Industriarbetarnas tidning

Facken vill se ny utredning av dubbelmordet

1 april, 2022 - 08:20

Skrivet av

Efter Dagens Arbetes granskning av mordet på två svenska fackordföranden i Tallinn 1991 vill nu de berörda facken se en ny utredning av mordet.
– Det är häpnadsväckande att något sånt här har gått under radarn under alla dessa år, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Lyssna på podden

Här hittar du alla poddavsnitt och alla artiklar om granskningen av mordet på de två fackförbundsledarna. Podden finns även i de flesta poddspelare/appar – sök på Mordet på facktopparna.

Mitt under den oroliga baltiska frigörelseprocessen från Sovjetunionen, under vintern 1991, hittades Byggnads ordförande Bertil Whinberg och Träindustriarbetareförbundets ordförande Ove Fredriksson mördade utanför Tallinn.

Den sovjetiska polisutredningen slog fast att svenskarna följt med några ryska prostituerade kvinnor till en lägenhet och blivit rånmördade.

Dagens Arbete har i poddserien Mordet på facktopparna granskat händelsen och avslöjat en rad nya uppgifter. Bland annat att den ena gärningsmannen, som beskrivits som en arbetslös sjöman, i själva verket var en elitutbildad Spetsnaz-soldat. De kvinnliga lockfåglarna var inte kända som prostituerade i nattklubben och de hade kopplingar till både den sovjetiska militären och till Sverige.

Bertil Whinberg var inte bara fackordförande utan också högt uppsatt i Socialdemokraterna och nära vän till statsminister Ingvar Carlsson. Sverige och arbetarrörelsen var under den här tiden väldigt aktiva i sitt stöd för den baltiska frihetskampen.

Dagens Arbete har tagit del av tidigare hemliga sovjetiska dokument, bland annat obduktionsprotokoll, som visar att Whinberg sannolikt blev ihjälslagen med en planka när han redan var medvetslös. Obduktionsprotokollen visar att våldet mot de svenska fackmännen var betydligt grövre än vad som tidigare framkommit.

Nu reagerar de både berörda facken Byggnads och GS-facket, där det gamla Träindustriarbetareförbundet uppgått, på de nya uppgifterna.

– Det är häpnadsväckande att något sånt här har kunnat gå under radarn under alla dessa år, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

– Jag kan tycka att det finns skäl att utreda det här och titta på det med nya ögon, säger han.

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inne på samma linje.

– Jag tycker att det mesta talar för att det som hände var någonting annat än den officiella bilden som kom fram via polisutredning och rättegång. Jag tycker du har hittat ett antal trådar som pekar i en helt annan riktning.

– Om det finns någon möjlighet att plocka upp de trådarna så skulle det vara intressant att fortsätta utreda det här, säger han.

Hur reagerar du på de uppgifter som kommer fram?

– Det faktum att det kan ha funnits politiska kopplingar till den här händelsen gör ju att man blir väldigt frågande till vad det var som egentligen låg bakom det här mordet, säger Per-Olof Sjöö.

Hur GS-facket själva ska agera på de nya uppgifterna vet Per-Olof Sjöö inte i dagsläget.

– Det är en väldigt unik situation och det har gått rätt lång tid nu. Jag vet inte om det finns någon förutsättning för rättsväsendet att ändå plocka upp bollen, säger han.

Byggnads ordförande Johan Lindholm tycker att rättsväsendet borde driva ärendet vidare.

– Det är framförallt myndighetsutövning som krävs här. De måste gå först i det här. Vi finns naturligtvis på plats för att bistå med det vi kan göra, säger han.

Missa inte när vi skriver om mordet på facktopparna igen – eller något annat intressant. Prenumerera på DA:s veckobrev!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.