Industriarbetarnas tidning

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

12 oktober, 2021

Skrivet av

Under våren fick statliga Samhall utstå hård granskning från både Dagens Arbete och SVT. Arbetsmiljöverket har också ställt tuffa krav på Samhall i Eskilstuna. Nu ger vd Sara Revell Ford sin syn på situationen.

SARA REVELL FORD

Yrke: Vd för Samhall, civilekonom i grunden.

Tillträdde: 1 januari 2021.

Från: Stockholm och Gotland med rötter i Ryssland och England.

Närmast: Generalsekreterare för Mentor International och Mentor Sverige.

Tidigare: Nationell chef för svenska Röda Korset och generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

Hur ska du förbättra arbetsmiljön för människorna på Samhall?

– En god arbetsmiljö är helt central för oss för att vi ska klara vårt uppdrag. Därför är det kontinuerliga arbetet med arbetsmiljöfrågorna väldigt viktigt. Jag vill betona att de flesta trivs bra på Samhall. Men jag ser också att vi behöver göra mer för att skapa en bättre arbetsmiljö för vissa roller och vissa situationer. Vi ska ha ett långsiktigt hållbart Samhall där alla kan utvecklas, trivas och må bra över tid. Vi ska jobba ännu mer kraftfullt med det här framåt.

Hur har du reagerat på granskningarna?

– Vi ska jobba ännu mer kraftfullt med det här framåt. Samhall måste alltid klara att granskas. Vi är ju ett statligt bolag och vi har ett väldigt viktigt uppdrag. Så det är självklart för mig. Jag tycker också att en del av den här rapporteringen är relevant. Men media ger inte alltid hela bilden. Vi klarar vårt uppdrag på ett bra sätt. Och medarbetare kommer till ett riktigt jobb. De får utveckling, mening och självkänsla. Men i vissa situationer behöver vi stärka våra insatser kring arbetsmiljö.

Ska Samhall i framtiden vara ett bemanningsbolag i den hårt konkurrensutsatta städbranschen?

– Samhalls uppdrag är att ge riktiga jobb på arbetsmarknaden såsom den ser ut. Arbetsmarknaden har ändrats mycket och kommer att fortsätta ändras. Vi måste hela tiden säkerställa att vi har många olika typer av arbetsuppgifter, och att vi har de bästa förutsättningarna att matcha våra medarbetare utifrån deras individuella behov. Det är inte helt lätt. Vi jobbar väldigt mycket med det. Och det kommer vi att fortsätta göra framåt.

Kommer ni satsa på mer varierade arbetsuppgifter för medarbetarna framöver?

– Om vi tittar tillbaka historiskt så har det varit mer stillasittande och monotona arbeten i egen regi. I dag har vi många fler olika typer av arbeten ute hos våra kunder. Men som du säger så är det många uppdrag inom städ. Vi vill såklart ha ännu fler möjligheter och ännu fler olika typer av arbetsuppgifter. Det är ett jätteviktigt fokus för oss.

Driftledare får inte ihop bemanningen till de stora städuppdragen och blir själva sjuka av stress och splittring. Vad ska Samhall göra åt det?

– Det finns olika situationer där vi inte riktigt når hela vägen. Vi måste ge alla personer förutsättningar att kunna göra sitt jobb på ett bra sätt. I det vi själva har identifierat så finns det ett viktigt utvecklingsarbete som handlar om att ge bättre förutsättningar till dem som arbetar närmast våra medarbetare. Nu gör vi ett utvecklingsarbete där det först blir en omorganisation som är en del i att kunna arbeta på ett mer enat sätt i Samhall och som syftar till att verkligen stärka förutsättningarna för våra medarbetare. Det är det allra viktigaste.

Områdescheferna klarar inte riktigt av att ta sitt arbetsmiljöansvar nu när medarbetarna åker kors och tvärs till olika kunder. Vad gör ni åt det?

– Det är samma som med driftledarna. De har olika roller men jobbar väldigt nära våra medarbetare. Det vi tittar på nu är hur de ska få de bästa förutsättningarna. Det kan handla om förändringar i arbetssättet och att vi stärker resurserna. Men det är för tidigt att säga. Vi måste förbättra det här på ett hållbart sätt, både för individen och organisationen.

Arbetsmiljöverket ställer nu tuffa krav på Samhall i Eskilstuna. Kommer Samhall i resten av landet dra lärdom av detta ärende?

– Först vill jag säga att jag ser den kritik som riktas mot oss som allvarlig. En god arbetsmiljö är en förutsättning för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag på ett bra sätt. Vi startar därför ett utvecklingsarbete för att verkligen flytta fram där vi ser att vi har brister. Ärendet i Eskilstuna är högt prioriterat. Finns det lärdomar här som vi behöver ta bredare i organisationen kommer vi att göra det.

Ni behöver inte redovisa hur ni använder de miljarder ni får av staten varje år. Är det rimligt?

– Vi ska leverera utifrån den kravställning som ägaren har på Samhall. Hur vi redovisar är inte upp till mig att definiera. Jag tycker däremot att det är självklart att som statligt bolag arbeta med transparens och öppenhet.

Vad är det första du tagit tag i som vd för Samhall?

– Att skapa mig en egen bild av hur organisationen ser ut. Jag har varit väldigt mån om att få prata med så många som möjligt i olika roller innanför organisationen men också runtikring för att få en god bild av var Samhall är i dag. Vi har nu påbörjat ett utvecklingsarbete som handlar om att skapa ett mer hållbart Samhall som ger bättre förutsättningar för våra medarbetare och för alla som verkar i organisationen att stötta dem på ett bra sätt. Nu från första oktober gör vi en organisationsförändring. Vi samlar hela driften i en enhet till exempel.

Hur kommer Samhall förändras det närmaste året under din ledning?

– När vi nu ska driva det här förändringsarbetet så måste vi få med oss hela den stora organisationen. Det ska jag jobba med. Att det blir bra förutsättningar för alla att göra sitt allra bästa. Hur ska vi tillsammans realisera det här i praktiken? Vi måste ta vara på den kompetens som finns i Samhall, och dela med oss av den. Vi finns ju här för att arbetsmarknaden inte klarar av att välkomna mångfald i den utsträckningen som vi skulle vilja. Kan vi på ett bättre sätt se till så att arbetsmarknaden faktiskt klarar av att välkomna alla redan från början så är det högst önskvärt.

Hur kommer Samhall se ut om fem år?

– Om fem år tänker jag att det finns fler företag som kommer att anställa personer med funktionsnedsättning. Det är jätteviktigt. Samhall finns ju inte här av ett egenvärde utan för att samhället ska fungera bättre. Men vi kommer också när det rör våra egna medarbetare att verkligen fortsätta bryta utanförskap och uppfylla vårt uppdrag på ett ännu bättre sätt än vad vi gör i dag. Och vi kommer att ha fler arbetsuppgifter än vad vi har i dag.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.