Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Droger på arbetsplatsen hotar arbetarens trygghet

16 januari, 2020

Skrivet av Mattias Jonsson

Debatt Under lång tid har Socialdemokraterna tillsammans med arbetsmarknadens parter byggt svenska modellen som ser till att arbetsmiljön är dräglig och lönen skälig. Men under för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar, skriver riksdagspolitikern Mattias Jonsson (S).

Om skribenten:

Mattias Jonsson är socialdemokratisk riksdagspolitiker från Göteborg.

Många kroppsarbeten kräver att man litar fullt ut på sina arbetskollegor. Slarv, chansningar eller oförsiktighet kan vända arbetarens eller kollegornas liv upp och ner. För det kan leda till förödande kroppsskador eller till och med att liv förgås. Därför kan droger aldrig accepteras på arbetsplatser. Arbetsgivare, fackförbund och politiken måste göra allt i sin makt för att strypa både tillgången och efterfrågan av droger på jobbet. Det hade skapat trygghet på arbetsplatsen och stärkt samhället i förlängningen.

Tänk dig att du arbetar på bandet. Genom fackliga förhandlingar med arbetsgivaren är den farliga maskinen du har framför dig inte livshotande så länge alla rutiner följs. Men du märker att din arbetskollega längre upp på bandet beter sig märkligt. Utan full tillit till din kollega känner du att situationen blir ohållbar för du blir rädd för din egna säkerhet. Du har tidigare hört snack i omklädningsrummet om att det säljs droger på arbetsplatsen. Du kan inte låta bli att fundera på om kollegan som har ditt välbefinnande i sina händer kanske är drogpåverkad.

Som socialdemokrat, vilket innebär att jag alltid sätter arbetarens trygghet först, är ett sådant scenario helt oacceptabelt. Under lång tid har Socialdemokraterna tillsammans med arbetsmarknadens parter byggt svenska modellen som ser till att arbetsmiljön är dräglig och lönen skälig. Men under för lång tid har politiken inte tagit det växande problemet med droger på arbetsplatsen på allvar. Jag är ofta ute på industrigolvet för att prata med arbetare, fackliga företrädare och arbetsgivare och förstår att situationen har blivit allvarligare.

Genom att satsa på bättre skolor och förbättra integrationen vilket minskar klyftorna i samhället och ger fler unga framtidshopp istället för att fastna i kriminalitet eller drogberoende.

Jag har fullt förtroende för att parterna gör vad de kan och att de vill göra mer för att stävja denna negativa trend. Kan politiken understödja de åtgärder som diskuteras fram är jag den första att ta frågan vidare. Under tiden behöver politiken ta ett större ansvar för att samhället ser till att minska både efterfrågan och tillgängligheten av droger.

Hittills har den socialdemokratiskt ledda regeringen gjort flera insatser för att vända den tråkiga och skadliga trenden kring drogmissbruk. Socialdemokratisk politik tar sig alltid an samhällsproblem från två håll. Med målet om ett narkotikafritt samhälle har regeringen tagit nödvändiga beslut för att bekämpa gängkriminalitet vilket är den stora orsaken till att det finns droger mer lättillgängligt idag.

Högre straff för grova narkotika- och vapenbrott har införts och har kombinerats med fler kameror och poliser. Samtidigt som socialdemokratiska kommuner runt om i landet sätter välfärden först. Genom att satsa på bättre skolor och förbättra integrationen vilket minskar klyftorna i samhället och ger fler unga framtidshopp istället för att fastna i kriminalitet eller drogberoende.

Trots det är vi inte nöjda. Mer behöver göras för att minska klyftorna i samhället, bekämpa gängkriminaliteten och skapa framtidstro hos unga. Mer behöver göras för att strypa tillgången till droger och arbeta mer med attityder kring droger och dess effekter hos unga.

Det är dags att politiken tar ett samlat grepp, tillsammans med parterna, för att förhindra att fler hamnar i missbruk och hjälpa fler ur bruket. Det behöver göras både i samhället och på arbetsplatsen med alla som vill skapa ett tryggare och starkare samhälle. För din arbetsplats ska vara just din arbetsplats – inte gängens bästa marknadsplats för att sälja droger.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.