Industriarbetarnas tidning

”Jag vill försöka vara drogfri”

9 januari, 2020

Skrivet av Marcus Derland och Johanna Edström

Viktor fuskade sig genom drogtest flera gånger. Efter en överdos kom vändpunkten. Kompisen Pontus hade inte samma tur. Han dog.

Viktor hade hunnit jobba nästan nio månader på arbetsplatsen. Chefen var nöjd med honom och hade börjat prata om tillsvidareanställning. En morgon vaknade Viktor upp i kompisens soffa. Tröjan var nedsölad med snus som runnit ner över hakan. Han vände sig på sidan och smackade flera gånger för att få fram saliv i munhålan, tungan var torr som en frottéhandduk som legat i tumlaren för länge. Viktor behövde vatten. Han rullade ner från soffan och ställde sig upp och gick ut i köket.

Huvudet värkte och yrseln kom över honom. Viktor hittade en burk koffeintabletter men de gjorde honom bara skakigare. Det var värre än vanligt. Kvällen innan hade han tagit smärtstillande tramadoltabletter och ångestdämpande bensodiazepiner, ”benzo”.

Han var dessutom sen till jobbet. Viktor skyndade nedför trappan mot parkeringen. Han skulle hem och byta till arbetskläder. När tröjan åkte av påmindes han om snussörjan. En stund senare när han satt i bilen kom dåsigheten över honom igen och han nickade till och körde in i ett vägräcke. Smällen gjorde att han kvicknade till och ringde pappa. Pappan som alltid ställde upp. Pappan som ville att sonen skulle komma i tid till jobbet.

– Han märkte inte att jag var hög. Trodde nog att jag var trött. Han körde mig till jobbet.

När Viktor blivit avsläppt på jobbet gick han in och satte sig på en stol och somnade.

– En chef väckte och skickade hem mig.

Vid lunchtid fick Viktor ett telefonsamtal, han kallades in för drogtest.

– Jag försökte skjuta upp det, men det gick inte.

”Jag var så hög att jag ­somnade stående på jobbet”, berättar Viktor. Foto: David Lundmark

Testet var positivt. Arbetsgivaren gav honom två val. Säga upp sig själv eller ta tjänstledigt i tre månader. Varje fredag skulle han lämna ett drogtest. Viktor valde det senare alternativet.

Men han var djupt nere i missbruket och ville inte sluta med knarket så han började googla hur länge olika droger stannar kvar i kroppen. Snabbt kom han fram till att tramadol var ett bra val. Tabletterna var lätta att få tag på och billiga, 250 kronor för en karta om tio.

Viktor kunde knarka hela helgen fram till måndag utan att riskera att åka fast i drogtestet på fredagar.

– Det blev tradition att ta ett piller direkt efter testet.

Efter tre månader, som arbetsgivaren trodde varit drogfria, var Viktor välkommen tillbaka. Men den här gången placerade bemanningsföretaget honom på en annan industri, i grannstaden. Det höll en dryg månad.

– En dag var jag så hög att jag somnade stående på jobbet.

Han skickades hem och den här gången meddelade företaget att han fick säga upp sig själv eller vara tjänstledig i sex månader och lämna drogtest varje vecka. Viktor valde att säga upp sig själv.

– Jag fick aldrig någon rehabilitering. Inget behandlingshem eller så. Men jag vet inte om det hade gjort någon skillnad för mig. Jag ville ju knarka.

Missbruket medförde att han åkte fast för drograttfylla, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Men trots att livet mest upptogs av droger lyckades han komma in på ytterligare en arbetsplats. Nu var han förberedd och hade en plan för att fuska sig genom drogtesterna.

På nätet går det att beställa gummipenisar med en liten behållare för urin. Attrappen spänns runt midjan och bärs under byxorna. Varje morgon tog Viktor på sig sin extrapenis. Behållaren fylldes med syntetiskt urin eller urin från en kompis som inte sysslade med droger.

– Jag klarade mig genom drogtester fyra–fem gånger med hjälp av den.

Arbetsgivaren misstänkte ändå att han hade ett missbruk. Det slutade med att Viktor köptes ut med några månadslöner på fickan.

– Jag fick ingen hjälp med mina drogproblem då heller. Samtidigt är det jag som valt att ta droger. Men något slags ansvar att hjälpa tycker jag att arbetsgivaren har.

Det har gått några år sedan Viktor hade sitt senaste jobb. De tyngre drogerna säger han att han slutade med för ett och halvt år sedan, främst med hjälp av en stöttande flickvän.

– Jag tog flera återfall. Nu dricker jag alkohol men tar inget annat.

En överdos hjälpte honom också att fatta beslutet att lägga av.

Han kom hem till sin syster efter en sen festkväll och hittade en flaska nässpray i sin ficka som innehöll fentanyl. Viktor tog några doser av drogen, som är betydligt starkare än heroin, och satte sig i soffan. Systerns kompis som är sjukvårdsutbildad hittade honom, han hade slutat andas och var blå i ansiktet. Hon satte i gång hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen.

– Hon räddade mitt liv.

Vid den här tiden var just fentanyl en populär drog på orten. Viktors kompis Pontus var också djupt nere i missbruket men hade bestämt sig för att sluta. Han skulle bara ta ett sista rus en lördagkväll.

Pontus vaknade aldrig.

– Begravningen var tuff. Det satte i gång tankar. Både hans och min egen överdos öppnade mina ögon. Jag vill försöka vara drogfri.

Fotnot: Viktor heter egentligen något annat.

Tipsa oss!

Vill du berätta om droger på ditt jobb?
Kontakta våra reportrar:

Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se

Marcus Derland, 070-485 67 16, md@da.se

Läs på tipsa.da.se hur vi garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets telefon eller dator!

2 kommentarer till “Jag vill försöka vara drogfri

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.