Industriarbetarnas tidning

Oro på Volvo efter bilbomben

25 januari, 2022

Skrivet av

Efter dådet För flera på Volvo kom bilbomben som en chock. För andra var det bara en tidsfråga innan drogerna på arbetsplatsen skulle få konsekvenser.
Nu har nya rutiner för drogtester införts.

Så testar volvo cars

Drogtester: Slumpmässiga, vid ny­anställning och vid misstanke. 

Typ av test: Urin och saliv. Företaget vill inte gå ut med hur stor andel av med­arbetarna som slumpvis drogtestas per år.  

– Vi kände då, att det bara var en tidsfråga innan något allvarligt skulle hända. Därför att vi visste att det fanns droger och försäljning av droger på arbetsplatsen.

Det säger Carlos Rebelo Da Silva, huvudskyddsombud på Volvo Car Verkstadsklubb. 

Efter bomben var många anställda oroliga. Arbetsgivare och fack kopplade in krisstödgruppen, tog hjälp från företagshälsovården och såg till att de som var i behov fick kamratstöd.  

– Det var främst samtalsstöd som medarbetare efterfrågade.  

Hoten och utpressningsförsöken mot produktionsledaren, som startade i en drogtestkonflikt, tror han inte att många anställda känner till.   

Nu har facken och arbetsgivaren tagit fram en ny policy för drogtestning.  

– Processen är tydligare nu. Vi och arbetsgivaren är överens kring upplägget av drogtester. Det viktigaste för oss är ju att hjälpa individen.  

På Volvo Cars är det fortfarande chefer som informerar anställda om drog­tester. Men man arbetar med att ta fram ett nytt verktyg – ett frågeformulär om hot och våld. Det ska rikta sig till produktionsledare och övriga chefer. Frågeformuläret ska vara en hjälp för att kunna förutse om det finns risk för hot och våld, till exempel vid drogtester.  

– Om man misstänker en risk ska chefen inte själv sköta kontakten med den anställda, utan få stöd av en annan medarbetare, säger Carlos Rebelo Da Silva.

I den nya policyn innebär en vägran inte längre automatiskt att det räknas som ett positivt resultat, som tidigare. Men att vägra anses vara ett brott mot anställningsavtalet.  

– En annan förändring som införts är att man inte längre bara tittar på spår av droger i testresultatet, utan nu tittar man på skalor för att se utfallet mot gränsvärden för aktuell substans.

Positiva drogtest polisanmäls av före­taget.

– Det finns fortfarande personer som langar här inne. Men med alla åtgärder som vidtagits, med hundsök och drogtestkontroller, har vi gjort det svårare för det att förekomma.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.