”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Knarket i industrin

Christoffer är fjärde generationen stålverksarbetare. Både mamma och pappa jobbar på SSAB. Foto: David Lundmark

”Jag var ständigt rädd för att åka på ett drogtest”

Vägen tillbaka. Christoffer fick ett ultimatum: Behandlingshem eller sparken. SSAB hade fått nog av hans knarkande. Men redan när Christoffer packade väskan tänkte han på att bli hög igen.

”Jag tog aldrig droger när jag ­jobbade, men före och efter”, berättar Christoffer. Foto: David Lundmark

Christoffer hade satt sig på stolen i fikarummet och pustat ut. Nattskiftet hade inletts med att det jävlades borta vid haspen och när han var klar där blev han kallad till bandverket. Närmare fyra på morgonen hade han sett fram emot några minuters paus men då var det bara att åka vidare till utlastningen.

Strax före skiftbytet kunde han pusta ut en smula och börja tänka på nästa rus. På parkeringen stod hans bil och i handskfacket låg en karta ångestdämpande bensodiazepiner, ofta kallade ”benzo”. Medan han blaskade av ansiktet for tankarna iväg. Det dåliga samvetet och ångesten som alltid dök upp när drogerna började lämna kroppen.

Jobbet på SSAB tunnplåts underhållsavdelning hade alltid fungerat som avledning. När han jobbade så jobbade han. Gick in i bubblan, ständigt nya arbetsuppgifter någonstans inne på det stora stålverket. Men skiftet var över. Christoffer gled ner på sätet i bilen, tog fram kartan och tryckte ut en tablett. I samma stund som det ångestdämpande pillret passerade matstrupen vred han om nyckeln och lyssnade på startmotorns tuggande ljud.

Jobbchristoffer var borta. Knarkchristoffer hade tagit över. Som vanligt brydde han sig inte ett dugg om att han körde drogpåverkad, den ansvarskänslan hade försvunnit.

Allt började i tonåren hemma i Borlänge. Christoffer kände sig tom inombords, det var som om något fattades. En inneboende rastlöshet som inte ville försvinna. Han sökte sig till haschet. Han kunde gå hem på raster redan under högstadiet och dricka några öl för att sedan gå tillbaka till skolan. Och under tiden på industrigymnasiet eskalerade missbruket.

Christoffer sökte ständigt det där inre lugnet som kom när delar av hjärnan stängdes av.

Strax efter finanskrisen för snart tio år sedan blev Christoffer erbjuden jobb på SSAB, där han tidigare gjort praktik. Stålverket, det gamla Domnarvet, själva symbolen för industri- och arbetarstaden Borlänge. Christoffer hade ett arv att bära, fjärde generationen stålverksarbetare.

– Jag tog aldrig droger när jag jobbade. Däremot före och efter. Jag var ständigt rädd för att åka på ett drogtest.

Hasch rökte han sällan. Det satt kvar i kroppen för länge. Amfetamin gick bra när han var långledig, liksom tramadol. ”Benzo” kunde han ta hur mycket som helst eftersom han hade det på recept.

Ett första uppvaknande kom sommaren 2015. Det började ringa på dörren. Christoffer hade sjukskrivit sig en tid och nu ville rehabsamordnaren från jobbet, Erik Arnberg, hälsa på. Christoffer vägrade öppna. Arnberg gav sig inte, han fortsatte knacka på. En dag öppnades dörren. ”Packa en väska. Du ska på behandlingshem annars får du sparken”, var beskedet.

När Christoffer senare testades på behandlingshemmet hade han benzo, amfetamin, hasch och tramadol i kroppen. Fem veckor blev han kvar. Men trots att han var ren hade han inte lämnat drogerna i tanken. Han visste att han skulle börja igen. Han ville börja igen. Återfall varvades med rena perioder under de kommande åren.

När Arnberg gått i pension och slutat som rehabsamordnare var det ingen som följde upp. Christoffer var borta mycket från jobbet. Sjukskrivningarna för psykisk ohälsa grundade sig i missbruket, men det var det ingen som riktigt förstod.

En orolig före detta flickvän hade försökt få tag på Christoffer i flera dagar. Ingen vet hur länge Christoffer legat okontaktbar i lägenheten när han hittades. Allra minst han själv. Det slutade med tvångsomhändertagande och han lyckades tjata sig till behandlingshemmet i Söderhamn, där han fått hjälp tidigare.

Han skulle få skjuts upp till Söderhamn. Ut ur bilen kom en man. Christoffer brydde sig inte nämnvärt, han hade fullt upp med att fundera på hur han skulle låtsas vara delaktig i behandlingen medan han i själva verket planerade för vilka droger han skulle ta när han äntligen kom ut.

De pratade om väder och vind under resan. Plötsligt sa mannen: ”Om du lägger av nu har du 50 fina år kvar.”

Christoffer, då 26 år, lyssnade. Något väcktes i honom. Han funderade hela bilresan. Det hade gått något år sedan SSAB och facket ringt på hemma i lägenheten och ställt ett ultimatum. Då var han inte mottaglig för hjälp.

Kanske var det nu eller aldrig. Han skulle knappast få några fler chanser på jobbet.

Christoffers arbetskamrater på SSAB har stöttat honom genom resan tillbaka till jobbet. Här pratar han med Mattias och Claes-Göran. Foto: David Lundmark

Det som egentligen skulle bli fem veckor i Söderhamn blev nästan tre månader. Christoffer gick in i 12-stegsprogrammet som är en beprövad metod för missbruksbehandling. Där träffade han behandlingsassistenten Leif, som har stöttat honom genom hela resan.

Christoffer funderade mycket på hur han skulle återgälda sin skuld till arbetsplatsen. I samråd med sin närmsta chef kom de fram till att han skulle jobba gratis en vecka under sportlovet.

När Christoffer skulle komma tillbaka på riktigt hade han svårt att sova natten innan. Arbetskamraten Andreas Sidegren mötte upp vid Västra porten, tillsammans gick de in mot stålverkets hjärta. Christoffer kände rädslan bubbla upp inom sig. Vilka frågor skulle han få, fanns det arbetskamrater som var förbannade på honom efter alla år av svek? Andreas tyckte det var lätt att förlåta Christoffer, eftersom han är så genuint snäll.

– Jag och en annan kollega, Michael Laukka, åkte hem till Christoffer en gång när det var som värst, vi ville hjälpa honom att komma tillbaka.

Christoffer arbetar återigen heltid på underhållsavdelningen.

– Allt är som vanligt förutom en ny chef som verkligen stöttat mig.

Han fyller sin fritid med musik, fotografering, promenader och samvaro med familjen. Lägenheten har han sålt, den tillhör det förgångna. Dessutom behövde han pengar för att betala tillbaka gamla skulder.

Det finns också känslomässiga skulder, alla svek mot familj och vänner.

”Du är en psykopat på riktigt”, hade hans lillasyster sagt när det var som värst.

Orden från syrran fladdrade upp den gången när han låg på trottoaren några hundra meter från sin lägenhet med en knivspets mot halsen. Ett bråk med en knarkare som spårade ur.

Han minns att han tänkte att han måste komma upp annars skulle han dö, hur han lyckades undvika att få halsen uppskuren och tog sig upp och sprang hem till sin syster neddränkt i blod och med ett skoavtryck i pannan efter en spark. Systern såg till att han kom upp på akuten.

– I dag är jag gudfar till hennes son. Så länge jag är drogfri får jag träffa honom. Det är mitt bästa argument för att hålla mig ren.


Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

Läs mer:

Marcus Derland och Johanna Edström

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

”Jag vill försöka vara drogfri”

LYSSNA PÅ DA  Victor fuskade sig genom drogtesterna flera gånger, och var nära att dö av en överdos. Maries son Pontus överlevde inte missbruket. Lyssna på de inlästa reportagen i vår granskning av knarket i industrin.

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

DebattLagstiftningen måste bli tydligare på vilket ansvar som åligger arbetsgivarna, skriver Erik Arnberg, som bland annat jobbat med rehabilitering för SSAB.

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

EnkätHur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Maries son dog av en överdos

Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

DA dokumentärMarie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

Måste jag kissa när andra ser på?

Koll påDrogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

7

Knarkfynd på toalett på SSAB

Knark har hittats inne i SSAB:s lokaler i Borlänge. Företaget har gjort en polisanmälan och kommer nu att utöka med fler drogtester på arbetsplatsen. 

”Jag vill försöka vara drogfri”

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

1

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

”Allt gick att få tag på inne på Volvo”

Folk gick in på toaletten och knarkade. I nästan ett år jobbade Josef på Volvo i Göteborg – sida vid sida med påtända kollegor.

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

DEBATTUnder för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

GÄSTKRÖNIKADet är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

SKR: Hindrar lagen att missbrukare söker vård?

I 31 år har det varit olagligt att använda droger i Sverige. Men effekterna av lagen blev inte vad man önskade. Nu vill Sveriges Kommuner och Regioner att lagen utreds igen.

1

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

Polisen om knarket innanför industri­grindarna

Arbetsgivarens tillstånd är inte tillräckligt för att polisen ska kunna bekämpa droger inne på arbetsplatser. Klas Johansson, regionchef för polisregion Väst, svarar på DA:s frågor om knarket i industrin.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

DEBATTLagen säger att arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för ”Alkohol och andra berusningsmedel”. Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

1

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

Missbrukaren måste få hjälp

LEDAREArbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

7

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

1

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

LO-tappet

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

”När jag spelar finns bara här och nu”

PROFILENFlöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.