Industriarbetarnas tidning

Miljökritiken mot fabriken – hot om nedstängning

13 december, 2022

Skrivet av

Lokala miljömyndigheten hotade att stänga den indiska fabriken som H&M köper viskosfiber av. Boende säger att fabrikens vatten- och luftföroreningar gjort dem och deras barn sjuka.

SÅ TILLVERKAS VISKOSFIBER:

1. Cellulosamassa kokas och bleks för att framställa dissolvingmassa. Råvaran är framförallt massaved.

2. I nästa steg tillsätts en rad kemikalier, bland annat koldisulfid, som dissolvingmassa får mogna i.

3. Resultatet är en trögflytande sirap som pressas genom en sil med tusentals mikroskopiskt små hål och blir till tråd – viskosfiber.

Svenska H&M har under många år köpt viskosfiber av viskosjätten Aditya Birla. Fibrerna används för att sy kläder som säljs i företagets affärer världen över.

Men Aditya Birlas fabrik i Nagda är omstridd:

2017 slog indiska miljömyndigheten ”Madhya Pradesh Pollution Control Board” ned på skötseln av anläggningen och hotade att stänga fabriken på grund av utsläppen i den intilliggande floden Chambal.

Utdrag ur protokollet från Madhya Pradesh Pollution Control Board 2017.
Dhan Singh bor i Parmarkhedi, en av byarna längs med floden Chambal. Foto: David Lundmark

Och boende i området anser att fabriken har förstört deras möjligheter att leva av marken. De klagar på vatten- och luftföroreningar och säger att de och deras barn blir sjuka.

– Vi har inte fått någon kompensation från företaget, säger Dhan Singh från byn Parmarkhedi.

När läkaren HP Sonaniya undersökte boende i byn noterade han flera ovanliga symptom och sjukdomar:

– Förlamning. Svaghet i kroppen, svaghet i benen, svaghet i underarmarna. Vissa fick också svårt att andas på grund av att små partiklar sätter sig i lungorna.

Trots kritiken fick fabriken hålla öppet. Tre år senare var läget än mer akut, enligt miljömyndigheten. Föroreningarna var värre än tidigare.

I ett mejl bekräftar H&M att de fortfarande köper av Aditya Birla. Också från fabriken i Nagda:

”Tillsammans med 11 andra varumärken initierade H&M-gruppen, i slutet av 2021, en oberoende undersökning. Den granskade Aditya Birlas fabrik i Nagda med social- samt miljöpåverkan i fokus.  Resultatet av undersökningen delades med leverantören och resulterade i en handlingsplan som inkluderade förbättringsåtgärder.”

Men vad undersökningen kom fram till kommenterar de inte.

Surya Valluri är hållbarhetschef på Grasim Industries, den del av Aditya Birla som tillverkar viskosfiber. Foto: David Lundmark

Surya Valluri är hållbarhetschef på Grasim Industries, den del av Aditya Birla som tillverkar viskosfiber. Han avfärdar kritiken.

– Det finns många andra fabriker i närheten och de kunde inte fastställa att föroreningarna berodde på just vår anläggning, säger han.

Men de pekar specifikt ut er fabrik som källan till föroreningarna.

– Det ligger många andra kemiska fabriker där. De kunde inte fastställa exakt var föroreningarna kom ifrån.

Varför förser ni byarna med dricksvatten om ni inte har förorenat floden?

– Färskt dricksvatten innehåller mer mineraler. Om du är hänvisad till att dricka grund- eller flodvattnet, får du kanske inte i dig dessa mineraler. Därför är det nödvändigt för människor att ha tillgång till färskt dricksvatten.

Rasmus Lygner

Från H&M:s sajt.

SÅ HÄR SÄGER H&M:

”Bekämpningsmedel och andra skadliga kemikalier hör inte hemma inom mode.”

SÅ HÄR SÄGER ADITYA BIRLA:

Företagets ”engagemang för att ge tillbaka till samhället har lett till en imponerande omvandling i staden Nagda. Företagets obevekliga fokus har haft en betydande inverkan på många bybor som bor i fabrikens närhet.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.