Industriarbetarnas tidning

Mordet på facktopparna, om Bertil Whinbergs och Ove Fredrikssons död i Tallinn 1991, under mystiska omständigheter. Här hittar du alla våra poddar.

Avsnitt 3: Den hemliga våningen

10 mars, 2022

PODD Efter att upprepade gånger ha kritiserat det sovjetiska våldet i Baltikum var den fackliga delegationen osäker på om den skulle släppas in i Estland. En av dem som greps för mordet på Bertil Whinberg och Ove Fredriksson visar sig ha en oväntad koppling till Sverige.

Hur säkert var det egentligen att skicka en grupp med facktoppar till Estland vintern 1991, mitt under den baltiska frihetskampen? 

Trots att sovjetiska trupper öppnat eld och dödat 14 demonstranter vid tv-tornet i Vilnius ett par veckor tidigare avrådde inte svenska UD från resan. Pierre Schori var kabinettssekreterare på UD. Även han befann sig på resa i Baltikum, utsänd av statsminister Ingvar Carlsson. 

Sovjetunionens underrättelsetjänst fanns vid den här tiden överallt i Tallinn, men extra mycket på hotell Viru, där utländska besökare placerades.

”Vi åt middag med de estniska förbundens representanter. På toppvåningen, trodde vi”, säger Ulf Asp som var med på resan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.