Industriarbetarnas tidning

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

17 maj, 2022

Skrivet av

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan Städar vårdcentraler, affärer, kontor, hotell, trapphus, förskolor och en simhall.

Aziza. Foto: Anita Szava

”Jag har jobbat i Sverige i sex år.

I och med pandemin blev det mindre städuppdrag och alldeles för få timmar, så jag blev tvungen att söka mer jobb för andra städbolag. Jag började desinfektera på T-centralen och på en vårdcentral, överallt där man rörde – hissknappar, handtag, trappräcken … Tre gånger fick jag corona. Men det var ändå okej arbetsmiljö, även om timmarna fortfarande var för få för att jag skulle kunna försörja mig.

Då fick jag jobb för en firma som städade hotell. Först sade de att jag skulle göra två dagars praktik. Alltså jobba gratis. Sedan skulle jag jobba klockan 10 till 24 på tre olika hotell. Det ena var ett lägenhetshotell med kök där människor bor länge. Varje lägenhet fick ta max 35 minuter att städa med disk och allt. Det var omöjligt att hinna.

När jag blev sjuk och fick feber tvingade chefen mig att komma in och jobba ändå. Det var mitt i pandemin. De var inte schysta mot sin personal där, skällde ut oss hela tiden. Jag blev inte behandlad som en människa. Nu har jag slutat jobba där och trivs på ett seriöst företag. Just att arbetsgivaren pratar med dig som att du är en människa betyder jättemycket.” 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.