Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljöverket ska se över reglerna

18 maj, 2021

Skrivet av

Antalet olyckor ökar. Samtidigt pågår ett omfattande fusk med truckkort.
”Vi ser mycket allvarligt på att obehöriga kör truck”, säger Torben Vincentsen på Arbetsmiljöverket som nu ska se över reglerna.

Den typen av arbetsmiljökriminalitet är väldigt svår att försäkra sig emot

Torben Vincentsen, enhetschef på regelavdelningen på Arbetsmiljöverket

I snitt inträffar tre olyckor per dag med truckar. Samtidigt kör personer som inte fått tillräckliga utbildningar, truck på arbetsplatser runt om i landet.

– Vi ser mycket allvarligt på att obehöriga kör truck. Vi har fått indikationer på att det förekommer fusk med falska truckkort och utbildningar. Den typen av arbetsmiljökriminalitet är väldigt svår att försäkra sig emot, säger Torben Vincentsen, enhetschef på regelavdelningen på Arbetsmiljöverket.

Det finns inga tydliga krav på vilken kunskap som krävs för att köra truck i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Där finns en mening som berättar att: ”En truck får användas bara av den som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att använda den säkert.” Utöver det finns en kommentar som säger att det är lämpligt att följa den läroplan som tas fram av arbetsmarknadens parter och branschorganisationer.

Varför finns det inte mer specifika kunskapskrav på vad som krävs för att få köra truck?

– Det finns en uppsjö av olika trucktyper och olika situationer som skulle kunna uppstå. Vi kan inte gå in och beskriva allt det och hur man bör förhålla sig till det. Då blir föreskriften för omfattande. Det gjorde vi till exempel med värmepannor att man måste uppfylla ett antal kunskapskrav som spänner över ett stort antal panntyper, och där har vi fått kritik för att vi är för specifika och alltomfattande.

– Vi måste jobba med balansen i föreskrifterna – annars blir vissa regler inte relevanta.

Dagens Arbetes granskning visar att det förekommer omfattande fusk med truckkort. Men Arbetsmiljöverket har inte någon skyldighet att granska om truckkorten är äkta eller inte.

Varför granskar ni inte om truckkorten är äkta eller inte?

– Vi har varken möjlighet eller mandat att göra det.

När det inträffat en arbetsplats­olycka utreds den av polis och åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljö­mål (REMA). Men inte heller de kontrollerar om korten är äkta eller inte.

– Vi kontrollerar inte truckkortens äkthet. De underlag som vi får från arbetsgivaren när vi ska utreda förutsätter vi är korrekt, säger Christer Forssman, kammaråklagare på REMA.

De tycker inte att de har resurser för att kunna granska alla handlingar som kommer in till dem.

Arbetsgivare ansvarar för att utfärda det så kallade körtillståndet till truckförare. Det beskriver exempelvis inom vilka lokaler eller områden som föraren får använda truckar. Genom att skriva ett tillstånd ska arbetsgivaren försäkra sig om att den anställda har utbildning och ofta ligger truckkorten till grund för den bedömningen. Arbetsmiljöverket granskar körtillståndet, men att bara kontrollera det tycker inte regionala skyddsombud är tillräckligt.

– Vi har förståelse för det, men vi kan inte gå in och ta över arbetsgivarens ansvar att säkerställa medarbetarens kompetens eller till exempel lämplighet för att köra truck, säger Torben Vincentsen.

Han tycker att arbetsmarknadens parter sköter riktlinjer för truckförare bra. I dag finns TLP10, en läroplan framtagen för truckförare av parterna och branschorganisationer.

– Den tycker vi ändå fungerar, utan att vi behöver gå in och detaljreglera. Men det kräver förstås att arbetsgivarna väljer utbildningar som har tillräcklig kvalitet för sina anställda.

Truckförare är en av de mest skadedrabbade yrkesgrupperna och olyckorna fortsätter att öka.

Finns det anledning att se över era föreskrifter för truckförare?

– Ja, absolut. Vi planerar att utvidga vårt projekt Nollvision, som tidigare mest innefattade dödsolyckor, och just titta på områden där det finns många skador, som truckar, för att se vad vi kan göra mer i samarbete med berörda branschaktörer och lagstiftare, säger Torben Vincentsen.

Tipsa oss!

Vill du berätta om falska truckkort? Kontakta vår reporter Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se.

Läs på tipsa.da.se hur vi ­garanterar din anonymitet. Tänk på att inte använda företagets­ telefon eller dator!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.