Industriarbetarnas tidning

SKR: Hindrar lagen att missbrukare söker vård?

18 december, 2019

Skrivet av Marcus Derland och Johanna Edström

I 31 år har det varit olagligt att använda droger i Sverige. Men effekterna av lagen blev inte vad man önskade. Nu vill Sveriges Kommuner och Regioner att lagen utreds igen.

1988

… kriminaliserades användningen av narkotika för eget bruk. 1993 skärptes straffet och narkotikaanvändare kunde dömas till fängelse i högst sex månader.

När lagen klubbades igenom 1988 var syftet att tydligt signalera ett avståndstagande mot narkotika, framför allt för att motverka att ungdomar skulle testa droger. 1993 kom en straffskärpning och fängelse i högst sex månader infördes i straffskalan.

Lagen har inte utvärderas sedan den infördes, med undantag för en rapport från år 2000, sammanfattad på 47 sidor av Brottsförebyggande rådet. Där kom de bland annat kom fram till att det inte fanns några tecken på att kriminaliseringen och skulle ha haft någon avskräckande effekt på ungdomars drogvanor eller minskat nyrekryteringen. De kom också fram till att polisens utökade resurser främst använts till att fokusera på ringa bruk och inte grova narkotikabrott. Allra mest hade polisens insatser ökat då det gällde att lagföra äldre missbrukare.

I mars i år lämnade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) in ett förslag till politikerna i riksdagens socialutskott, där de vill se en utvärdering av lagen.

I december hade de ännu inte fått någon återkoppling från socialutskottet.

– Lagen behöver utvärderas bland annat för att se om den kan ha utgjort något hinder för att folk ska söka hjälp. Om det dröjer ännu längre innan vi får något svar finns anledning att trycka på igen, säger Arion Chryssafis (M), ordförande i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg.

I Sverige är narkotikadödligheten näst högst i EU. SKR vill att en utvärdering även ska titta på hur andra länder hanterat frågan om kriminalisering av eget bruk av narkotika. Portugal var till exempel tidiga med att avkriminalisera narkotikabruk och flytta fokus och resurser från straff till vård. I Norge var eget bruk av narkotika kriminaliserat i 50 år fram till december 2017. De som använder narkotika ska inte längre i första hand straffas. Istället ska de erbjudas stöd och behandling.


Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

En kommentar till “SKR: Hindrar lagen att missbrukare söker vård?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.