”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Aldrig mer, är mantrat vid varje manifestation och högtidlighållande av Förintelsens offer. Upprepningen har varit som ett sätt att upprätthålla anständighetens och civilitetens gräns. Det har känts enklare att andas efter att vi samfällt, oavsett politisk färg, har deklarerat att fascism, nazism och rasism aldrig någonsin får ges makten igen.

På senare år har dock anständighetens gräns flyttats eller rentav suddats ut. Det som var omöjligt för tio år sedan är nu fullt möjligt. Att ett parti som Sverigedemokraterna vars både historia och nutid hämtar sin näring i högerextremism och nazism numera utgör ett av de stora riksdagspartierna är illavarslande. Men att den traditionella högern i form av Moderater och Kristdemokrater nu plötsligt svängt 180 grader och kan tänka sig göra upp med detta parti för att vinna regeringsmakten är djupt illavarslande. Plötsligt känns det svårare att andas.

I boken ”Dödgrävarna – den sista vintern i Weimarrepubliken” av Rüdiger Barth och Hauke Friedrichs skildras kaoset i tysk politik under årsskiftet 1932/33. Dag för dag får läsaren följa det politiska livet i Berlin, på gator och torg liksom i riksdags- och regeringskanslierna. Och i medierna. Det är en kuslig berättelse om när anständighetens gräns totalt luckras upp och allt som tidigare ansetts dåraktigt och omöjligt plötsligt blir det normala.

Historien upprepas såklart aldrig exakt. Vi har ingen von Papen eller Hitler i svensk politik. Men samhällsklimat, stämningar av undergång, misstron mot den parlamentariska demokratin, den ökande polariseringen och den hårda samtalstonen känns igen. Normalisering av det högerextrema pågår. Inte bara i Sverige utan runtom i hela Europa.

När riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen i år bjuder in till minneshögtid 23 januari är en av undertecknarna Sverigedemokraten Björn Söder. Rent formellt är det kanske inte märkligt då han har varit andre vice talman tills nyligen. Principiellt är det däremot uppseendeväckande.

”De överlevande måste nu förbereda sig för att möta representanter avlade av samma ideologier som deras föräldrars mördare”, skrev överlevaren Hédi Fried i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Vi är många som känner samma djupa förtvivlan som Fried. Normaliseringen av det högerextrema partiet har gått kusligt snabbt.

När Björn Söder som 16-åring poserar med en ökänd tysk nazist på samma bild är det inte litet misstag, en ungdomssynd eller så. Det är fullt medvetet och i en kontext av Sverigedemokraternas valmöte i Järfälla 1998 där nazisten var inbjuden. Drygt tio år senare kommer partiet in i riksdagen. Och gång på gång har SD-ledamöter avslöjats för sina antisemitiska, islamofoba och rasistiska hatverksamheter. En del av dem har uteslutits men flera har fått vara kvar. Och mellan SD-svansen och fullblodsnazisterna i Nordiska motståndsrörelsen verkar det vara svängdörrar.

Den man som öst sitt antisemitiska och nazistiska hat över mig, Advokatsamfundets Anne Ramberg och journalisten Maria Ripenberg började som aktiv Sverigedemokrat, satt i Sundbybergs kommun för SD men blev dömd för hets mot folkgrupp och olaga hot mot tjänsteman. Därefter vandrade han vidare till NMR där han i dag är mycket aktiv. Nu står han åtalade igen för ofredande och för hets mot folkgrupp.

Alla som har studerat den svenska högerextremismen ser hur samma personer dyker upp under olika partibeteckningar. Att Sverigedemokraterna är och har varit en mylla för nazism och fascism står utom allt tvivel. Det är ju därför alla demokratiskt sinnade politiker från höger till vänster i åratal deklarerat att de inte ska ha något samröre med SD. Det är därför som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna slöt sitt Januariavtal. De rödgröna partierna ville upprätthålla anständighetens gräns i svensk politik.

Att den traditionella högern med Moderatledaren Ulf Kristersson nu sviker sitt dyrbara löfte till väljarna och till förintelseöverlevaren Hédi Fried om att aldrig någonsin samarbeta med SD är ett politiskt haveri av stora mått. Och en tragedi för svensk demokrati. Att Kristdemokraterna gör samma omsvängning gör inte saken bättre. Plötsligt har det där brunblåa blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet i dag.

I boken ”How democrasies die” skriven av Harvard-professorerna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt beskrivs hur demokratier bär på fröet till sin egen undergång. Nazisterna röstades in i det tyska parlamentet. Hitler valdes till rikskansler. Och resten vet vi.

Förintelsen kunde ske inte på grund av okunskap utan på grund av bristande vilja att hålla på anständighetens gräns och bristande vilja att alltid försvara Människovärdet.

Författarna pekar på vikten av att alltid upprätthålla demokratins institutioner såsom fria medier, fritt rättsväsende, parlamentarisk demokrati, fria fackföreningar etc. Men de pekar också på vikten av att odla en demokratisk kultur där meningsmotståndare inte tar heder och ära av varandra. Det handlar om att inte låta polariseringen och avhumaniseringen gå så långt att våldet till slut blir möjligt. Vi ser oroväckande tendenser i Trumpismens USA och i de illiberala demokratierna Ungern och Polen, där regimernas hatpropaganda mot etniska minoriteter får konsekvenser i våld mot judar, muslimer och romer. Hatbrotten har ökat rejält i USA liksom i Ungern och Polen.

Levitsky/Ziblatt pekar på att när demokratier börjat avskaffa sig själva så har det alltid startat med att etablerade partier börjar kompromissa med extremister – antingen i tron att de ska kunna domptera dem eller i panik över att man förlorar röster till dem. Demokratier i dag dör inte på grund av att generaler tar över via statskupper utan genom att försvaret för demokratins kultur börjar krackelera.

Vi ser det tyvärr i land efter land där de auktoritära strömningarna vinner över demokratins idé.

Svensk demokrati har tack och lov en obruten lång historia och vårt arv av demokratiska folkrörelser som exempelvis arbetarrörelse, frikyrkorörelse, nykterhetsrörelse, bildningsrörelse, fackföreningsrörelse osv är ett starkt kitt som inte krackelerar så lätt.

Minnet av Förintelsens offer blir så en uppmaning att aldrig glömma och att alltid odla den demokratiska kulturen och värna Människovärdet varhelst det står på spel

Domen mot nazisten som öst ut sitt hat mot mig, Ramberg och Ripenberg kommer i morgon, på minnesdagen av Förintelsens offer.
Vi ska alltid minnas, aldrig normalisera.

 

 

 

Läs mer: Helle Kleins blogg


hk@da.se

2Kommentarer

Thorsten Schütte:

”Björn Söder. Rent formellt är det kanske inte märkligt då han är andre vice talman.” Fel. Björn Söder var andra vice talman under förra mandatperioden, den här gången blev han utmanövrerad av en vänsterpartist .

Helle Klein:

Till Thorsen Schütte: Det har du alldeles rätt i. Jag har nu ändrat i texten.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste ...

4

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ...

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare ...

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut ...

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under ...

1

Äntligen rättegång!

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter. Högerextrema rörelser sätter ...

1

Svensk industri för klimatets skull

Det nya året börjar oroligt med en amerikansk presidents vettlösa utrikespolitik som kan leda till storkrig i Mellanöstern. Den eskalerande konflikten mellan USA och Iran är mardrömslik. Just som världen borde samlas i krafttag i miljöomställningen verkar storpolitikens ...

2

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ...

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fö...

1

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vå...

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles fö...

1

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling fö...

1

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 - Sveriges ...

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

EU-valet blev ungefär lika splittrat och svårtolkat som riksdagsvalet i höstas. Å ena sidan kan resultatet läsas i jämförelse med förra EU-valet för fem år sedan. Då ser man en rejäl tillbakagång för ...

1

Fira rösträtten 100 år – rösta på söndag

I dag är det exakt 100 år sedan som riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Den 24 maj 1919 infördes demokratin på riktigt, kan man säga. Men det skulle dröja ...

Den fria journalistiken är hotad

Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa. Vi har ett gemensamt ansvar för att stå upp för det fria ordet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på DN Kultur. I dag, ...

Låt 1:a maj bli vår längtans manifestation

...

Rejäl debatt om vaktbolagen

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en hö...

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är fö...

1

Prata politik utanför parlamentet

I spåren av den långa regeringsbildningsprocessen kan nu skönjas ett ökat politiskt intresse bland medborgarna. Många riksdagspartier vittnar om att fler vill bli medlemmar. Socialdemokraterna kunde redan i valrörelsen märka detta och genom aktivt dörrknackande och folkrörelsearbete ...

1

Löfvens ledarskap behövs

Stefan Löfven valdes som väntat till statsminister av riksdagen. Nu kan äntligen en regering tillträda och landet börja styras på riktigt. Det har varit en skakig tid i svensk politik och det lär bli skakigt framöver också. Men är ...

4

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade ...

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om ...

3

Politik i besvikelsens epok

Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk, sjöng Monica Zetterlund en gång Tage Danielssons politiskt melankoliska visa. Just politisk melankoli är väl det som utmärker ä...

Behåll Jämställdhetsmyndigheten

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under ...

1

Fira demokratin och lär av historien

Statsminister Stefan Löfven ägnade större delen av sitt jultal i Avesta åt att betona vikten av att alltid stå emot högerextremismen. ”I varje tid och på varje plats när högerextremismen mobiliserar står varje demokrat inför ett beslut: Att ...

1

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.