Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Den anständiga högerns haveri

11 september, 2022

Skrivet av

helle blogg

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. Att socialdemokratin går framåt och ser ut att än en gång bli regeringsparti är sensationellt bra. Det är ytterst sällsynt i modern tid att ett regeringsparti får förnyat förtroende för tredje gången i rad.

Magdalena Andersson har som Sveriges första kvinnliga statsminister fått ett mycket stort förtroende hos breda lager av svenska folket. Hon har visat att hon är en trygg och stabil ledare i kristid och för det förtjänar hon att sitta kvar.

Medan förtroendet för Magdalena Andersson är skyhögt är det desto lägre för moderatledaren Ulf Kristersson. Moderaterna har inte bara backat rejält utan mycket tyder på att de också har blivit omsprungna av Sverigedemokraterna.

Det är ingenting annat än ett haveri för Moderaterna. Även om Kristerssons lag skulle komma att få bilda regering. Strategin att släppa in Sverigedemokraterna i den politiska värmen visar sig nu bli precis så förödande som många politiska bedömare har varnat för. Tron att man kan bekämpa högerextremism genom att flörta med den har än en gång visat sig totalt fel. Alla de tre borgerliga partierna M, Kd och L som valt att normalisera SD gör nu ett uselt val. Sverigedemokraterna har helt enkelt dränerat den anständiga högern på röster och i grunden har det politiska landskapet ritats om.

Detta förmörkar valvakan i kväll. Även om vi som hoppas på en seger för de rödgröna kan känna sig någorlunda lugna är det oerhört bekymmersamt att ett parti med djupa rötter i nazism och fascism nu vuxit till att bli näst största riksdagsparti. Det måste leda till självkritik också bland socialdemokrater inte bara moderater.

Valrörelsen i sig måste också föranleda en kritisk diskussion om det förfärligt höga tonläget och socialamediefieringen av samhällsdebatten. Tävlan i inhumana och rättsosäkra förslag, gapandet och skrikandet i de algoritmstyrda kampanjerna är en fara för demokratin.

Dessutom glömdes framtiden bort. Socialdemokraterna satsade på presidentval men glömde berätta sin politiska berättelse om hur deras drömmars Sverige ska se ut. Därmed fick högerns dystopier fritt svängrum och i den myllan växer högerextremismen fint. Sverigedemokraternas framgångar är först och främst högerblockets problem men för Sverige är det illa att den anständiga högern krackelerar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.