
Arbetsolyckor Här är Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöja var det är störst risk att skada sig.
Här sker flest allvarliga olyckor per anställd

1. MAGNUS THOR AB
Skogsindustri, Storvreta.
2. TRIO WORLD
Plastindustri, Smålandsstenar.
3. IKEA INDUSTRY
Träindustri, Hultsfred.
4. SUZUKI GARPHYTTAN
Stålindustri, Garphyttan.
5. MONDI DYNÄS
Pappersindustri, Väja.
6. SSAB EMEA OXELÖSUND
Stålindustri, Oxelösund.
7. ALIMAK GROUP SWEDEN
Produktion av hissar med mera, Skellefteå.
8. BALL BEVERAGE PACKAGING FOSIE
Tillverkar lättmetallförpackningar, Malmö.
9. OVAKO BAR
Stålindustri, Smedjebacken.
10. SSAB EMEA LULEÅ
Stålindustri, Luleå.
Listan gäller allvarliga olyckor per 1 000 medarbetare på stora arbetsplatser (fler än 200 anställda) inom IF Metall, GS och Pappers 2012–2021.
Anmälningarna har ökat
Arbetsmiljöverket: Inga signaler på att det sker fler olyckor
Antalet anmälda allvarliga arbetsolyckor har fördubblats de senaste åren. Men om det beror på att fler skadar sig på jobbet eller att fler olyckor anmäls, det vet inte expertmyndigheten.

Arbetsgivare är enligt lag skyldiga att anmäla allvarliga olyckor till Arbetsmiljöverket. Det handlar i praktiken om olyckor som lett till svåra personskador. Anmäls inte olyckan kan arbetsgivaren få ett vite eller dömas till böter.
Vad beror ökningen på?
– Svårt att säga exakt, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket. Trots att arbetsgivare är skyldiga att anmäla kan det ha funnits ett stort mörkertal innan. Vi har egentligen inga signaler på att det skulle ske fler olyckor. Vår bild är att det finns en högre medvetenhet bland arbetsgivare att anmäla den här typen av händelser, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.
Hur vet ni att ökningen inte beror på att det sker fler allvarliga olyckor?
– Det vet vi inte. Vi kan inte veta om det beror på att det sker fler olyckor. Vi planerar inspektioner för att förebygga, men det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret och arbetsgivaren ska enligt lag anmäla.
Varför är det viktigt att anmäla?
– Dels ska man anmäla enligt lag. Dels är det viktigt så att vi kan utreda och se till att arbetsgivaren vidtagit tillräckliga åtgärder för att det inte ska ske igen. Vi behöver veta var det finns större risker och var vi behöver göra extra tillsyn. Syftet är förebyggande.
Mikael Färnbo
Så tog vi fram statistiken
- Dagens Arbete ville ta reda på vilka stora arbetsplatser inom industrin som haft flest allvarliga olyckor i förhållande till hur många anställda de har.
- Från SCB hämtade vi ut en lista över alla Sveriges stora arbetsplatser (fler än 200 anställda). Utifrån SCB:s yrkeskoder tog vi fram alla industriarbetsplatser inom IF Metalls, GS och Pappers områden.
- Från Arbetsmiljöverkets statistikenhet har vi stämt av hur många allvarliga arbetsolyckor respektive arbetsplats har anmält de senaste tio åren.
- För att veta vilka arbetsplatser som haft flest olyckor per medarbetare behövde vi veta hur många anställda respektive arbetsplats haft i snitt de senaste tio åren. SCB samlar bara in uppgifter över antalet anställda inom spann (200-499, 500-999 osv).
- Utifrån de grova uppgifterna tog vi fram en lista över ett 50-tal arbetsplatser som hade en teoretisk möjlighet att vara en av de tio mest olycksdrabbade. Det exakta antalet anställda på de arbetsplatserna, för respektive år, tog vi fram genom årsredovisningar, företagshemsidor, HR-avdelningar och lokala fackklubbar.
- Arbetsplatser som funnits kortare tid än fyra år valde vi att inte ta med för att inte riskera att ett enskilt år skulle få orimligt stor betydelse. De individuella incidentrapporterna kontrollerades så att det verkligen rörde sig om allvarliga olyckor. Felaktiga anmälningar och dubbletter rensades ut.
- Därefter kunde vi räkna ut vilka stora industriarbetsplatser i Sverige som haft flest allvarliga olyckor, i förhållande till antalet anställda, de senaste tio åren.