Industriarbetarnas tidning

”Fabriken förorenar inte floden”

13 december, 2022

Skrivet av

Svarar på kritiken Företaget har alltid följt lagar och föreskrifter, säger hållbarhets­chefen Surya Valluri.  

Click here for an English version of this interview.

Fabriken i Nagda fick hård kritik av Madhya Pradesh Pollution Control Board år 2017. Vad säger du om det?

– Det finns många andra fabriker i närheten och de kunde inte fastställa att föroreningarna berodde på just vår anläggning.

Men de pekar specifikt ut er fabrik som källan till föroreningarna.

– Det ligger många andra kemiska fabriker där. De kunde inte fastställa exakt var föroreningarna kom ifrån. Det är anledningen till att vi har en rättstvist med dem.

Rättstvist?

– Ja, eftersom de har drivit ett ärende som inte stämmer. I dag har fabriken ett ”Zero liquid discharge system” och ändå är föroreningarna i floden Chambal desamma. Vi har informerat myndigheterna om den stora mängden kemiska transporter på vägarna. Folk kommer till floden för att tvätta sin lastbilar. 

”Zero liquid discharge” – betyder det att ni inte släpper ut något vatten alls?

– Nej, vi släpper inte ut något vatten från fabriken i Nagda.

Så du är säker på att fabriken inte förorenar, och aldrig har förorenat, floden Chambal?

– Fabriken förorenar ­inte floden. Jag är säker.

Varför har ni inte ett slutet system på plats redan? Koldisulfid har varit erkänt som ett farligt ämne i åtminstone hundrafemtio år.

– Det utgör ingen direkt risk. I de flesta fall har vi slutna system och utsug på maskinerna. Arbetarna kommer inte i direkt­kontakt med kemikalierna. Folk har jobbat på fabriken hela sina liv. Flera studier av människors hälsa har genomförts, och ingen av dem har hittat några risker.

Mäter ni halterna av koldisulfid i spinnsalarna?

– Ja, det gör vi alltid. Vi följer de ­nationella föreskrifterna. Det är förmodligen anledningen till att arbetarna som har jobbat hos oss mer än trettio, fyrtio år inte har några större hälso­problem.

Bemanningsanställda, som tidigare arbetade i spinnsalen i Nagda, säger att de bara använde munskydd i bomull på jobbet. Varför fick de inte ordentlig säkerhetsutrustning?

– Som organisation är vi väldigt medvetna om hälso- och säkerhetsrisker. Vi tillhandahåller alla nödvändiga verktyg och rätt utrustning för all personal. Däremot finns det människor som inte bryr sig om instruktioner och sin egen säkerhet.

– Så här är det: det är lag på att ha säkerhetsbälte, men hur många har du sett ha säkerhetsbälte i Indien? Det är också lag på att ha hjälm, men har du sett någon bära en när de kör motor­cykel?

Arbetarna säger att de bad om ordentliga masker – många gånger – men aldrig fick några.

– Det stämmer inte. Vi tillhandahåller masker avsedda för dessa miljöer.

Hur stödjer företaget byborna i Nagda?

– Vi förser dem med mycket dricksvatten. Vi gör också en hel del jordtester. Men problemet är bybornas uråldriga jordbruksmetoder, de förstår inte vilka de bästa metoderna är. Samma odlingsjord klarar inte samma gröda säsong ­efter säsong. Vi utbildar och arbetar ­nära byborna.

Varför förser ni dem med dricks­vatten om ni inte har förorenat floden?

– Färskt dricksvatten innehåller mer mineraler. Om du är hänvisad till att dricka grund- eller flodvattnet, får du kanske inte i dig dessa mineraler. Därför är det nödvändigt för människor att ha tillgång till färskt dricksvatten.

Många bybor känner att företaget ­inte gör tillräckligt för dem.

– Såklart. Om du ger tio vill de ha femtio, om du ger femtio vill de ha hundra. Det finns inget slut på det. Om du ​​ger medicinsk hjälp till deras djur, till exempel en veterinär, vill de att du köper en ko och ger den till dem.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.