver DA:s Harald Gatu.

1

Guds hus byter roll

BildreportagetPrecis som Sverige genomgick Norge en väckelserörelse i slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Och det byggdes mötes­lokaler över hela landet. I dag avvecklas de norska ”bönehusen” i allt snabbare takt.

Striden om arbetsrätten

Mattias Dahl på Svenskt Näringsliv och Torbjörn Johansson på LO

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Allmän visstid ska ersättas, omställningsstödet ska förstärkas och a-kassan stöpas om helt – det är en del av innehållet i den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om inför fortsatta förhandlingar.

5

Kommer mitt jobb att bli mindre tryggt nu?

Kris inom LO, anklagelser om svek och lögner. När facket förhandlar med arbetsgivarna om anställningstryggheten har det väckt ilska och rädsla. Men vad handlar förhandlingarna om? DA guidar dig.

”Vi borde vara mer öppet kritiska till S”

REPLIK | LASDet handlar inte så mycket om intern information som att förbundet behöver visa sin ståndpunkt i den offentliga debatten när självklara fackliga frågor får stryka på foten, skriver Jan-Inge Ogenfalk i ett svar till IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

1

”Vi gör allt för att nå ut i de kanaler vi förfogar över”

REPLIK | LASVi delar inte bilden av att förbundet varit tyst i  debatten om januariavtalet och Las, och om informationen har drunknat i mediebruset är det beklagligt. Det skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson om kritiken.

”Er tystnad slår oss med häpnad”

DEBATT | LASDet hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

1

Den sanna berättelsen om en näthinne­avlossning

GästkrönikaEfter en akut ögonoperaration går det att dra några viktiga slutsatser om samhället vi lever i. Och om svenskans vackraste ord, skriver Dan Strängby.

2

8 000 namn mot flytt av fabrik

Inför några hundra personer fick Marbodals vd Fredrik Nyström ta emot en namninsamling mot flytten av fabriken i Tidaholm. ”Vi vill att de ska tänka om och tänka rätt”, säger Charlotte Svensson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.