Industriarbetarnas tidning

Mikael Färnbo: ”De mördade har fått återupprättelse”

16 mars, 2022

Skrivet av

Dagens Arbetes granskning av fallet med de mördade fackföreningsledarna 1991 har rönt stor uppmärksamhet. Reportern Mikael Färnbo berättar om sin mångåriga undersökning.

Hör hela samtalet med Mikael Färnbo

De svenska fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson mördades i Tallinn under uppseendeväckande omständigheter 1991. Fallet väckte då stor uppmärksamhet, men har därefter fallit i glömska. Fram till nu då Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo i en stor granskning har lyft fram en rad fakta kring händelsen som hittills varit okända.

Hur kom du i kontakt med detta fall?

– För tio år sedan arbetade jag på tidningen Byggnadsarbetaren. Vid ett tillfälle satt vi på redaktionen och pratade om trauman som drabbat arbetarrörelsen och då kom det här upp. Varför känner jag inte till det här, tänkte jag. Och känslan när det då återberättades var att det saknades kunskap, vilket väckte min nyfikenhet.

Lyssna på Mordet på facktopparna här på DA eller där poddar finns. Alla avsnitt är nu publicerade.

Redan då hittade jag vittnen och omständigheter som var okända, och förstod att det fanns en story, berättar Mikael Färnbo och fortsätter:

– När ett imperium som det sovjetiska faller sönder kommer det fram saker efter hand som kan sätta mordet i ett sammanhang, och som inte var kända då. Vi fick tag i den sovjetiska förundersökningen som legat inlåst i 30 år, och inte setts av någon, inte ens svensk polis. Där fanns den avgörande saken för den här berättelsen, nämligen bakgrunden på en av gärningsmännen.

Finns det en risk att ett sådant fynd samtidigt gör att man som reporter kan bli lite blind?

– Vi lägger upp fakta och så får publiken dra sina egna slutsatser. Vi är inga jurister och fäller inga domar.

Mikael Färnbo förklarar hur fallet inträffade under en omvälvande tid där Sverige generellt var väldigt aktivt i att stötta de baltiska länderna, och där det rådde kris- och krigsstämning i Tallinn, med barrikaderade byggnader och hot om våld från sovjetiska trupper. De mördade svenskarna var där som representanter för en fackföreningsrörelse som gav stöd åt de baltiska organisationerna.

Under slutskedet av Mikael Färnbos granskning startade kriget i Ukraina, något som också kommer att påverka synen på detta fall, tror han:

– Det blev en bisarr upplevelse. Efter att ha granskat en geopolitisk situation som kändes avlägsen på så många sätt så sveper vindar från det förgångna in igen, innan vi är klara med publiceringen. Men i och med den nya situationen tror jag människor lättare kan ta till sig den här granskningen.

Mikael Färnbo tror att utvecklingen i Ukraina kommer påverka hur podden tas emot. Foto: Joel Danell

Vad hoppas du ska ske nu?

– Det är klart att man alltid tänker på vilka konsekvenser en granskning kan få, även om det inte primärt är det vi sysslar med. Men jag intervjuar bland andra den förre kabinettssekreteraren Pierre Schori som menar att det vi kommer fram till bör leda till en översyn av fallet.

Men framför allt innebär granskningen av dessa två mord att familjerna har fått möjlighet att bearbeta händelserna.

– Jag har varit väldigt tacksam för den fina kontakten med de anhöriga under den här processen. De blev väldigt traumatiserade på den tiden. Deras män och fäder skandaliserades kraftigt, för att ha följt med prostituerade och sedan rånmördats. De anhöriga har under de här 30 åren överhuvudtaget aldrig förstått den här historien. Nu kommer en delvis annan berättelse fram och de känner att deras män och fäder har fått en återupprättelse.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.