Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Staten måste sluta göda skugg­samhället

16 maj, 2022

Skrivet av

Ledare Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Dagens Arbete har länge granskat laglösheten i arbetslivet, det så kallade skuggsamhället.

Vi har avslöjat utnyttjandet av utländska skogsarbetare, att migrantarbetare tvingats sova på verkstaden, att utländska lastbilschaufförer har så usla villkor att de blir en livsfara för sig själva och andra, att byggnadsarbetare som skadats i jobbet bara skickas hem samt att asbestsanerare arbetar helt utan skydd. 

Vi har visat på en arbetsmarknad som är rena vilda västern där varken kollektivavtal, arbetsmiljöregler eller mänskliga rättigheter råder. Tvärtom är det ett modernt slaveri vi ser. Ett svenskt slaveri.

Sedan kom nyheten om statsministerns städerska. Magdalena Andersson hade anlitat ett städbolag som påstod sig ha kollektivavtal men inte längre hade det utan i stället fuskade och utnyttjade migrantarbetare. Det blev en signal om att skuggsamhället finns överallt. Också hos den som har arbetat politiskt för att bekämpa det. 

LO-facken har länge varnat för den liberalisering av arbetskraftsinvandringen som den borgerliga regeringen införde. Det har hetat att facket är rasistiskt medan det egentligen har handlat om en kamp för människovärdet oavsett etnicitet.

I takt med att gängkriminaliteten växte såg allt fler sambanden. Politikerna har äntligen vaknat. I förra numret gick vi igenom hur partierna ser på arbetslivskriminaliteten. 

Nu granskar vi städbranschen. För städare finns på varenda arbetsplats, också på industrierna. Vi har fått en unik intervju med statsministerns städerska där hon framträder med namn och bild. Bakom rubrikerna finns en människa. Hon heter Chilo och kan berätta om hur det är att vara migrantarbetare. Hon är en bland många som vittnar om utnyttjandet, sexismen och de ständiga hoten. Chilo och de andra städarna vi har pratat med ger en skrämmande bild av ett Sverige ingen vill ha. Men som alltför många göder.

Det är illa med svart arbetskraft som städar i privata hem. Men att stat och kommuner har dålig koll och drivs mer av att få lägsta pris än av att tjänsteföretaget ska vara seriöst är oförsvarligt. Lika uselt är det när industriföretag inte kräver kollektivavtal av sina underleverantörer. 

Oseriösa bolag kan tyvärr fuska även med kollektivavtal, visar vår granskning. Därför måste polisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Migrationsverket kunna samordna sitt arbete och dela uppgifter med varandra.

Familjen Andersson gick på en nit. Förhoppningsvis är det en väckarklocka. Men att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt.

Staten och kommunerna måste sluta att göda skuggsamhället. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.