Industriarbetarnas tidning

Mordet på facktopparna, om Bertil Whinbergs och Ove Fredrikssons död i Tallinn 1991, under mystiska omständigheter. Här hittar du alla våra poddar.

Avsnitt 5: Hotellnyckeln

15 mars, 2022

PODD Domarna föll, men många frågor förblev obesvarade. Hemma i Sverige trodde varken Ove Fredrikssons eller Bertil Whinbergs familjer på berättelsen som målades upp i rätten.

I oktober 1991 inleddes rättegången mot tre män och tre kvinnor, anklagade för mordet på Bertil Whinberg och Ove Fredriksson. Det var det första stora brottmålet i den självständiga staten Estland. Två av männen dömdes till långa fängelsestraff, två av kvinnorna till kortare.

Men ingen av de anhöriga trodde på den berättelse som slås fast i rättssalen. ”Vi pratade om maffian, att det var ett beställningsmord”, säger Maria Whinberg som tillsammans med sin bror följde rättegången via media. 

Jouni Salminen från finska byggnadsarbetareförbundet var på plats. Han reagerade över den bristfälliga bevisningen. Motivet bakom mordet blev aldrig utrett, liksom flera andra frågor. Hittades Bertil Whinbergs nyckel på lastkajen, och vad säger det i så fall? Varför blev svenskarna så våldsamt misshandlade, när de redan drogats och rånats? 

Sedan kommer uppgifterna som förändrar allt.

En varning för känsliga är på sin plats: Avsnittet innehåller beskrivningar av mordoffrens omfattande skador.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.