Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbetes historiepodd. Här hittar du alla våra poddar.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

1 december, 2021

Skrivet av

Podd Lön & makt – avsnitt 2. Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, strejken 1945.

Äntligen fred! Våren 1945 gick det andra världskriget mot sitt slut. Fascismens och Hitler-Tysklands dagar var räknade. Land efter land befriades och runt om i världen greps människorna av en nyväckt optimism. En stämning som också smittade av sig på många arbetsplatser. Inte minst inom den svenska verkstadsindustrin.

Där hade arbetarna bestämt sig. Nu skulle de ta tillbaka vad de hade förlorat under krigsårens lönestopp. Nu ville arbetarna att lönerna höjdes ordentligt. Och de var beredda att strejka för sina krav. I omröstningar körde medlemmarna över sin egen fackförbundsledning som ville gå mer försiktigt fram. Metalls ordförande sa: ”Majoriteten bestämmer. Har de jäklarna röstat för konflikt så ska de också få den!”

Den längsta striden var ett faktum.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.