Industriarbetarnas tidning

Här festar Olga med ryska spionparet

12 december, 2022 - 10:35

Skrivet av

En kvinna inblandad i mordet på två svenska facktoppar har i minst tio år umgåtts flitigt med det ryska spionpar som greps nyligen. Dagens Arbetes podd om mordet i Tallinn 1991 avslöjade kopplingar till underrättelsetjänsten GRU.

Lyssna på podden

Här hittar du alla poddavsnitt och alla artiklar om granskningen av mordet på de två fackförbundsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson. Podden finns även i de flesta poddspelare/appar – sök på Mordet på facktopparna.

Tidigt på morgonen den 22 november genomförde Nationella insatsstyrkan och Säkerhetspolisen ett spektakulärt tillslag mot en villa i en välbärgad Stockholmsförort. I helikoptrar lånade av Försvarsmakten firade sig operatörer ner på balkongen till bostaden och grep husets ägare, ett par i 60-årsåldern med rysk bakgrund.

Mannen misstänks att under tio års tid ha bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA för den ryska underrättelsetjänsten GRU. Kvinnan misstänks för medhjälp. Kvinnan är i dag släppt, men misstankarna kvarstår. Mannen har häktats på sannolika skäl.

Endast två kilometer fågelvägen från villan där tillslaget ägde rum, bor en annan kvinna med rysk bakgrund, Olga. Hon dömdes till två års fängelse för stöld i rättegången efter mordet på de båda svenska facktopparna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson i Tallinn 1991. I häktet gifte hon sig med en svensk man och flyttade sedan till Sverige efter avtjänat straff.

Fallet har Dagens Arbete granskat i den uppmärksammade podden Mordet på facktopparna.

Whinbergs och Fredrikssons drogade och sargade kroppar hittades dumpade bakom ett sandtag utanför Tallinn en frusen natt i januari 1991. Kvällen innan hade fackmännen suttit vid ett bord i nattklubben på hotell Viru. Vid bordet satt även Olga och två andra kvinnor.

Den sovjetiska polisutredningen slog fast att Olga och hennes väninnor lockat med sig svenskarna till en lägenhet för köp av sexuella tjänster. Där ska de ha drogats, rånats och sedan misshandlats grovt av två män.

Granskningen i podden visade att den officiella historien inte kunde stämma. Olga eller hennes väninnor var inte igenkända som prostituerade i nattklubben och prostitutionen var hårt kontrollerad och övervakad. Mordet kan inte heller ha skett i lägenheten, som det hävdades under rättegången.

Med hjälp av tidigare hemligstämplade sovjetiska handlingar avslöjades kopplingar mellan mordet och den dåvarande sovjetiska underrättelsetjänsten GRU. Bland annat hade en av de män som dömdes i en domstol i Estland en okänd bakgrund som elitsoldat i ett Spetsnaz-förband som var direkt underställt GRU. Även Olga, och en av hennes väninnor, hade kopplingar till sovjetisk militär. Olga arbetade på en sovjetisk militärbas i Tallinn.

Fackmannen Bertil Whinberg var vid den här tiden en tung makthavare, nära vän med statsminister Ingvar Carlsson och högt uppsatt i regeringspartiet Socialdemokraterna. Whinberg och Fredriksson mördades mitt i Estlands turbulenta frigörelse från Sovjetunionen, en process som stöttades av den svenska arbetarrörelsen och den svenska staten.

I podden nekade Olga till att det skulle ligga ett politiskt motiv bakom mordet, och skyllde övervåldet på en av mördarna.

– Jag tror det har att göra med att han i sig själv var aggressiv, men inte att det var något politiskt, säger hon.

Dagens Arbete kan nu avslöja att Olga, tillsammans med sin nuvarande man, som även han har rysk bakgrund, umgåtts flitigt med det utpekade spionparet som greps i en villaförort till Stockholm härom veckan. På den ryska sociala medie-sajten Odnoklassniki, finns många bilder på paren tillsammans mellan åren 2010 och 2020.

År 2010 gratulerar Olga både mannen och kvinnan på deras födelsedagar. Under mannens profilbild skriver hon på svenska: ”Javisst ska han leva! Javisst ska han leva! Javisst ska han leva uti hundrade år !!!” följt av flera emojis.

År 2013 fotograferas de på en privat tillställning tillsammans och Olgas man ger likes under kvinnans nya profilbild. År 2018 fotograferas Olga och kvinnan på en badstrand av en besökande släkting till Olga. Under bilden skriver den besökande släktingen på ryska ”Mina svenska tjejer ..!”

I oktober år 2019 är det glammig fest med maskeradtema, bubbel och glittriga kattmasker. De två paren, några av deras barn, släktingar och några få vänner ses festa loss med bubbelglas i händerna. År 2020 dyker nya festbilder upp. Även denna gång med maskeradtema där man klär ut sig till både ”araber”, kvinnor i burka och lättklädda popstjärnor i färgglada peruker och glittriga bikinis.

På sociala medie-sajten inleds kontakten mellan paren år 2010, lite drygt tio år efter att spionparet flyttat till Sverige. De båda paren bor då på varsin sida om Stockholm. År 2015 flyttar spionparet till den välbärgade villaförorten. Två år senare följer Olga och hennes man efter och flyttar in i en villa endast två kilometer därifrån.

Kopplingar mellan det så kallade spionparet och GRU har under de senaste veckorna fördjupats. Dagens Nyheter, norska tidningen VG och journalistnätverket Bellingcat har kunnat avslöja att paret ägt en lägenhet i Moskva mellan år 1999 och 2015. Bara några dörrar bort i samma korridor bodde en GRU-agent som ska ha varit inblandad i den uppmärksammade giftattacken på Sergej Skripal, i den engelska staden Salisbury år 2018. Flera andra högt uppsatta GRU-agenter har även bott på samma adress.

Lägenheten ligger på promenadavstånd från en fastighet som pekats ut som den ryska underrättelsetjänsten GRU:s akademi. I den fastigheten bodde bland annat den man som nyligen greps i Norge i slutet av oktober, misstänkt för spioneri.

Den häktade mannen har haft bolag i Sverige som bland annat sysslat med konsultverksamhet och export och import med elektronik och tekniska komponenter mellan Sverige och Ryssland.

Enligt offentlig ägardata och en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, så var den egentliga huvudmannen en ex-militär i Moskva. Bolaget i Sverige styrdes av mannen via ett ägarbolag på Cypern. Enligt Bellingcat är mannen, som nu är i 70-årsåldern, en pensionerad GRU-överste. På mannens sociala medier framgår hans militära bakgrund och han återfinns på läckta klasslistor från en militär utbildning.

Mannen ska även själv ha beskrivit sin underrättelseverksamhet i en bok om GRU där han bland annat pratar om hemliga operationer i Frankrike. I ett dokument från den amerikanska senaten som publicerades på 1980-talet pekas mannen ut som GRU-agent och det anges att han utvisades från Frankrike på grund av detta.

Enligt Dagens Nyheter misstänker Säpo att paret bedrivit brottligheten genom sina företag i Sverige och utomlands. Företagen ska bland annat ha handlat elektroniska militära komponenter med andra företag som samarbetar med utländsk försvarsmakt.

Paret har också familjekopplingar till en före detta chef inom svensk underrättelsetjänst. Familjekopplingen till den tidigare Must-chefen etablerades efter att han gått i pension, och mannen ska inte ha träffat paret personligen, enligt DN.

Det finns inga kända kopplingar mellan spionparets misstänkta brottlighet i Sverige och Olga och hennes man. Spionparet nekar till alla anklagelser. Dagens Arbete har sökt Olga för en kommentar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.