Industriarbetarnas tidning

Sålde knark via företagets mobil

10 december, 2019

Skrivet av Marcus Derland och Johanna Edström

I företagstelefonen hos GKN Drive­line hittades flera sms där det framgick att mobilen användes för att sälja olika typer av droger. Foto: Polisen

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

På företagstelefonens spruckna display, står det i ett sms: ”… cola i sten, två sorter grönt och två sorter brunt bara att fråga finns även riktigt fett amfetamin…”. Det är gratis hemkörning dygnet runt.

Inne på GKN Driveline i Köping, som tillverkar fyrhjulsdrift till bland andra Volvo, hade man i flera månader anat att något inte stod rätt till. I juni i år kontaktade en chef på företaget, som har cirka 1 000 anställda, polisen och vädjade om hjälp. Företaget misstänkte att flera anställda var drogpåverkade på arbetet och ville ha hjälp att hantera problemet. Det framgår i polisens händelserapporter.

En månad senare sökte två av polisens knarkhundar igenom arbetsplatsen. Arbetsgivaren upptäckte senare att en av företagets telefoner, som anställda får använda, har använts för att sälja narkotika. I sms beskrivs i detalj vilken typ av droger som finns till försäljning, även att det är gratis hemkörning och instruktioner för hur man ska beställa.

”Just nu finns det inne sour mango (gräs), dunder brunt, vita fina stenar samt dunder bums, Tramadol 200 mg finns även inne…”

Företaget anmälde till polisen och lämnade in bilder på sms. Någon förundersökning inleddes inte med motiveringen: ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda.”

GKN:s ledning vill inte svara på våra frågor om problem med droger på arbetsplatsen och vilken hjälp de fått av polisen. De hänvisar i istället till den globala pressavdelningen i England och de har via en konsultbyrå kommenterat via mejl. Där skriver de att det inte förekommer några drogrelaterade problem på GKN och har aldrig gjort. De skriver att hundsöket gjordes i förebyggande syfte. När vi frågar vad de anser om att polisen inte inledde någon förundersökning, när företaget polisanmälde utnyttjandet av deras företagstelefon svarar de i mejlet att GKN Köping bara har positiva erfarenheter i sin kontakt med polisen.

Björn Wilhelmsson, lokalpolisområdeschef i Köping, säger att han inte kan uttala sig om varför det inte inleddes någon förundersökning. Han säger att polisens resurser för att arbeta mot narkotika hos privata företag är begränsad.

– Företagen har ett stort ansvar själva att se till att det inte förekommer droger på arbetsplatsen.


Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.