Industriarbetarnas tidning

Facket: ”Vi förstod inte hur stor etableringen var”

16 juni, 2022

Skrivet av

Både Northvolt och IF Metall har gjort misstag. Det konstaterar Christina Lundin, organisationschef på IF Metall, som är självkritisk.

Christina Lundin, organisationschef på IF Metall.

Hur ser ni på samarbetet mellan er och Northvolt? 

– Det har blivit bättre, men det finns fortfarande mer jobb att göra. Det är en nystartad verksamhet, även de personer som har att sköta relationerna gentemot oss är nya i deras organisation. De har ju också en hel del att lära sig under resans gång, så här finns stor utvecklingspotential. Från båda sidor. 

Ni ställde krav på kollektivavtal vid upphandling av underentreprenörer men fick inte igenom det. Hur ser ni på det och hur ska ni fortsätta framåt?

– Det är synd att vi inte fick igenom kravet. Den svenska modellen ska ju råda i Sverige. Northvolt borde förstå vinsten med att underlätta detta arbete, inte minst med tanke på deras anseende. Nu får vi fortsätta med hederligt fackligt arbete på plats för att försöka få så mycket inflytande som möjligt. 

Lokala ombudsmän har tidigare flaggat för att de haft ett övermäktigt uppdrag med Northvolt i Skellefteå, varför förstärkte ni inte tidigare? 

– Det är alltid lätt att vara efterklok, när man sitter med facit i hand. Vi blev tagna på sängen och vi förstod inte hur stor den här etableringen var. Det är en helt ny verksamhet som skulle byggas upp från noll.  

I slutet av maj kom fortfarande inte alla era ombudsmän in på området utan ”ledsagare” från Northvolt. Hur ser ni på det och hur påverkar det ert arbete?

– Enligt de lokala ombudsmännen, beror det på att Northvolt har en oklar organisationsstruktur gällande vem som har rätt att fatta beslut om vad. Tydligen ska man ha en förhandling inom kort, och enligt våra ombudsmän på plats kommer frågan då att lösas. För visst försvårar detta deras möjligheter till att utföra det fackliga arbete som de har rätt till. 

Vid minst två tillfällen har det skett olyckor och tillbud som Northvolt inte rapporterat till er. RSO:n har fått informationen på omvägar, hur ser ni på det och varför har ni inte markerat mot det på något sätt? 

– Företaget är skyldiga att informera oss, om de inte gör det fortsättningsvis kommer vi att gå vidare till Arbetsmiljöverket. Nu har vi också satt in extra resurser från förbundskontoret för att stärka upp RSO-verksamheten i Skellefteå. 

Är spelreglerna satta nu mellan er och Northvolt? 

– Nej, det tror jag inte. Det händer saker hela tiden som man måste se över. Men att ha en partsgemensam syn på de olika rollerna, där har vi kommit en bra bit på vägen. Och insikten finns att det är bra om vi gör det här tillsammans. 

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Ja, vi skulle ha satt in fler resurser tidigare. 

Vilka lärdomar tar ni med er till etableringarna i Göteborg och Borlänge?

– Se till att avdelningarna vet vad det innebär med de här etableringarna. Sätt in resurser i tid, arbeta med kompetensutveckling, ha en tydlig checklista och tidsaxel, kartlägg företag tidigt, se till att det finns språkkompetens, och samverka med andra fackförbund.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.