Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbetes historiepodd. Här hittar du alla våra poddar.

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

24 november, 2021

Skrivet av

Podd Lön & makt – avsnitt 1. Harald Gatu och Anna Julius om kraftmätningen som gav arbetarna en historisk seger och ett första avtal för hela landet.

Det var här den började, striden om ett avtal med minimilöner och reglerade arbetstider. Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Här bland de anställda fanns åtta gjutare som hade bestämt sig. En dag fattade de mod och knackade på dörren till fabrikör Karlsson.

De sa:

”Vi vill ha tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”.

Svaret blev nej. Dagen efter beslutade arbetsgivarnas organisation i Stockholm att stänga av 15 000 arbetare från 78 verkstäder över hela landet. Konflikten var ett faktum och den blev långvarig. En kraftmätning mellan arbete och kapital.

Utgången blev mycket viktig för landets arbetare. Nu kunde arbetsgivarna inte längre spela ut arbetare mot arbetare. För nu fanns ett avtal som bestämde hur hög den lägsta lönen skulle vara. Och hur lång en normal arbetsdag skulle vara.  Arbetarna hade vunnit en historisk seger: ett avtal för hela landet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.