Industriarbetarnas tidning

Livsfarligt arbete i viskosfabriken

13 december, 2022

Skrivet av

Mukesh Pant var bemanningsanställd i den indiska fabriken som H&M köper viskosfiber av. En smutsig och hård arbetsmiljö. ”Jag har sett arbetskamrater svimma på jobbet”, säger han.

Mukesh Pant. Foto: David Lundmark

Mukesh Pant bar ett enkelt munskydd i bomull. Ibland tog han med det hem, tvättade och återanvände det.

Kroppen vande sig vid att arbeta i ångorna. Huden brände och sved, berättar flera tidigare bemanningsanställda. Några ordentliga andningsmasker fick de aldrig.

Mukesh Pant arbetade i spinnsalen, platsen där trämassa blir tråd. Flera skadliga kemikalier används i viskostillverkning. Koldisulfid är en av dem. I över hundrafemtio år har det varit känt att koldisulfid är giftigt.

Just spinnsalen har alltid varit en av de allra farligaste platserna för arbetarna. Här frigörs koldisulfid och andra kemikalier som trämassan har dränkts i.

– Även om glasdörrarna var stängda, brukade gas läcka ut i rummet, säger Mukesh Pant.

– Jag har sett arbetskamrater svimma på jobbet.

Koldisulfid

Enligt den amerikanska myndigheten för arbetslivsforskning kan koldisulfidexponering leda till yrsel, dålig sömn, huvudvärk, ångest, anorexi, viktminskning och synförändringar. Det kan dessutom skada ögon, njurar, blod, hjärta, lever, nerver och hud.

Svenska H&M köper viskosfiber som tillverkas i den här fabriken, i spinnsalen där Mukesh Pant arbetade. I ett mejl svarar de: ”Vi kräver att de viskosproducenter som våra leverantörer köper av följer kemikaliekraven för koldisulfid och övriga kemikalier som används i bearbetningen av viskos.”

Själv svimmade Mukesh Pant två gånger. Ingen ambulans tillkallades. Företaget skickade hem honom för att vila. Han säger att de brukade fråga efter bättre masker, men aldrig fick några.

– De som var anställda direkt av företaget, eller var högre tjänstemän, fick bra masker, säger han.

Surya Valluri är hållbarhetschef på Grasim Industries, den del av Aditya Birla som tillverkar viskosfiber. Han säger att det inte stämmer.

– Vi tillhandahåller masker avsedda för dessa miljöer.

Arbetare i Aditya Birlas fabrik i Karach använder den här typen av andningsmasker. Men i spinnsalen i fabriken i Nagda fick de bemanningsanställda bara enkla munskydd av bomull, berättar före detta fabriksarbetaren Mukesh Pant. Foto: David Lundmark

Varför har ni inte ett slutet system på plats redan? Koldisulfid har varit erkänt som ett farligt ämne i åtminstone hundrafemtio år.

– Det utgör ingen direkt risk. I de flesta fall har vi slutna system och utsug på maskinerna. Arbetarna kommer inte i direktkontakt med kemikalierna. Folk har jobbat på fabriken hela sina liv. Flera studier av människors hälsa har genomförts, och ingen av dem har hittat några risker.

Mäter ni halterna av koldisulfid i spinnsalarna?

– Ja, det gör vi alltid. Vi följer de nationella föreskrifterna. Det är förmodligen anledningen till att arbetarna som har jobbat hos oss mer än trettio, fyrtio år inte har några större hälsoproblem.

I KORTHET – SÅ TILLVERKAS VISKOSFIBER:

Foto: David Lundmark

1. Cellulosamassa kokas och bleks för att framställa dissolvingmassa. Råvaran är framförallt massaved.

2. I nästa steg tillsätts en rad kemikalier, bland annat koldisulfid, som dissolvingmassa får mogna i.

3. Resultatet är en trögflytande sirap som pressas genom en sil med tusentals mikroskopiskt små hål och blir till tråd – viskosfiber.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.