Industriarbetarnas tidning

Vill ha tävling för att få fram smarta elbesparingar

16 januari, 2023 - 07:26

Skrivet av

Dags för auktion. Men den här gången handlar det inte om att köpa ett slagbord eller en glasvas.
Den som kan spara 15 TWh el på det billigaste och smartaste sättet vinner auktionen och får statliga pengar att genomföra besparingen.

Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige. Foto: Anders G Warne

Fossilfritt Sverige har lämnat förslaget till regeringen och väntar på besked.

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, berättar i Dagens Arbetes podd att idén är snodd från EU, som lagt en sådan lösning för att minska behovet av rysk gas. I Sverige hoppas Fossilfritt Sverige att snabbt få klartecken från regeringen.

– Genom att staten genomför en auktion skapas en marknad för att hitta de bästa och billigaste lösningarna. Beställningen är att få bort 15 TWh.

Svante Axelsson påpekar att industrin skulle kunna spara mycket el. Det håller IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson med om.

– Jag har jobbat inom energiintensiv processindustri och elen var så billig så det var inte så himla intressant att göra effektiviseringar, berättar hon. I och med att elen blivit dyrare och det kommit nya miljökrav så har det blivit intressant att åtgärda.

Svante Axelsson är bekymrad över hur små och medelstora företag ska ha tid, ork och råd att bli fossilfria.

– Frankrike satsar stora belopp på att hjälpa de mindre företagen med den gröna omställningen. Där ligger Sverige efter, säger Svante Axelsson.

Foto: David Lundmark

Lyssna på podden

I poddavsnittet om den gröna omställningen medverkar Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein, IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Fossilfritt Sveriges nationella samordnare Svante Axelsson. Lyssna på podden här eller i din poddspelare – sök på Dagens Arbetes podd.

En kommentar till “Vill ha tävling för att få fram smarta elbesparingar

  • Då vet jag hur man gör! Man säger upp sitt avtal med elbolaget och där i genom sparar man 100% el. Säg även upp kablarna som du använder för att distribuerar elen i.

    Folk vet hur man sparar el men man kan inte spara in på denna, då priset är högt och övriga åtgärder för att minska sitt elberoende till minimum inte går att genomföra utan att sluta använda el.

    Detta blir kontraproduktivt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.