Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

En väckarklocka för alla demokrater

6 januari, 2021

Skrivet av

Den 6 januari 2021 kommer för all tid att bli datumet då den amerikanska demokratin skakade i sina grundvalar. Bilderna från Washington där Trumpanhängare stormar Kapitolium påhejade av presidenten själv ska vi sent glömma. Ännu när detta skrivs pågår kaoset och ingen vet riktigt hur det ska sluta.

President Trump har hela ansvaret för det som sker. Han har alltsedan valet i november gång på gång påstått att valet är riggat och att Demokraterna har stulit det. Hans lögner har fyllt sociala medier och basunerats ut från talarstolar. Även i dag medan den formella ceremonin där kongressen skulle bekräfta att Biden valts till president pågick höll han tal och manade anhängarna till kamp. Han har i veckor uppviglat högerextremister att ta saken i egna händer. Och de lydde honom. Det är förfärligt det som just nu pågår och det är en gåta att polisen inte var mer förberedd och agerade snabbare.

President Trump har iscensatt en statskupp och för det borde han genast avsättas och dras inför rätta. Det ter sig fullkomligt absurt att han ska vara kvar som president om än bara för två veckor. Det är en president som uppmanar till antidemokratiskt handlande och uppviglar till våld. Det är en president som säger ”we love you” till våldsverkarna. Han har för längesen förverkat rätten att vara president.

De upprörande scenerna från Washington lär oss att aldrig ta demokratin för given och att alltid upprätthålla anständighetens gräns mot dem som försöker undergräva demokratin med hat och hot. Vi måste också minnas det som journalisten och experten på auktoritära regimer Masha Gessen brukar påminna om: Ta alltid den auktoritära ledarens ord på allvar. Han menar vad han säger.

Den som följt Trump under de fyra år han har styrt bör rimligen inte vara så förvånad att det som sker nu sker. Ändå är det förfärligt och upprörande.

Det republikanska partiet har ett stort ansvar i att man låtit Trump hållas. Till och med in i det sista har republikanska politiker ylat med i hans lögnaktiga valser om att valet är stulet. Det är skamligt och det skadar republikanerna för lång tid framöver.

Måtte nu ordningen återställas i Washington och demokratin tillåtas ha sin gång utan våld.

Den 6 januari ska också bli ihågkommen som dagen då Demokraterna vann de båda senatorsplatserna i omvalet i Georgia och där en svart demokrat, pastor Warnock, för första gången valts som senator. Det är stort och det är hoppfullt.

Presidentvalet där Biden och Harris vann en överlägsen seger är också mycket hoppfullt. Biden kommer att sväras in som president om några veckor och Demokraterna har majoriteten i Kongressen. De fyra åren med Trump är då äntligen över.

Men skadan som trumpismen åsamkat den amerikanska demokratin lär tyvärr bestå under lång tid framöver. Republikanska partier måste en gång för alla göra slut med Trump nu och förtroendet för demokratins institutioner som fria val, fri press, fritt rättsväsende etc återuppbyggas.

Den 6 januari bör bli den väckarklocka vår demokrati behöver för att förstå att vi aldrig någonsin får kompromissa med högerextremism och antidemokrati, aldrig någonsin låta det oförsonliga hatet och polariseringen ta över på bekostnad av respekten för människovärdet och demokratins förmåga till kompromiss. Trumpismen måste stoppas i tid.

En kommentar till “En väckarklocka för alla demokrater

  • Om man i USA, som i det flesta demokratierna, skickar ut röstkort till alla valberättigade medborgare i stället för att tvinga väljarna först att registrera sig – då blir valdeltagandet och därmed känslan av delaktighet större och demokratin stärkt. Och genom att välja elektorer i enmansvalkretsar som i Nebraska och Maine i stället för att ”the winner talkes it all” som i de resterande 48 skulle partierna inte ensidigt fokusera på ”swing states” vilket minskar utanförskapskänslan i delstater som alltid tillfaller samma parti och glöms bort.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.