Industriarbetarnas tidning

Facktopparnas mördare var elitutbildad Spetsnaz-soldat

15 mars, 2022 - 07:00

Skrivet av

En av de män som dömdes för mordet på fackledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson var elitutbildad av den sovjetiska militära underrättelsetjänsten, GRU. Det avslöjas i Dagens Arbetes podd Mordet på facktopparna.

På förmiddagen den 24 januari 1991 hittades Byggnads ordförande Bertil Whinberg och Träindustriarbetareförbundets ordförande Ove Fredriksson mördade utanför Tallinn. Det var en orolig tid, några månader före Estlands självständighet och Sovjetunionens kollaps. Whinberg var en tung makthavare och ledamot i regeringspartiet Socialdemokraternas högsta beslutande organ – det verkställande utskottet, VU. Han var även nära personlig vän med dåvarande statsminister Ingvar Carlsson.

Redan på den tiden spekulerades det i om det kunde ligga ett politiskt motiv bakom mordet. Sverige var bland de länder som stöttade den baltiska frihetskampen allra mest. De båda svenska fackledarna var i Tallinn för att stötta bildandet av fria estniska fackföreningar som brutit med Moskva och sökte samarbeten västerut.

Enligt den sovjetiska polisutredningen handlade det om ett brutalt rånmord. Redan efter en dryg vecka greps sex personer. Två kvinnor som agerat lockbeten och två män som utfört misshandeln dömdes senare under hösten. De var unga och hade ingen tidigare koppling till grov brottslighet.

Före detta statsminister Ingvar Carlsson har trott att hans vän Bertil Whinberg blev rånmördad. ”Det var tungt nog att leva med”, säger han. Foto: TT Nyhetsbyrån

I podden intervjuas före detta statsminister Ingvar Carlsson.

Att det här var ett rånmord, har det alltid varit självklart för dig?

– Så berättades det för mig och jag hade ingenting som motsade det. Det var den bild som man tog till sig, inte bara jag utan det var nog den generella bilden i samhället och i media, säger han.

Den ena av de dömda gärningsmännen, Andrej Solontjenko, beskrevs på den tiden som en arbetslös sjöman. Men i Dagens Arbetes podd Mordet på facktopparna avslöjas nya uppgifter.

Dagens Arbete har fått tillgång till de sovjetiska domstolshandlingarna och en stor del av förundersökningen. Ingen journalist har tidigare sett dokumenten som legat hemligstämplade och inlåsta i ett arkiv i Estland i 30 år.

Där framgår det att gärningsmannen Andrej Solontjenko i själva verket var en elitutbildad Spetsnaz-soldat som fått sin utbildning hos den sovjetiska militära underrättelsetjänsten, GRU. Den informationen kom aldrig fram på 1990-talet, inte under rättegången och inte heller senare. Hemligheten har bevarats i arkivet i 30 år.

De mytomspunna GRU Spetsnaz var Sovjetunionens, och senare Rysslands, hemliga elitförband. Det var de bästa av de bästa. Specialtränade att utföra de svåraste och farligaste militära operationerna. De kunde sättas in med kort varsel och arbeta självständigt långt bakom fiendens linjer, inhämta underrättelser, infiltrera och utföra sabotage. De kännetecknades av sin hårda träning och flexibilitet vad gäller utrustning och taktik.

Hur får det dig att tänka kring det som hände?

– Ja, det är saker som jag säkerligen inte fick information om då. Det är dokument som blivit offentliggjorda nu efter 30 år, eller hur? Det är bra att någon följer upp det. Ju mer kunskap och fakta som finns, desto bättre, säger Ingvar Carlsson i podden.

Andrej Solontjenko som 18-åring, då han tog värvning, samt vid rättegången i Tallinn. Foto: Estniska domstolsarkivet

I den sovjetiska förundersökningen framgår att mördaren Andrej Solontjenko fick sin utbildning i den 16:e Separata Spetsnaz-divisionen som då var stationerad i Chuchkovo, i Moskvas militärdistrikt.

Det var en stridsklar elitenhet. 60 till 80 procent av soldaterna skulle ständigt vara redo att rycka ut i strid. Enheten har bland annat stridit i Sovjetunionens krig i Afghanistan och senare i de ryska krigen i Tjetjenien. Brigaden existerar fortfarande och lyder under ryska GRU.

Förundersökningen har varit inlåst i ett domstolsarkiv i 30 år. Foto: David Lundmark

Styrkan har kopplats till det olösta mordet på den grävande reportern Dmitrij Kholodov i oktober 1994. Kholodov hade då bland annat publicerat ett avslöjande om att ledningen för den 16:e Spetsnaz-brigaden i Chuchkovo hyrt ut kommandosoldater som lönnmördare till maffiagrupper.

Kholodovs rapportering rör tiden strax efter mordet på facktopparna och Sovjetunionens sammanbrott. Men det finns ingen definitiv uppgift om när korruptionen började.

Den undersökande journalistiska webbplatsen Bellingcat har i en granskning kunnat avslöja att soldater ur den 16:e brigaden i hemlighet stridit och dött i kriget som inleddes 2014 i östra Ukraina.

Bertil Whinberg och Ove Fredrikssons mördare fick alltså sin utbildning i ett stridsklart Spetsnaz-förband. Ett förband som är ökänt, inte bara för sina blodiga insatser i flera krig, utan även för korruption och kopplingar till maffian. Och som än i dag används i några av Rysslands mest känsliga operationer.

I Dagens Arbetes podd Mordet på facktopparna avslöjas också att Andrej Solontjenkos egna handskrivna bekännelse för vad som hände under mordkvällen har rivits ur utredningen och försvunnit. Han ska också ha förhörts utan advokat närvarande, då den tilldelade offentliga försvararen råkat ut för en bilolycka på väg till det första förhöret.

Enligt dåvarande statsminister Ingvar Carlsson är det här helt nya uppgifter som varken han eller Säpo har haft kännedom om.

– Jag har inte bett Säpo att göra någon undersökning. Och jag har inte heller fått nån sån information. Min bild var att det här var ett rånmord och det var tungt nog att leva med. Jag var med på Bertils begravning och så, säger han.

– Och du kan vara helt lugn med att jag undanhåller ingenting. Jag skulle aldrig komma på den tanken, säger Ingvar Carlsson.

Enligt obekräftade uppgifter ur den sovjetiska förundersökningen ska gärningsmannen Andrej Solontjenko ha avslutat sin tjänstgöring i Spetsnaz-brigaden ett halvår innan mordet på de svenska facktopparna. Men den uppgiften kommer troligen från den sovjetiska militären och har inte kunnat bekräftas.

Den andra dömda mördaren, Sergej Kutjuk, rymde kort efter fängslandet och försvann över gränsen till Ryssland. Den Spetsnaz-utbildade Andrej Solontjenko ska dock ha suttit minst tio år i fängelse i Estland. Det sista livstecknet från honom är en ansökan om nåd från år 2001. Därefter har han inte lämnat några spår i Estland.

År 1991 var socialdemokraten Pierre Schori kabinettssekreterare på utrikesdepartementet, UD. Han tycker att de uppgifter som Dagens Arbete kan avslöja borde leda till att man åter granskar fallet på de svenska facktopparna.

– Man ska gå in och titta med nya ögon på det här. Ungefär som med Palmeutredningen, säger han i podden.

Om granskningen

Granskningen är gjord i samarbete med estniska journalister på Ekspress Media. Podden är ett samarbete mellan Dagens Arbete och produktionsbolaget Banda. Producent är Sara Olsson och reporter Mikael Färnbo.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.