Industriarbetarnas tidning

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

9 december, 2020

Skrivet av

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. Det konstaterar Kammaråklagaren Christer Forssman och efterlyser mer resurser och politisk debatt.
– De långa utredningstiderna är oacceptabla, säger han.

Christer Forssman är kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljö i Malmö, Rema. Han var förundersökningsledare för utredningen efter dödsolyckan på Starka betong i Södra Sandby där 20-årige Robin Andersson omkom sedan han fastnat i en maskin.

Åklagarna i den här typen av mål har en målsättning att utredningarna ska ta maximalt 18 månader. Dödsolyckan i Södra Sandby inträffade maj 2019 och Christer Forssman lade ner utredningen för någon vecka sedan.

– Vi har inte kunnat bevisa att det begåtts ett brott. Vi vet inte de direkta orsakerna till att han befann sig innanför maskinens skyddsanordningar, säger han.

– Som regel går det över 18 månader. Det är ingen som tycker det är acceptabelt. Tyvärr så har den här typen av ärenden inte någon högre prioritering hos polisen, säger han.

Om jag hade lika mycket resurser som vid en skjutning så hade utredningen kanske tagit fem-sex månader.

Enligt Christer Forssman kan flera polisutredare vara inkopplade de första veckorna efter en dödsolycka eller ett allvarligt olycksfall.

– Sedan är det normalt bara en utredare som därefter ska undersöka komplexa frågor. Det kan vara flera inblandade bolag, tekniska lösningar på maskiner och många förhör.

– Det är anledningen till att det tar tid. Om jag hade lika mycket resurser som vid en skjutning så hade utredningen kanske tagit fem-sex månader, säger han.

Christer Forssman menar att polisen sannolikt prioriterar de områden som politikerna pekar ut. Just nu är det mycket fokus på gängkriminalitet och skjutningar.

– Det är sällan jag hör i den politiska debatten att man vill satsa på arbetsmiljöbrott trots att fler dör på arbetsplatserna än de som skjuts.

– En fråga samhället måste ställa sig är: hur viktiga är dödsfall och allvarliga olyckor på våra arbetsplatser? I mitt tycke är det i allra högsta grad underprioriterat.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.