
Så skadas arbetare och miljö i Indien
13 december, 2022
Skrivet av Rasmus Lygner
Indiska viskosjätten Aditya Birla köpte svenska Domsjö 2011.
Nu används brukets trämassa för att tillverka viskos i företagets indiska fabriker. Men det görs med metoder som har skadat människor och miljö i hundra år.
Svenska H&M är bara ett av många stora modeföretag som köper viskosfiber av företaget.
Här är granskningen i korthet:
- Aditya Birla har lovat att installera slutna system i sina viskosfabriker, för att fånga upp de farliga kemikalierna som används i tillverkningen. Men i många av deras fabriker finns detta fortfarande inte på plats.
- Före detta bemanningsanställda vittnar om en smutsig och hård arbetsmiljö i spinnsalarna. Brännande hud och svimningar är symtom som de berättar om.
- Bemanningsanställda säger att de – till skillnad från de som var anställda direkt av företaget – inte fick några ordentliga andningsmasker. Istället använde de vanliga munskydd i bomull.
- 2017 fick Aditya Birlas fabrik i Nagda hård kritik av myndigheten som kontrollerar att delstatens företag följer miljölagarna. Fabriken släppte ut smutsigt vatten i den intilliggande floden Chambal.
- Byborna runtomkring fabriken i Nagda anser att den har förstört deras möjligheter att leva av marken. De säger att de och deras barn blivit sjuka av den förorenade luften och det förorenade vattnet.
Läs hela granskningen här:
Läs också
Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska modeföretag som H&M att det är nytt och fräscht?
I KORTHET – SÅ TILLVERKAS VISKOSFIBER:
1. Cellulosamassa kokas och bleks för att framställa dissolvingmassa. Råvaran är framförallt massaved.
2. I nästa steg tillsätts en rad kemikalier, bland annat koldisulfid, som dissolvingmassa får mogna i.
3. Resultatet är en trögflytande sirap som pressas genom en sil med tusentals mikroskopiskt små hål och blir till tråd – viskosfiber.