Industriarbetarnas tidning

Fler positiva drogtest på SSAB Borlänge

25 januari, 2022

Skrivet av

SSAB Efter att droger hittades på en toalett inne på SSAB Borlänge förra året, införde företaget fler slumpmässiga drogtest.

Sven-Erik Rosén, klubbordförande IF Metall på SSAB.  Foto: Privat

– Vi ser fler positiva drogtester och en ökning av cannabis på arbetsplatsen, säger Sven-Erik Rosén, klubbordförande IF Metall på SSAB. 

Han berättar att företaget inte anser att de längre har rehabiliteringsansvar av olagliga droger. Deras inställning är att det är olagligt att använda dessa droger samt att personen är en säkerhetsrisk. Åtgärden är att personen blir varslad om avsked.

– De anställda hamnar i ett underläge vid ett positivt resultat. De flesta väljer att säga upp sig för att öka möjligheten att få ett annat arbete utanför SSAB. 

Han berättar att facket är överens med arbetsgivaren om att det är viktigt att ha drogtest, vid misstanke, vid nyanställning, vid allvarliga tillbud och olyckor samt slumpmässiga tester. Detta för att värna om säkerheten och arbetsmiljön. 

– Men det skulle inte skada om vi hade lite mer samsyn med arbetsgivaren kring rehabilitering av drogberoende. Vi anser att företaget har rehabiliteringsansvar även vid denna typ av positivt testresultat.

När SSAB införde drogtest år 2004 var det flera diskussioner om testerna var integritetskränkande eller inte.  

– Nu känns det som att testen är ­accepterade.

Det skulle inte skada om vi hade lite mer samsyn med arbetsgivaren kring rehabilitering av drogberoende.   

När man testar slumpmässigt så är det ett externt företag som ringer och informerar de anställda att de ska testas.

– Tidigare hade vi problem med att anställda undvek att svara när de såg att företaget ringde. Men nu ringer de från okänt nummer, så att man inte ska förvarnas.

Då testar SSAB

Drogtester: Slumpmässiga, vid ­nyanställning, vid misstanke samt vid allvarliga tillbud och olycksfall.

Typ av test: Urin, saliv samt utandningsprov för test av opiater. 

Införde drogtester: 2004.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.