Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbetes historiepodd. Här hittar du alla våra poddar.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

8 december, 2021

Skrivet av

Podd Lön & makt – avsnitt 3. Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Full fart på jobben. Industrin gick för fullt. Det var lätt att få en anställning och de flesta företag gjorde höga vinster.

Det lät rätt bra.

Men det glada 1980-talet var inte utan bekymmer. I själva verket var det full gas på väg ut mot stupet.

En splittrad fackföreningsrörelse tappade kontrollen över hur lönerna skulle sättas. Runtom i landet kunde lokala fackklubbar få igenom rejäla lönelyft. Samtidigt hade facken centralt lovat regeringen att hålla igen på lönekraven. På så vis skulle inflationen bekämpas.

Men det fungerade inte. Företagen badade i pengar. Arbetsgivarna kunde fördela löneökningarna som de ville. Och bankerna lånade ut mer än vad de tidigare hade tillåtits göra.

Det gick inget bra. Kraschen kom och då var arbetsgivarna beredda. De ville inte att kollektivavtalen skulle innehålla pengar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.