
PODD I 30 år har anhöriga till de mördade fackledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson levt med frågorna om vad som egentligen hände deras makar och fäder. Det finns oklarheter i den sovjetiska utredningen av mordet.


Lyssna på alla avsnitt av Mordet på facktopparna här – eller i din poddspelare.
En kall januarinatt år 1991 dör två svenska fackförbundsledare i Tallinn. Mördade. Nyheten om Bertil Whinbergs och Ove Fredrikssons död är ett av de största trauman som drabbat svensk fackföreningsrörelse. Mordet blir stoff för löpsedlar och förstasidor.
De båda männen besökte Tallinn för att möta företrädare för de nya estniska fackförbunden som bildats under frigörelsekampen från Sovjet. Enligt rapporteringen lockades de av unga ryskor ut i natten från ökända hotell Viru. De drogades, rånades och mördades, hette det. Men rykten och frågor har blivit hängande i luften i 30 år. Vad hände egentligen de båda facktopparna? Fick vi verkligen svaren från det kommunistiska Sovjet?
Mikael Färnbo, reporter på Dagens Arbete, bestämde sig för att gå till botten med det. I det första avsnittet tecknar han en bild av mordet och medierapporteringen. Vi får också höra de anhörigas upplevelser.

Har du uppgifter om händelserna i Tallinn 1991?
Kontakta Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo.
Telefon 073-671 73 60, mejl mf@da.se, Twitter @farnbo