Industriarbetarnas tidning

Mordet på facktopparna, om Bertil Whinbergs och Ove Fredrikssons död i Tallinn 1991, under mystiska omständigheter. Här hittar du alla våra poddar.

Avsnitt 1: Döden i Sovjet

8 mars, 2022

PODD I 30 år har anhöriga till de mördade fackledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson levt med frågorna om vad som egentligen hände deras makar och fäder. Det finns oklarheter i den sovjetiska utredningen av mordet.

Lyssna på alla avsnitt av Mordet på facktopparna här – eller i din poddspelare.

En kall januarinatt år 1991 dör två svenska fackförbundsledare i Tallinn. Mördade. Nyheten om Bertil Whinbergs och Ove Fredrikssons död är ett av de största trauman som drabbat svensk fackföreningsrörelse. Mordet blir stoff för löpsedlar och förstasidor. 

De båda männen besökte Tallinn för att möta företrädare för de nya estniska fackförbunden som bildats under frigörelsekampen från Sovjet. Enligt rapporteringen lockades de av unga ryskor ut i natten från ökända hotell Viru. De drogades, rånades och mördades, hette det. Men rykten och frågor har blivit hängande i luften i 30 år. Vad hände egentligen de båda facktopparna? Fick vi verkligen svaren från det kommunistiska Sovjet?

Mikael Färnbo, reporter på Dagens Arbete, bestämde sig för att gå till botten med det. I det första avsnittet tecknar han en bild av mordet och medierapporteringen. Vi får också höra de anhörigas upplevelser. 

Har du uppgifter om händelserna i Tallinn 1991?

Kontakta Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo.

Telefon 073-671 73 60, mejl mf@da.se, Twitter @farnbo

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.