”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu.

I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk kommitté skulle utreda den framtida migrationspolitiken. Undantagslagarna från 2015 ska ersättas med en ”långsiktigt hållbar, human och rättssäker” migrationspolitik som det står i utredningsdirektiven. Få bestrider värdet av att beslutsfattarna analyserar och formulerar en ny migrationspolitik men det politiska spel som nu pågår är både obegripligt och ovärdigt.

Varför i all sin dar traktar Socialdemokraterna efter att göra upp med Moderaterna som för länge sedan lämnat den anständighetens gräns som hela januariöverenskommelsen syftar till att upprätthålla i svensk politik?

Det som för moderatledaren Ulf Kristersson var otänkbart för bara två år sedan är nu fullt rimligt – att värna gränsen gentemot Sverigedemokraterna är nu bara ”trams” enligt Moderatledaren. Därmed borde han ha diskvalificerat sig för att ens bli tillfrågad om att ingå i en bred politisk uppgörelse om migrationspolitiken. Därmed borde också ett eventuellt samarbete med de forna allianskollegorna Centern och Liberalerna vara omöjligt för lång tid framöver.

Vi har dessutom sett hur Kristdemokraterna övergett varje uns av kristen etik för att i stället sjunga högerpopulismens lovsång tillsammans med Jimmie Åkesson. Både den politiska retoriken och de politiska förslagen vittnar om att Lewi Pethrus gamla socialkonservativa parti gjort en rejäl högersväng in i ett nationalkonservativt träsk. Det är tragiskt och det brunblåa blocket i Sveriges riksdag som många av oss varnat för är tyvärr ett faktum. Något som för övrigt försvarsminister Peter Hultqvist i en välformulerad krönika i Dala-Demokraten också nyligen noterade.

Just utifrån denna analys är det obegripligt att Socialdemokraterna nu hellre vill nå en uppgörelse med Moderaterna än att utveckla en human och hållbar migrationspolitik inom Januaripakten.

Trots att antalet asylsökanden minskat rejält sedan flyktingkrisen 2015 tycks det övergripande målet med den nya migrationspolitiken vara att strama åt flyktingmottagandet ännu mer. Skälen för detta anses vara integrationsproblemen i vårt land. Då borde den förändrade migrationspolitiken rimligen underlätta integrationen inte försvåra den. All erfarenhet och forskning visar att tillfälliga uppehållstillstånd verkligen inte främjar integrationen. Och de ständigt upprepade kraven på försörjningsplikt leder alltför ofta till utnyttjanden, fusk med anställningsavtal och till minskad benägenhet att utbilda sig.

Migrationspolitiken måste självklart ta hänsyn till både flyktingsituationen och till ett lands möjligheter att på bästa sätt ta hand om flyktingarna. En totalt fri invandring är bara en dröm för cyniska nyliberaler. Men att som M, KD och SD vilja sätta exakta mål på antalet flyktingar som vi ska ta emot framöver är befängt och strider mot asylrätten.

Möjligen skulle man kunna utforma så kallade riktmärken i procent av EU:s flyktingmottagande för att också sätta press på unionens gemensamma flyktingansvar. Men varför ska det vara två procent och inte som idag 3,5 procent eller varför inte ligga på fem procent eller tio?

Det som stör mig mest är att just nu verkar de politiska diskussionerna mest handla om hur vi ska ta emot färre flyktingar och anhöriga men fler migrantarbetare som kan utnyttjas på svensk arbetsmarknad tills de slängs ut och nya tas in. Människor som förtrycks och utnyttjas i andra länder ska inte få fly till Sverige men de får gärna komma hit och söka jobb och utnyttjas med slavkontrakt på en arbetsmarknad som är rena vilda västern. Är det någonstans regelverket borde stramas upp och volymer införas är det på arbetskraftsinvandringens område.

Tänk om Januaripakten S, Mp, C och L gärna med stöd av V tillsammans kunde ta greppet om både flyktingpolitiken och arbetskraftsinvandringen och utforma ett tydligt alternativ till det blå-bruna blockets inhumana politik utan att för den skull blunda för att det behövs både lättnader och åtstramningar i regelverken.

Migrationspolitiken liksom annan politik bör styras av värderingar och just därför är det mer intressant för Socialdemokratin att bygga rödgröna mittenallianser än att släppa in Ulf Kristerssons moderater i den politiska gemenskap de själva valt att lämna.

Både Coronapandemin och flyktingkrisen har visat att det finns en stark humanistisk folklig opinion som nu börjat kunna andas fritt igen efter åratal av ”batongpolitik”. Medborgarna vill prata välfärdsfrågor och jämlikhet, klimatomställning och globalt ansvar. Denna solidaritetens värdegrund är bästa myllan för en socialdemokrati som vill frodas i framtiden. Och för ett samhälle som vill bevara sin mänskliga värdighet och öppenhet.

Läs mer: Helle Kleins blogg | Opinion


hk@da.se

4Kommentarer

Ingegerd Holmqvist:

Tack Helle Klein, alla socialdemokrater har inte tappat bort solidariteten. Men när t.o.m ssu:s ledare vill ha samarbete med moderaterna och sämre asylrätt, då längtar jag tillbaka till tiden då jag blev politiskt medveten, under Olof Palmes ledning. Ta tillbaka solidariteten och medmänskligheten.

Jocke Petersson:

Jag tycker att Socialdemokraterna säljer och har sålt sin politiska själ. S skall stå för rättvisa, solidaritet, kunskap och trygghet. Inget av dessa finns INTE längre i partiets agenda. Så tyvärr S, du får inte min röst vid nästa val. Den går till ett parti som värnar om tryggheten för oss ALLA.
.
.

Helle Klein:

Instämmer med dig Ingegerd!

Helle Klein:

Till Jocke Pettersson: Jag förstår din besvikelse men tycker väl möjligen att du överdriver lite. Det finns trots allt mycket bra som Socialdemokraterna gör och står för, inte minst på arbetsmarknadspolitikens område. Och förhoppningsvis är opinionen inom S som värnar öppenhet och asylrätt tillräckligt stark för att hålla emot ev.högergir. Och du, det är långt till nästa val 😉

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ...

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare ...

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut ...

Alltid minnas, aldrig normalisera

Aldrig mer, är mantrat vid varje manifestation och högtidlighållande av Förintelsens offer. Upprepningen har varit som ett sätt att upprätthålla anständighetens och civilitetens gräns. Det har känts enklare att andas efter att vi samfällt, oavsett ...

2

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under ...

1

Äntligen rättegång!

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter. Högerextrema rörelser sätter ...

1

Svensk industri för klimatets skull

Det nya året börjar oroligt med en amerikansk presidents vettlösa utrikespolitik som kan leda till storkrig i Mellanöstern. Den eskalerande konflikten mellan USA och Iran är mardrömslik. Just som världen borde samlas i krafttag i miljöomställningen verkar storpolitikens ...

2

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ...

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fö...

1

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vå...

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles fö...

1

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling fö...

1

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 - Sveriges ...

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

EU-valet blev ungefär lika splittrat och svårtolkat som riksdagsvalet i höstas. Å ena sidan kan resultatet läsas i jämförelse med förra EU-valet för fem år sedan. Då ser man en rejäl tillbakagång för ...

1

Fira rösträtten 100 år – rösta på söndag

I dag är det exakt 100 år sedan som riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Den 24 maj 1919 infördes demokratin på riktigt, kan man säga. Men det skulle dröja ...

Den fria journalistiken är hotad

Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa. Vi har ett gemensamt ansvar för att stå upp för det fria ordet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på DN Kultur. I dag, ...

Låt 1:a maj bli vår längtans manifestation

...

Rejäl debatt om vaktbolagen

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en hö...

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är fö...

1

Prata politik utanför parlamentet

I spåren av den långa regeringsbildningsprocessen kan nu skönjas ett ökat politiskt intresse bland medborgarna. Många riksdagspartier vittnar om att fler vill bli medlemmar. Socialdemokraterna kunde redan i valrörelsen märka detta och genom aktivt dörrknackande och folkrörelsearbete ...

1

Löfvens ledarskap behövs

Stefan Löfven valdes som väntat till statsminister av riksdagen. Nu kan äntligen en regering tillträda och landet börja styras på riktigt. Det har varit en skakig tid i svensk politik och det lär bli skakigt framöver också. Men är ...

4

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade ...

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om ...

3

Politik i besvikelsens epok

Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk, sjöng Monica Zetterlund en gång Tage Danielssons politiskt melankoliska visa. Just politisk melankoli är väl det som utmärker ä...

Behåll Jämställdhetsmyndigheten

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under ...

1

Fira demokratin och lär av historien

Statsminister Stefan Löfven ägnade större delen av sitt jultal i Avesta åt att betona vikten av att alltid stå emot högerextremismen. ”I varje tid och på varje plats när högerextremismen mobiliserar står varje demokrat inför ett beslut: Att ...

1

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.