Industriarbetarnas tidning

Här är Sveriges farligaste industrier

8 november, 2022 - 07:58

Skrivet av Mikael Färnbo (text & research), Lotta Holmström (research)

Arbetsolyckor Här är Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöj­a var det är störst risk att skada sig.

Här sker flest allvarliga olyckor per anställd

1. MAGNUS THOR AB

Skogsindustri, Storvreta.

2. TRIO WORLD

Plastindustri, Smålandsstenar.

3. IKEA INDUSTRY

Träindustri, Hultsfred.

4. SUZUKI GARPHYTTAN

Stålindustri, Garphyttan.

5. MONDI DYNÄS

Pappersindustri, Väja.

6. SSAB EMEA OXELÖSUND

Stålindustri, Oxelösund.

7. ALIMAK GROUP SWEDEN

Produktion av hissar med mera, Skellefteå.

8. BALL BEVERAGE PACKAGING FOSIE

Tillverkar lättmetallförpackningar, Malmö.

9. OVAKO BAR

Stålindustri, Smedjebacken.

10. SSAB EMEA LULEÅ

Stålindustri, Luleå.


Listan gäller allvarliga olyckor per 1 000 medarbetare på stora arbetsplatser (fler än 200 anställda) inom IF Metall, GS och Pappers 2012–2021.

Anmälningarna har ökat

Arbetsmiljöverket: Inga signaler på att det sker fler olyckor

Antalet anmälda allvarliga arbetsolyckor har fördubblats de senaste åren. Men om det beror på att fler skadar sig på jobbet eller att fler olyckor anmäls, det vet inte expertmyndigheten.

Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivare är enligt lag skyldig­a att anmäla allvarliga olyckor till Arbets­miljöverket. Det handlar i praktiken om olyckor som lett till svåra person­skador. Anmäls inte olyckan kan arbetsgivaren få ett vite eller dömas till böter.

Vad beror ökningen på?

– Svårt att säga exakt, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket. Trots att arbetsgivare är skyldiga att anmäla kan det ha funnits ett stort mörkertal innan. Vi har egentligen inga signaler på att det skulle ske fler olyckor. Vår bild är att det finns en högre medvetenhet bland arbetsgivare att anmäla den här typen av händelser, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Hur vet ni att ökningen inte beror på att det sker fler allvarliga olyckor?

– Det vet vi inte. Vi kan inte veta om det beror på att det sker fler olyckor. Vi planerar inspektioner för att förebygga, men det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret och arbetsgivaren ska enligt lag anmäla.

Varför är det viktigt att anmäla?

– Dels ska man anmäla enligt lag. Dels är det viktigt så att vi kan utreda och se till att arbetsgivaren vidtagit tillräckliga åtgärder för att det inte ska ske igen. Vi behöver veta var det finns större risker och var vi behöver göra extra tillsyn. Syftet är förebyggande.

Mikael Färnbo

Så tog vi fram statistiken

  •  Dagens Arbete ville ta reda på vilka stora arbetsplatser inom industrin som haft flest allvarliga olyckor i förhållande till hur många anställda de har.
  • Från SCB hämtade vi ut en lista över alla Sveriges stora arbetsplatser (fler än 200 anställda). Utifrån SCB:s yrkeskoder tog vi fram alla industriarbetsplatser inom IF Metalls, GS och Pappers områden.
  • Från Arbetsmiljöverkets statistikenhet har vi stämt av hur många allvarliga arbetsolyckor respektive arbetsplats har anmält de senaste tio åren.
  • För att veta vilka arbetsplatser som haft flest olyckor per medarbetare behövde vi veta hur många anställda respektive arbetsplats haft i snitt de senaste tio åren. SCB samlar bara in uppgifter över antalet anställda inom spann (200-499, 500-999 osv). 
  • Utifrån de grova uppgifterna tog vi fram en lista över ett 50-tal arbetsplatser som hade en teoretisk möjlighet att vara en av de tio mest olycksdrabbade. Det exakta antalet anställda på de arbetsplatserna, för respektive år, tog vi fram genom årsredovisningar, företagshemsidor, HR-avdelningar och lokala fackklubbar.
  • Arbetsplatser som funnits kortare tid än fyra år valde vi att inte ta med för att inte riskera att ett enskilt år skulle få orimligt stor betydelse. De individuella incidentrapporterna kontrollerades så att det verkligen rörde sig om allvarliga olyckor. Felaktiga anmälningar och dubbletter rensades ut.
  • Därefter kunde vi räkna ut vilka stora industriarbetsplatser i Sverige som haft flest allvarliga olyckor, i förhållande till antalet anställda, de senaste tio åren.

Vill du veta när vi skriver mer om det här? Prenumerera på DA:s veckobrev!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.