Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

9 december, 2019

Skrivet av Marcus Derland och Johanna Edström

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Företag letar knark med hjälp av hundar – och när misstänkta droger har hittats slängs det bort eller sparas. I dag inleder Dagens Arbete en stor granskning av knarket i industrin.

Bakom grindarna på svenska industrier och lager finns en stor marknad. En del tar droger på grund av smärta och högt tempo medan andra partyknarkar. Drogerna som säljs är framför allt narkotikaklassade tramadol, cannabis, amfetamin och kokain.

– Det är en skyddad miljö, de kan hålla på med langning utan att vi kommer åt det, säger Per-Erik Lundberg, chef för polisens gatulangningsgrupp i Västerås.

Anders Weihe.

Teknikföretagens tidigare förhandlingschef nu senior rådgivare Anders Weihe, säger att han själv har besökt arbetsplatser där det pågår narkotikaförsäljning.

– Det finns en tendens från polisen att det som hänt på arbetsplatsen får arbetsgivaren hantera själv. Många gånger finns en känsla av att polisen tycker att det som sker på arbetsplatsen i första hand är arbetsgivarens bekymmer.

Företag svarar med att själva ta in knarkhundar. När arbetsgivare hittar droger i deras lokaler hanteras det på olika sätt. En del slänger knarket i sopkorgen, andra sparar misstänkt narkotika.

I Dagens Arbetes stora granskning av knarket i industrin kommer vi även att berätta om organiserad brottslighet på arbetsplatser.

– Snart har vi kanske skjutningar på arbetsplatsen, säger Carlos Rebelo Da Silva, huvudskyddsombud på Volvo Cars.


Så berättar anställda om drogerna

Tramadol. Foto: David Lundmark

Tramadol

 • Narkotikaklassat läkemedel som kan skrivas ut av läkare men också säljs illegalt.
 • Används för smärtlindring och har delvis liknande effekt som morfin. Beroendeframkallande.

”Skulle kunna sälja hur mycket som helst”

”Jag får tramadol utskrivet på grund av en tidigare skada. Jag har tagit det i snart tio år. Det finns flera på arbetsplatsen som vill köpa av mig. Jag skulle kunna sälja hur mycket som helst.

Jag har också blivit erbjuden på jobbet att köpa stora partier med tramadol från ett annat land men de flesta som köper vill ha tabletter som är tillverkade i Sverige. De drogtestar på företaget, men eftersom jag har mitt på recept så går det bra.

Jag och några andra åkte fast i ett drogtest för en annan drog. Men det enda som hände var att jag fick jobba på en annan avdelning ett par veckor och sedan återgå till min vanliga avdelning.

Bara vid något enstaka tillfälle har fast anställda blivit erbjudna rehabilitering från arbetsgivaren. Bemanningsanställda brukar åka ut.

En person som jag känner till fick sparken härifrån på grund av sitt drogmissbruk. Han lever inte i dag.”

”Jag var tvungen för att orka”

”Vi lyfte 12 ton varje dag med kroppen och hade ingen arbetsrotation. Jag mikrodoserade tramadol för att orka och jag hade ont i ryggen. Jag blev pigg och orkade mer. Jag kunde ge 120 procent med energi som jag egentligen inte hade. Dagen efter kände jag mig död och jag blev tvingad att ta mer tramadol för att ens orka gå till jobbet.

Så höll jag på ett par år. Jag var tvungen för att orka. Vi bemanningsanställda behandlades som hundar. Om jag ska uppskatta så var det 80 procent av dem som var bemanningsanställda som tog droger på jobbet. Flera sålde. Det var riskfritt. De hade slumpmässiga drogtester, men under mina sju år så testades jag aldrig. Jag fick utskrivet tramadol av läkare. Det var lätt, jag hade så ont i ryggen. Men de som inte fick utskrivet köpte av arbetskompisarna på lagret.

I dag är jag drogfri och arbetar i en annan bransch.”

”Kan köpa av anställd på parkeringen”

”Allt du vill ha kan du köpa av en anställd på parkeringen. Han tar även beställningar. Jag mikrodoserade cannabis. Blev avstängd utan lön i tre månader och fick rehabilitera mig själv.

Jag blev deprimerad och fick utskrivet medicin för det.

Facket försökte hjälpa mig men misslyckades.

I dag arbetar jag i en annan bransch och använder fortfarande cannabis.”

Tog tramadol och svimmade på jobbet

Från en tingsrättsdom:

Han var trött när han skulle gå på nattskiftet. Axeln värkte. Den hade hoppat ur led flera gånger. Tramadol hjälpte. Tidigare hade han fått det utskrivet men receptet var tre år gammalt och läkaren restriktiv. För att klara arbetet hade han börjat självmedicinera. Natten innan hade varit sömnlös och det dröjde inte länge förrän golvet på arbetsplatsen började snurra och benen skakade. Han minns inte hur han hamnade på marken, men när han vaknade befann han sig i en ambulans.

Polisen hade kallats till arbetsplatsen eftersom man först misstänkte att det rörde sig om en arbetsplats-olycka. När det uteslöts drogtestades han.

Blodprovet visade på spår av tramadol och cannabis.

Han dömdes av tingsrätten till dagsböter för ringa narkotikabrott. Han arbetar i dag kvar på samma arbetsplats, med värkande axel.


Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se.

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

2 kommentarer till “Dagens Arbete granskar knarket i industrin

 • Företag som har så pass dålig arbetsmiljö så att de anställda/inhyrda känner att de måste använda smärtstillande för att orka måste sättas åt med grova böter.
  Vi kan inte ha företag verksamma i vårt land som skiter i att ordna bättre arbetsmiljö.

  Att stänga av någon från jobbet utan lön pga ”missbruk” för att arbetsmiljön är så kass är inte rätt väg att gå.

  Jag är inte ett dugg drogliberal för den delen men när det kommer till företag som skiter i arbetsmiljön så blir jag förbannad!

 • Har haft mina jobb där jag lyft 12 ton till 100 ton om dagen, axlar och rygg tog stryk, men med hjälp av massage så löste det sig, att ta droger mot smärtan är ingen lösning och jag skulle absolut inte vilja stå bredvid en drogpåverkad människa då det är risk för mitt liv.
  Om arbetsmiljön är under all kritik så dra igång ett förbättringsarbete med hjälp av skyddsombud för att förbättra arbetsplatsen.
  Även om man är bemanning som jag var så drog jag igång sådant, hade jag fått sparken pga det så hade det vart så, min kropp går före arbete om jag ska vara ärlig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.