Industriarbetarnas tidning

Granskningen av knarket i industrin kan få Tidskriftspriset

5 oktober, 2020 - 16:38

Skrivet av

Dagens Arbetes avslöjanden om knarket i industrin kan bli Årets granskning, i konkurrens med tre andra bidrag.

Granskningen är gjord av reportrarna Marcus Derland och Johanna Edström samt fotografen David Lundmark.

Så här presenteras nomineringen: När knarket inte bara blir en del av vardagen utan även finns tillgängligt på arbetsplatsen, då blir det mänskliga priset skyhögt. I en bred granskning av ett sällan belyst område identifieras en fredad zon för missbruk och langning dit polisen inte når och där företagens insatser är tandlösa. Här varvas starka personliga berättelser med nyhetsmässiga avslöjanden om besvärande luckor i rutiner och rättstillämpning.

Bland annat kunde DA avslöja att droger säljs inne på fabrikerna, där polisen inte kommer åt verksamheten. Arbetare tar droger för att orka med sitt tunga och slitiga arbete, och företagen hanterar drogtester olika. Granskningen visade även hur olika konsekvenserna kan bli om man åker fast, och lyfte fram flera olika människoöden som påverkats av knarkandet.

Jurygruppen till Årets granskning består av Eva Hamilton, journalist och tidigare vd på SVT (ordf.), Johar Bendjelloul, journalist DN, Negra Efendić, reporter Svenska Dagbladet, Martin Schori, chef för Gräv och Story Aftonbladet, samt Olle Zachrison, ansvarig för digital nyhetsutveckling Sveriges Radio.

De övriga nominerade är tidskrifterna är Byggnadsarbetaren, Filter och Hem & Hyra.

Vinnaren utses den 12 november.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.