Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Äntligen rättegång!

20 januari, 2020

Skrivet av

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter.

Högerextrema rörelser sätter i system att undergräva förtroendet för medierna och att hata/hota journalister och opinionsbildare. Tyvärr har anmälningar mot näthat ofta lagts ned. Så har det varit för mig många gånger tidigare, därför har jag också alltför många gånger struntat i att anmäla hoten.

Men när de förfärliga sms:en började komma till min mobiltelefon i augusti 2018, fyllda med grov antisemitism och nazistisk propaganda, polisanmälde jag. Dagligen kom mängder med sms, mycket punktligt, morgon, middag, kväll och jag fick över 200 avskyvärda sms/mms med hemska bilder och länkar till nazistiska sajter.

Det visade sig att den som sände sms:en var mycket aktiv medlem i NMR vilket gjorde att min tidnings säkerhetsbolag bedömde det hela som en ökad hotbild mot mig.

Det dröjde en månad innan polisen hörde av sig och sms:en fortsatte att komma. Jag blev förhörd i september 2018 och sen hände ingenting och ingenting. Först i somras, mitt under Almedalsveckan, väckte åklagaren åtal. Jag var i Almedalen, vilket även nazisten som sände sms:en var. Rättegången sattes ut till januari 2020.

I över 1,5 år har jag väntat på att rättskipning ska ske. Så i dag när rättegången äntligen hölls var det på ett sätt som en befrielse. Nazisten dök visserligen aldrig upp men rätten ansåg att rättegången kunde genomföras i den tilltalades frånvaro vilket jag är oerhört tacksam för.

När åtalet väcktes i somras visade sig att jag inte heller var ensam om att ha fått dessa nazistiska hat-sms mot mig. Målsäganden var också journalisten Maria Ripenberg och människorättsdebattörren och advokaten Anne Ramberg.

Vi kunde dela erfarenheter av att ha blivit utsatta för denne nazists systematiska och hänsynslösa sms:ande. I dag fick vi berätta våra upplevelser inför rätten. Det var plågsamt att få höra om och se alla bilder igen när åklagaren gick igenom målet. Att ta del av så mycket antisemitism och rasism och avhumanisering på en gång är nästan mer än vad man orkar.

Men att sen få höra åklagarens utmärkta slutplädering där hon satte in nazistens sms-terror mot oss i ett större sammanhang av NMR:s terrorverksamhet. Hon pekade också på allvaret i att han utsett oss tre som är välkända debattörer och opinionsbildare och menade att brottet därför är extra allvarligt. Hon såg brottet som i grunden ett hot mot vår demokrati.

Bara att få höra detta kändes som en upprättelse. Äntligen!

Faktum är att på senare tid har flera åtal väckts och domar fällts mot NMR-aktivister runtom i landet. Det har allvarligt försvagat organisationen som i dag är djupt splittrad och på dekis.

Domen förkunnas om en vecka, måndag 27 januari. På Förintelsens minnesdag.

Här kan du läsa mer:

Dagens Arbete: https://da.se/2020/01/nazist-hotade-helle-klein-i-dag-startar-rattegangen/

Expressen: https://www.expressen.se/nyheter/nmr-nazist-misstanks-ha-ofredat-kvinnliga-debattorer/

Rapport: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nmr-medlem-infor-ratta-misstanks-ha-ofredat-kvinnliga-debattorer-med-nazist-sms

Tidningen Journalisten: https://www.journalisten.se/nyheter/valkomnar-rattegang-mot-nazist-aktivisten

DN: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nmr-nazist-misstanks-ha-ofredat-tre-kvinnliga-opinionsbildare/

Expo: https://expo.se/2020/01/nazist-misstanks-ofredande

2 kommentarer till “Äntligen rättegång!

  • Starkt av dig att orka fortsätta driva dessa superviktiga frågor!
    Ett stort fång blommor från mig.

  • All heder till Dig Helle.
    Dessa Fega små kryp som inte vågar komma till en rättegång visar vilka dom verkligen är. Vi skall aldrig låta oss tystas av Fascismens unkna tankesätt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.