Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Hoppet om ett annat USA har tänts i kväll

7 november, 2020

Skrivet av

Så kom då äntligen beskedet. Alla stora medier och TV-kanaler i USA, inklusive det annars så Trumpvänliga Fox News, har utropat Joe Biden till vinnare i valet. USA:s nästa president kommer att vara Demokraternas kandidat och världen kan dra en suck av lättnad.

De senaste dygnens väntan på rösträkningen alltmedan den sittande presidenten twittrar allt våldsammare om röstfusk och håller presskonferenser där han påstår att Demokraterna håller på att ”stjäla valet” har varit milt sagt absurda och nervkittlande.

Än är det inte över. Trumpadministrationen gör allt för att undergräva väljarnas förtroende för demokratin. Det är oerhört allvarligt och nu måste det som finns kvar av det normala Republikanska partiet sätta stopp för detta pågående angrepp mot rösträtten och demokratins grundvalar. Annars har detta parti spelat ut sin roll i amerikansk politik för all framtid.

För Biden väntar nu en svår uppgift i att försöka ena en djupt splittrad nation. Hans uttalande om att ”vi är inte fiender, vi är amerikaner” ger hopp om att han tänker göra allt för att försöka skapa försoning. Bara hans milda tonläge och empatiska retorik kan skapa ett nytt samhällsklimat. Men retorik räcker förstås inte, det måste till politik. Biden måste i grunden bekämpa den ojämlikhet varur desperationen och polariseringen springer. Många hoppas nu på en rejäl reformagenda där inte minst det orättvisa sjukförsäkringssystemet kan förändras så att alla som behöver vård kan få det i ett land så drabbat av pandemin.

Med Biden som president kommer samarbetet mellan USA och omvärlden att återupptas – i allt från klimatavtal till frihandel. För ett industriland som Sverige är detta avgörande. I Biden finns också en politiker som förstår vikten av starka fackföreningar och bättre anställningsvillkor. Han har i sin valkampanj sagt att han ska bekämpa så kallad ”union busting”, som Arbetsvärlden har skrivit om. Det inger hopp.

Biden blir USA:s nya president. Han tillträder först i januari och vägen dit kan bli knagglig beroende på om den sittande presidenten tänker fortsätta att göra allt för att obstruera. Men Trump kommer inte att lyckas. Demokratins institutioner har skakat rejält på senare tid men de kommer att klara detta.

Hoppet om ett annat USA och en annan värld har tänts.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.