Industriarbetarnas tidning

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

17 maj, 2022

Skrivet av

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan Har städat skolor, kontor, förskolor och bostäder.

Shakhzoda. Foto: Anita Szava

”I somras bröt jag armen när jag städade en skola. Jag fick gips och läkaren sa att jag inte fick jobba på tre veckor. Men arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.

På min firma finns det de som jobbar svart, och sådana som mig som fått fast men som de tvingar att arbeta extra och sedan inte betalar. Från början var det okej. Jag fick ett anställningserbjudande och tackade ja. Efter fem månader när jag fått fast jobb ansökte jag om arbetstillstånd. Då blev det plötsligt obligatoriskt att jobba 13 till 14 timmar varje dag. Extratimmarna skulle vi få betalt för senare. Men pengarna kom aldrig.

På samma dag kunde jag städa företagets kontor, folks hem, flera timmar på skola och sedan två timmar på förskola. Tiden mellan städuppdragen fick vi aldrig betalt för. När jag frågade varför vi inte fick betalt blev de arga och krävde att jag skulle lämna tillbaka nycklarna. Sedan kontaktade de Migrationsverket och avbröt ansökan om arbetstillstånd. Nu kan jag inte jobba. Jag har varit i Sverige i tre år.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.