Industriarbetarnas tidning

Här är några av olyckorna

8 november, 2022

Skrivet av

När en allvarlig arbetsolycka inträffat är arbetsgivaren skyldig att anmäla den till Arbetsmiljöverket. Läs utdrag från anmälningarna. 

Mars 2017. När papperssjok skulle blåsas rent i pappersmaskinen nöps luftslangen fast och drogs in i maskinen. Medarbetaren for efter och slogs medvetslös mot ett fundament. 

Mars 2018. Lasten förskjuts, stropparna glider av gafflarna och medarbetaren och lasten faller fem meter ner i betonggolvet. Fraktur på höger lårben samt skadad höft.

Augusti 2018. En semestervikarie klämmer huvudet mellan en vägg och en backande lastbil. 

Augusti 2021. 98-gradig massa sprutar ut över ena benet. 

November 2018. Slog knäet hårt i en vass sten som trängde igenom regnbyxa, röjbyxa och underställ. Öppen fraktur på höger knä.

Februari 2019. Trampade ner med hela benet i ett hål som doldes av snön och vred knäet.

Oktober 2019. Träffas av en gren i ögat. Några dagar senare konstateras allvarlig infektion som kräver behandling.

Juni 2020. En träflisa från en röjsåg flyger in bakom visiret och träffar kanten på ögat. 

November 2017. Klämmer fingrarna mellan två valsar i en tryckmaskin. 

Juni 2018. Skulle stänga ett elskåp och fick ström genom hela kroppen.

Juni 2019. Medarbetare fastnar mellan knivvalsen och kontaktvalsen.

Mars 2018. Fastnar med höger hand mellan två valsar. Klämskador i underarmen och skadat långfinger. Fingret får delvis amputeras. 

Februari 2022. Drar i gång maskinen och blir tvungen att manuellt trycka upp pressvalsen. Smäller till i vänster arm. Muskeln lossnat från sitt fäste. 

Juli 2022. Snavar på ett kantskydd som sticker upp ur golvet. Faller rakt i backen och landar på vänsterarmen. Spiralfraktur.

December 2016. Vid inspektion av servicevagn ger täckplåtarna över servicegropen vika. Medarbetaren faller ner i gropen och skadar båda benen och fötterna.

Januari 2017. Vid reparation av vridbordet vid skivsågen klämmer mekanikern ena foten när bordet roterar. Frakturer på tre tår.

Juli 2018. Vid nyinstallation av ställverk får en elektriker en kraftig stöt. Elektriciteten går från skruvmejseln genom bröstet och ut genom andra handen som håller i ett elskåp. 

Juni 2017. Vid rensning av stopp i rör släpper proppen och två personer får kemiskt pulver i ögonen.

Maj 2017. Vid ett vajerbyte på travers lossnar den nya vajern och träffar en medarbetare.

September 2020. Under ett förebyggande underhållsarbete faller medarbetaren genom ett hål i gallergolvet. Gallret hade monterats bort i samband med ett annat underhållsarbete. Fallet blir kort, cirka en meter, men medarbetaren skadar höger arm, axel och mun. 

Augusti 2017. Vid byte av en hydraulcylinder kommer cylindern i gungning. En medarbetares arm kläms mellan cylindern och en balk. 

November 2020. Medan en mekaniker utför felsökning och känner efter om remmarna på rullbanan är tillräckligt spända går banan i gång. Mekanikern klämmer fingret mellan rörliga maskindelar. 

December 2018. Snubblar på ett rör som ligger på golvet. Landar så illa på axeln att det uppstår en spricka. 

Juli 2017. Två personer går ut på vad de tror är ett golv. Golvet är dock en bullerisolering som brister. Personerna faller cirka två meter och förs till sjukhus med smärtor. 

November 2018. Vid arbete vid masugnen bränner det till vid operatörens fot. Skon har kommit i kontakt med ett varmt föremål som dolt sig i en sandbädd. Brännskada på fotens ovansida. 

Juli 2019. Vid lossning av material vrider sig lasten och en person kommer i kläm mellan två materialsäckar.

April 2018. Demonterar infästningarna på sprängskyddet på ämnesslipen, då hela skyddet släpper. Faller på arm och ben med fraktur som följd.

Maj 2019. Tar temperaturen på flytande stål då stål skvätter upp innanför handsken. Andra gradens brännskada på handleden, stor blåsa och rodnader.

November 2019. Kliver ur trucken, fastnar med foten och faller. Fraktur på foten.

April 2020. Vid temperaturtagning vid tappning av flytande stål bränner sig arbetstagaren först på tempstången. Ska sen hämta en ny temphylsa då tempvagnen plötsligt börjar rulla och bränner personen i nacken. 

Juni 2020. Faller på 300 grader varm plåt vid syning. 

Juni 2021. Vid provtagning av smält stål stänker det upp ett flertal stålloppor högt upp i luften och letar sig ner innanför skyddsjackan på en medarbetare som står två och en halv meter bort.

Augusti 2020. Maskinen är trycklös och felsökes. Plötsligt kommer trycket tillbaka och en person får hett vatten med högt tryck över hand och arm. 

December 2018. Traverstråden släpper och två ton ståltråd faller strax bredvid en medarbetare.

Maj 2019. Vid rengöring av snurrande trumma fastnar först skruvmejseln och sen handsken och fingret kläms fast.

Juni 2021. Klämmer fingret i samband med att en kran spårar ur. Fraktur.

April 2018. Vid felsökning öppnas ett par luckor i ett lutbad som samtidigt är i drift. Två tekniker får lut i ansiktet, varav den ena i munnen.

Mars 2019. Operatör går förbi en ugn när det smäller till i nacken. En ljusbåge går mellan sladdlindan och operatören. Av misstag har sladdarna varit strömförande.

Juni 2021. Snubblar på skrot och faller mot den heta stålrännan. Brännskada. 

Oktober 2019. Skulle byta drivrem på maskin och hade slagit om en strömbrytare. Hela maskinen var dock inte strömlös. Kommer åt strömförande delar och ”fastnar” tills jordfelsbrytaren slår om.  

Februari 2022. Vid lastning kommer lasten i gungning. Kranföraren kläms när han manuellt försöker häva gunget.

Oktober 2021. Klättrar upp på en avsats för att nå trådänden men halkar på en oljefläck. Tappar tråden som ringlar upp sig och med två kraftiga slag slår av skyddsglasögonen och gör jack över ögat.

Juli 2017. Skulle ta bort en stock som fastnat på transportbandet. Halkar på en annan stock och fastnar med benet. Benbrott strax under vänster knä.

September 2018. Medarbetare får het olja över sig vid renovering av hydraulcylinder. 

Juli 2020. En betongklump på cirka två kilo faller från tre meter vid underhållsarbete och träffar en medarbetare i ryggen.

Oktober 2018. Ett kvisthål får brädan att hugga till i klyvsågen. Operatören tappar balansen och kommer i kontakt med klingan med fingrarna. Sågar in till benet på pekfingret och långfingret.

Februari 2019. Skulle slå med slägga men tappar greppet. Släggan flyger in i en kollega som står cirka två meter bort. Fraktur på revben.

Augusti 2020. Skulle flytta en plåt vid plåtklippningsmaskinen. Ramlar baklänges och får plåten över sig. Skär sig rejält i ansiktet.

December 2019. Operatör råkar snubbla och doppar handen i flytande bly. 

September 2020. Slang lossnar från lastbilen vid påfyllning av kalk i silo. Fyra personer får kalk över sig.

Augusti 2021. Vid lastning av balkar på en vagn glider en balk av och träffar en person i huvudet. 

December 2021. En medarbetare bränns i ansiktet av en eldsflamma från en gasbehållare.

Juni 2018. Operatör kör en travers som kolliderar med en väggmonterad balk. Balken lossnar från väggen och faller ner på operatören som skadas i huvudet. 

Juni 2019. Vid hyvling av ett stålämne blåser en varm bit glödskal in mellan handskar och jacka.

Oktober 2019. En stor gren från ett dött träd faller ner och träffar en medarbetare över munnen. Lös tand och sprucken läpp.

April 2019. Skulle skära bort en remsa som rullat upp sig runt valsen. Medarbetaren slinter och skär av sig fingertoppen på vänster pekfinger.

April 2017. Slipar ett prov när en flisa kommer in i ögat bakom skyddsglasögonen. Får uppsöka sjukvård. 

September 2018. När pappersarket åter ska träs på hylsan efter stopp nyps fingrarna fast och hela handen dras in. Av en slump går en medarbetare förbi och drar i nödstopp. Brutet långfinger och stora sår på hand och handled. 

Mars 2018. Sikten är skymd vid truckgången. En person går ut precis när en truck kommer körande. Benbrott.

Juli 2020. En metallplatta på 25 kilo vickar över handen och orsakar fraktur i finger. 

Juni 2022. Operatör fastnar med pekfinger och lillfinger under en plåt som rör sig i en maskin som skulle varit strömlös.

Juli 2017. Glödande partikel sprätter upp i ansiktet och bränner fast på kinden.

Januari 2022. Slinter med kniven och skär sig i tummen. Två stygn.

Januari 2022. Vid arbete med gasolbrännare uppstår det en eldsflamma som ger bränn-skada i delar av ansiktet. 

Februari 2021. Kapar rör och sågar sig i handen med vinkelslipen. Kraftig blödning, får sy sex stygn.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.