Industriarbetarnas tidning

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

12 oktober, 2021 - 08:04

Skrivet av Elinor Torp, Lotta Holmström

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Tillkännagivande

  • Beslut där riksdagen uppmanar regeringen att göra något.
  • I ett tillkännagivande kan riksdagen uppmana regeringen att till exempel utreda en viss fråga eller att komma med ett nytt lagförslag. Som utgångspunkt ska regeringen följa riksdagens uppmaning, men om regeringen gör en annan bedömning kan den avstå från det. Regeringen ska i en årlig skrivelse redovisa för riksdagen hur den har förhållit sig till riksdagens uppmaningar.

Källa: Riksdagens ordbok

Granskningarna av Samhall kan nu leda till att det statliga bolaget utreds. Riksdagen uppmanar regeringen att ta in någon utifrån som synar Samhall och dess uppdrag att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning.

Högre krav på arbetsförmåga har gjort det svårare för människor i målgruppen att få jobb på Samhall, vilket Dagens Arbete skrev om i våras. Det gör att unga med funktionsnedsättning riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Flera debatter hölls i riksdagen efter DA:s och SVT:s granskningar. Och nu reagerar Arbetsmarknadsutskottet.

En majoritet av ledamöterna i utskottet vill att regeringen tillsätter en extern utredning. Men också att transparensen ökar. Hur används egentligen den statliga ersättning som Samhall får för sina merkostnader? Går pengarna till att anställa personal med funktionsnedsättningar som innebär nedsatt arbetsförmåga? I förlängningen kan det annars leda till osund konkurrens, konstaterar Arbetsmarknadsutskottet.

– Anledningen till vårt initiativ om ett tillkännagivande till regeringen är bland annat den mycket skarpa kritik mot Samhall som har framkommit från många intressenter med god och relevant insyn i organisationen, inte minst medier som Uppdrag granskning och tidskriften Dagens Arbete, sa ledamoten Saila Quicklund (M), när frågan debatterades i riksdagen.

Utskottet lyfter samtidigt fram att Samhall ända sedan starten har spelat en viktig roll för många människor med olika typer av funktionsnedsättning men också för arbetsmarknadspolitiken i stort.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet invänder mot förslaget om en utredning. Partierna tycker att regeringen redan vidtagit flera åtgärder och avvaktar helst.

Marianne Fundahn (S), räknade vid debatten i riksdagen upp åtgärderna. Hon sa bland annat att Samhalls målgrupp har förtydligats, liksom vad det ska krävas för funktionsnedsättningar för att kunna bli hänvisad till ett skyddat arbete. Regeringen har uppmanat Samhall att på sikt verka inom fler branscher för att kunna erbjuda en större variation av arbetsuppgifter utifrån de anställdas olika behov. Och Arbetsförmedlingen har fått flera uppdrag som handlar om Samhall och vilka som ska anvisas dit.

– Med detta som bakgrund är det orimligt att ställa sig bakom utskottets förslag, sa Marianne Fundahn.

Den 29 september röstade riksdagen igenom utskottets förslag om att en utredning behövs.

Det vill Arbetsmarknadsutskottet ska utredas

  • Om Samhall uppfyller kravet på att övrigt näringsliv inte utsätts för osund konkurrens.
  • Om verksamheten är i linje med uppdraget och målgruppens behov samt om samverkan med Arbetsförmedlingen fungerar som den ska.
  • Om ersättningen från staten borde vara knuten till varje person i stället för att Samhall får en klumpsumma.
  • Om den arbetsträning som Samhall bedriver borde finansieras genom ersättningen bolaget får från staten.
  • Om Samhall lever upp till lagkraven på ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Här vill Arbetsmarknadsutskottet att utredningen ska lämna förslag på förbättringar om de ser ett sådant behov.

Här kan du läsa Arbetsmarknadsutskottets betänkande i sin helhet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.