Industriarbetarnas tidning

Mordet på facktopparna, om Bertil Whinbergs och Ove Fredrikssons död i Tallinn 1991, under mystiska omständigheter. Här hittar du alla våra poddar.

Avsnitt 6: Den tredje kvinnan

15 mars, 2022

PODD Sökandet efter svar om mordet på Bertil Whinberg och Ove Fredriksson tar Mikael Färnbo till Tallinn. Bland skumma kvarter och djupt nere i sovjetiska arkiv hittar han nya ledtrådar.

Mikael Färnbo beger sig till Tallinn tillsammans med Dagens Arbetes fotograf David Lundmark. Där möter de Holger Roonemaa, journalist på Estlands största mediehus Ekspress Meedia.

Tillsammans beger de sig till Tartu och Högsta domstolens arkiv. Där väntar en halv meter hög lunta med dokument från den sovjetiska förundersökningen. Dokument som varit hemligstämplade i 30 år. 

På plats i Estland söker de även upp personer som har insyn i det som hände den där januarikvällen 1991. Som Neilja, en av kvinnorna som var med i baren på Hotell Viru. Hon bor i ett nedgånget område. På vägen mot hennes hus möter journalisterna en äldre dam som säger att ”här bor bara gamla militärer, mördare och våldtäktsmän”.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.