Industriarbetarnas tidning

”Många känner en press”

8 november, 2022

Skrivet av

Ikea Industry Ikea-fabriken i Hultsfred producerar inte bara Pax-garderober utan även allvarliga olyckor på löpande band.
– Det är en gammal fabrik och svårt att komma åt, säger huvudskyddsombudet Emil Jonsson.

Ur skorstenarna på Ikea Industry i Hultsfred bolmar vattenångan dygnet runt året runt. Det är flis som torkas för att sedan packas ihop till den patenterade Ikea-skivan. Eller Bo-Board, som man också kallar den. Eftersom det var Bosse här på fabriken som en gång uppfann den.

En till stora delar automatiserad process håller bemanningen låg och produktionen hög av skivor och garderober.

Men det rullande bandet har också producerat en hel del olyckor genom åren. Allvarliga klämskador vid olika roterande delar, fingerskador på sågklingo­r, fallskador. Ikea Industry har tredje högst olycksfrekvens bland större industriarbetsplatser i Sverige.

– Rent spontant känns det för jävligt.

Huvudskyddsombudet Emil Jonsson möter upp utanför grindarna.

– Det är en gammal fabrik. Det är gamla lokaler och svårt att komma åt saker och ting, säger han.

Häromåret var det endast försynen som räddade en medarbetare från att för­olyckas. Med minst tio meter till betonggolvet föll han genom ett hål i gretingen, gallergolvet. Flera olika underhållsprojekt pågick samtidigt på platsen.

Lyckligtvis landade mannen efter ett kort fall på ett transportband. Han skadade axeln och fick men för livet. Men det hade kunnat gå mycket värre.

– Många känner en press att fabriken ska rulla. Stannar det upp nånstans, så stannar ofta hela produktionen. Det kostar pengar. Så det blir en stressfaktor. Men vi jobbar med beteendet, säger Emil Jonsson.

Enligt honom jobbar både fack och arbetsgivare stenhårt för att få ner olyckorna.

– Vi gör nu ett enormt jobb med att motverka att fler olyckor ska hända. Vi har en vd som säger rakt ut: Säkerheten går först. Även om vi får stå stilla så går säkerheten först. Kan vi inte utföra något säkert så gör vi inte det. Det är en viktig signal.

Vi är en stor arbetsplats med många utmaningar.

Emil Jonsson, huvudskyddsombud.

Mycket har hänt under kort tid mena­r Emil.

– Vi är inte riktigt där att säkerhetstänket genomsyrar hela organisationen, men vi är på god väg. Om man jämför för fem år sen så är det natt och dag, rent kulturmässigt på företaget. Jag menar, tittar man för tio år sen så hade vi inte ens hjälmkrav.

Emil har själv råkat ut för en allvarlig olycka. Som relativt nyanställd skadade han foten när han manuellt skulle rätta till en stock som fastnat i transportören upp till flismaskinen.

– Sedan dess kan jag inte springa. Då hoppar foten ur led, säger han.

Innebandyklubban fick han lägga på hyllan. I stället väcktes ett intresse för skyddsfrågor. Han engagerade sig fackligt och blev skyddsombud. Numera är han både huvudskyddsombud och regional­t skyddsombud för de mindre arbetsplatserna i närområdet.

– Vi är en stor arbetsplats med många utmaningar. Här har jag fått mycket erfarenhet som jag vill använda för att hjälpa andra. Och kan jag göra något för att motverka en allvarlig olycka, då har jag lyckats, säger han.

Vd för Ikea Industry i Hultsfred, Klas Franzén, skriver i ett mejl till Dagens Arbete: ”Våra medarbetares säkerhet är vår högsta prioritet. Varje olycka innebär att en kollega skadats, det får aldrig ske. Vi arbetar ständigt med att förbättra och utveckla säkerheten på vår arbetsplats. Förutom att säker­ställa en säker arbetsmiljö strävar vi också efter att kontinuerligt utveckla säkerhetstänket och stärka säkerhetskulturen.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.